Ο Πούτιν ευχαριστεί τη Βόρεια Κορέα για την «αποφασιστική υποστήριξη» στον πόλεμό του στην Ουκρανία

Το εγκώμιο της Βόρειας Κορέας για την «αποφασιστική υποστήριξη» στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έπλεξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενόψει της πρώτης εδώ και 24 χρόνια επίσκεψής του στην Πιονγιάνγκ.

Ο Πούτιν αναμένεται να φθάσει αργά το βράδυ της Τρίτης στην Πιονγκγιάνγκ για τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ωστόσο όλο το επίσημο πρόγραμμα έχει προγραμματιστεί για την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τον διπλωματικό σύμβουλό του, Γιούρι Ουσάκοφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος κι ο Βορεικορεάτης ηγέτης συναντήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο κοσμοδρόμιο

Βοστόχνι στη ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά το σημερινό ταξίδι του είναι το πρώτο στην Πιονγιάνγκ από το 2000, όταν είχε συναντηθεί με τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότιη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας [η επίσημηονομασία της Βόρειας Κορέας] υποστηρίζειαποφασιστικά την ειδική επιχείρησηστην Ουκρανία», έγραψε ο Πούτιν σε άρθροπου δημοσίευσε το κρατικό βορειοκορεατικόπρακτορείο ειδήσεων KCNA. Καιυποσχέθηκε να οικοδομήσει εμπορικάσυστήματα και συστήματα ασφαλείας μετην Πιονγιάνγκ, «που δεν ελέγχονται απότην Δύση».

Ο Πούτιν βάζει πλάτες στονΚιμ «απέναντι στην αμερικανική πίεση»

Ο Πούτιν υποσχέθηκε ακόμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της παρά «την αμερικανική πίεση, τον εκβιασμό και τις στρατιωτικές απειλές», όπως ανέφερε στο άρθρο.

Και τόνισε ότι Ρωσία και Βόρεια Κορέα θα συνεχίσουν να «αντιτίθενται αποφασιστικά» στις δυτικές φιλοδοξίες, όπως είπε, «να εμποδίσουν την εγκαθίδρυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης εδραιωμένης στον αμοιβαίο σεβασμό και την δικαιοσύνη».

Στη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στην Πιονγιάνγκ θα υπογραφούν πολλά «σημαντικά έγγραφα», ανάμεσά τους μια πιθανή συμφωνία για «στρατηγική εταιρική σχέση» των δύο χωρών, όπως ανέφεραν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα πηγή στο Κρεμλίνο.

Μετά το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα οΠούτιν θα μεταβεί και στο Βιετνάμ.

Ανησυχία στις ΗΠΑ για τη σύσφιξη τωνσχέσεων Πούτιν – Κιμ

Η Πιονγκγιάνγκ κατηγορείταιότι υποστηρίζει μεπαραδόσεις όπλων τη Ρωσίαστην επίθεσή της κατά τηςΟυκρανίας. Ο Πούτινπροσπαθεί αυτήν τηνπερίοδο να αποκτήσειεπιπλέον πυρομαχικά. Σύμφωνα με τοΚρεμλίνο, η επίσκεψη του Ρώσου προέδρουγίνεται μετά από πρόσκληση του ΚιμΓιονγκ Ουν.

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν» για τηναναδυόμενη εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύΒόρειας Κορέας και Ρωσίας. Εκπρόσωποςτου Λευκού Οίκου δήλωσεστην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα ότι«δενμας ανησυχεί αυτό το ταξίδι. Αυτό όμωςπου μας απασχολεί είναι η εμβάθυνση τωνσχέσεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, αφενός, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τον αντίκτυπο που «θα έχει στον ουκρανικό λαό» η αυξημένη προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί και βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους για να εξαπολύει επιθέσεις. Και αφ’ ετέρου ο Κίρμπι εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον ότι θα μπορούσε να υπάρξει «κάποια αλληλεπίδραση που θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πούτιν, Βόρεια Κορέα, Ουκρανία,poutin, voreia korea, oukrania