Ο ρόλος του παιδογυναικολόγου στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Με βάση τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και της UNESCO, κάθε χρόνο αυξάνεται όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των μαθητών και μαθητριών για θέματα που αφορούν την αναπαραγωγική υγεία, την αντισύλληψη και την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Οιειδικοί που επιστρατεύονται για τηνορθή ενημέρωση τους είναι ιατροί,νοσηλευτές και ψυχολόγοι ή εκπαιδευτικοίπου έχουν πιστοποιηθεί μέσω ειδικώνμεταπτυχιακών προγραμμάτων. Στη χώραμας, η πολιτεία θέλοντας να συμμετέχειστην προσπάθεια αυτή, ενέταξε το μάθηματης Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης σταεργαστήρια δεξιοτήτων των μαθητώνΓυμνασίου. Ωστόσο, πολλοί γονείς αλλάκαι εκπαιδευτικοί, θέτουν ερωτήματακαι ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσοοι μαθητές πρέπει να έχουν επίγνωση τωνθεμάτων αυτών, αν έχουν τη στοιχειώδηωριμότητα διαχείρισης των παρεχόμενωνπληροφοριών και αν η ενημέρωση δύναταινα δράσει προτρεπτικά στην πρόωρη έναρξησεξουαλικών επαφών.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, τόσο το ποσοστό των εφήβων με διαγνωσμένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα όσο και το αντίστοιχο ποσοστό ανεπιθύμητων κυήσεων στην εφηβεία, αυξάνεται κάθε έτος και περισσότερο. Η μέση ηλικία έναρξης των σεξουαλικών επαφών ελαττώνεται διεθνώς, με καταγραφόμενη σήμερα μέση ηλικία έναρξης την ηλικία κάτω των 15 ετών. Οι έφηβοι αναφέρουν ως κύρια πηγή ενημέρωσης τους το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέτοντας στη πλειοψηφία των περιπτώσεων την υγεία τους σε κίνδυνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αλόγιστη και χωρίς ιατρική επίβλεψη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων διακοπής κύησης. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως η σωστή ενημέρωση από ειδικούς είναι αναγκαία και θα πρέπει να προηγείται της έναρξης των σεξουαλικών επαφών, με απώτερο στόχο την προστασία της αναπαραγωγικής και σωματικής υγείας των ανήλικων εφήβων.

Τέλος,θα πρέπει να αναφέρουμε και την αυξανόμενηκαταγραφή περιστατικών σεξουαλικήςκακοποίησης. Η κακοποίηση συνήθως αφοράθύματα μικρής ηλικίας και σε αρκετέςπεριπτώσεις οι θύτες είναι οι φροντιστέςή άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος.Η πρόληψη αυτών των περιστατικώνπροϋποθέτει την ορθή και έγκαιρήενημέρωση των παιδιών από μικρή ηλικίασχετικά με το σώμα τους, τον τρόπολειτουργίας του, το πως μπορούν να τοφροντίσουν και να το προστατέψουν.

Ποιος ο ρόλος του παιδογυναικολόγου;

Ο ρόλος του παιδογυναικολόγου είναι πολύ σημαντικός στην ορθή ενημέρωση των παιδιών και εφήβων, σε θέματα που άπτονται της Αναπαραγωγικής Υγείας και της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης. Το Τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας του ΜΗΤΕΡΑ, μέσω του προγράμματος “Αναπαραγωγική Υγεία και πρόληψη της Σεξουαλικής Κακοποίησης” έχει ως απώτερο στόχο την ενημέρωση τόσο των γονέων όσο και των μαθητών και μαθητριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από Γυναικολόγους με εξειδίκευση στην Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία, Γυναικολόγους Αναπαραγωγής και Ψυχολόγο-Δραματοθεραπεύτρια, οι οποίοι επισκέπτονται τα σχολεία, με σκοπό την πλήρη ενημέρωση και προετοιμασία των μαθητών τόσο σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας όσο και προστασίας από εν δυνάμει περιστατικά σωματικής/σεξουαλικής κακοποίησης. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης των γονέων και δασκάλων, δεδομένου ότι το περιβάλλον στο οποίο ζει και κοινωνικοποιείται ο/η ανήλικος μαθητής διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογική και κοινωνική διαμόρφωση του. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως στόχος του προγράμματος αυτού αποτελεί και η σωματική υγεία των παιδιών και εφήβων. Και για τον λόγο αυτόν, εξειδικευμένη κλινική διατροφολόγος και γυμνάστρια έχουν επιμεληθεί ενός τμήματος του ενημερωτικού υλικού που παρέχεται στο κοινό.

Τι περιλαμβάνει η ενημέρωση αυτή στα παιδιά;

Ξεκινώντας από τις μικρότερες ηλικίες, τονίζεται ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης στην σωστή ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος και η έννοια της ενήβωσης (έναρξη της εφηβείας εντός φυσιολογικών ηλικιακών ορίων). Επίσης, δίνεται έμφαση στην αναγνώριση και κατανόηση των «ιδιωτικών» σημείων του σώματος και πως επιτυγχάνεται η προστασία αυτών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η γνώση των παραπάνω έχει συμβάλει στην πρόληψη περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης και στην έγκαιρη επικοινωνία τους αν συμβούν. Παράλληλα, στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί και η αξία της ενημέρωσης των γονέων σχετικά με τα σημεία που σηματοδοτούν την έναρξη της εφηβείας, καθώς και της εκπαίδευσης τους με στόχο την καλλιέργεια ισχυρών συναισθηματικών δεσμών με τα παιδιά τους. Τα στοιχεία αυτά θέτουν τα θεμέλια ανάπτυξης υγιούς σχέσης γονιών-παιδιών στην ευαίσθητη αυτή μεταβατική φάση.

Τι περιλαμβάνει η ενημέρωση αυτή στους έφηβους;

Η γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας του αναπαραγωγικού συστήματος, η σωστή εκμάθηση της καταγραφής της εμμήνου ρύσεως και η έγκαιρη αναγνώριση διαταραχών στα έξω γεννητικά όργανα οπλίζει τον/την έφηβο με χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τη σωστή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Η ενημέρωση σε θέματα σεξουαλικής υγείας όπως οι μέθοδοι αντισύλληψης, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η επεξήγηση των εννοιών της αυτοδιάθεσής και της συναίνεσης, θα πρέπει να γίνεται ιδανικά προ της έναρξης των σεξουαλικών επαφών. Η πολύτιμή γνώση των ανωτέρω συμβάλλει στην ελάττωση περιστατικών σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, στη πρόληψη ανεπιθύμητων κυήσεων της εφηβείας αλλά και στην αλόγιστη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων επείγουσας αντισύλληψης. Τονίζεται, δε, η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής καθοδήγησης από εξειδικευμένους παρόχους Υγείας.

Επιπρόσθετα, μέσω του προγράμματος ενημέρωσης καθίσταται στους γονείς και εφήβους γνωστή η αναγκαιότητα και η ασφάλεια του εμβολιασμού έναντι του ιού του HPV και των δύο φύλων. Με τον εμβολιασμό επιτυγχάνεται η πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του ρινοφάρυγγα, του πρωκτού και του προστάτη.

Τέλος, σημαντικοί άξονες του προγράμματος είναι αφενός η αυτογνωσία του σώματος και η εξάλειψη ενοχικών συναισθημάτων ντροπής και αφετέρου η ευαισθητοποίηση των παιδιών και των εφήβων στην προστασία των «ιδιωτικών» σημείων του σώματός τους.

Σκοπόςτου Τμήματος Παιδικής και ΕφηβικήςΓυναικολογίας του ΜΗΤΕΡΑείναι να παρέχει σωστή ενημέρωση, ναπροάγει την πρόληψη της σεξουαλικήςκακοποίησης και να βρίσκεται κοντά στιςοικογένειες, μέσω υπεύθυνων καιεπιστημονικά καταρτισμένων εξειδικευμένωνσυνεργατών ποικίλλων ειδικοτήτων,αναβαθμίζοντας συνεχώς το επίπεδοπαροχής υπηρεσιών του.

Γράφει η
Μίγκλη Κυριακή,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος,
Συνεργάτις Τμήματος Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας, ΜΗΤΕΡΑ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα