Ο Τράμπ και η ψηφιακή άγρια δύση

Η νέα θητεία του Ντόναλντ Τραμπ αναδεικνύει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) ως το πιο κρίσιμο διακύβευμα της εποχής μας.

Ο αντίκτυπός της ξεπερνά κατά πολύ κάθε γεωπολιτική ή οικονομική εξέλιξη, καθώς αγγίζει όχι μόνο την παγκόσμια οικονομία, αλλά και την καθημερινή ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η AI εξελίσσεται με ασύλληπτη ταχύτητα και ορμή, συγκρινόμενη μόνο με καινοτομίες όπως η τυπογραφία ή ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, οι οποίες προκάλεσαν αλυσιδωτές αλλαγές στην ανθρώπινη ιστορία.

Προφανώς καιδεν είναι σύμπτωση

πως σε αυτή τη συγκυρίαπαρακολουθήσαμε μπροστά στα μάτια μας,στη ορκωμοσία Τράμπ, ένα «τέχνο-πραξικοπημα».Με αιχμή του δόρατος τον Μάσκ ο οποίοςεπένδυσε χρόνο, κεφάλαια και τεχνολογικέςυποδομές, στην προεκλογική εκστρατείατου νέου Προέδρου, ο χώρος της τεχνολογίας,διείσδυσε σαν το νερό βαθιά σε κάθεπτυχή του του αμερικανικού πολιτικούσυστήματος και του αμερικανικού κράτους.

Με την υπογραφήτου, την πρώτη κιόλας ημέρα, ο Τραμπακύρωσε τις ρυθμιστικές πρωτοβουλίεςτου Τζο Μπάιντεν για την AI, παρά το ότιη προσπάθεια των ΗΠΑ σε σχέση με αυτήτης ΕΕ ήταν χωρίς δόντια. Στο όνομα τουανταγωνισμού με την Κίνα, άφησε έτσι ταμεγάλα συμφέροντα να δρουν ανεξέλεγκτακαι αχαλίνωτα στο πλαίσιο μιας νέας,ψηφιακής άγριας δύσης.

Γεννώνταιβεβαίως πολύ σοβαρές ανησυχίες, στιςοποίες καθόλου τυχαία, έστω καικαθυστερημένα, αναφέρθηκε ο πρόεδροςΜπάιντεν στην αποχαιρετιστήρια ομιλίατου. Προβληματισμοί για τις απειλές σταανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίουκαι την ίδια την δημοκρατία.

Η γηραιάήπειρος, για ακόμη μία φορά, φαίνεταινα αντιμετωπίζει την τεχνολογικήεπανάσταση με διστακτικότητα και έλλειψηενιαίας στρατηγικής. Παρόλο που οιευρωπαϊκές ρυθμιστικές προσπάθειες,όπως ο Κανονισμός για την ΤεχνητήΝοημοσύνη (AI Act), κινούνται προς τη σωστήκατεύθυνση, συχνά υπολείπονται τηςταχύτητας και του εύρους των προκλήσεων.

Αυτή η αμηχανίαείναι επικίνδυνη, διότι η μάχη για τηντεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μόνοτεχνολογική ή οικονομική· είναι κατάβάση ιδεολογική. Η Ευρώπη καλείται ναυπερασπιστεί τα θεμέλια της δημοκρατίαςκαι του κράτους δικαίου, αντιμετωπίζονταςταυτόχρονα την παγκόσμια κυριαρχία τωναμερικανικών και κινεζικών τεχνολογικώνκολοσσών.

Παρά το μικρότης μέγεθος, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητανα παίξει ρόλο. Με ένα αξιόλογο ανθρώπινοδυναμικό διασκορπισμένο σε όλο τονκόσμο και μια κυβέρνηση που αναγνωρίζειτη σημασία της στιγμής, η χώρα μπορείνα αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνηως μοχλό ανάπτυξης και καινοτομίας.

Η πρόσφατηπρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τηνπροώθηση της τεχνητής νοημοσύνης δείχνειότι η Ελλάδα κατανοεί τη σοβαρότητα τωνπροκλήσεων. Η κρίσιμη ερώτηση, ωστόσο,είναι αν η χώρα θα καταφέρει νακινητοποιήσει τους απαραίτητους πόρουςκαι να διαμορφώσει ένα στρατηγικό πλάνοπου θα την καταστήσει ανταγωνιστική.

Σε αυτό τοπλαίσιο, η συνεργασία ανάμεσα σεπολιτικούς, επιστήμονες και ιδιωτικούςφορείς δεν είναι απλώς επιθυμητή, είναιαπαραίτητη. Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες,ακόμα και για τους Δαβίδ του πλανήτηκαι η τεχνολογική επανάσταση μπορεί ναείναι η αφετηρία μιας νέας εποχής αντην αντιμετωπίσουμε συλλογικά και μεδιορατικότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τράμπ,trab