Ο Τραμπ θέλει να ξαναχαράξει τον χάρτη της Δύσης -Δημοσίευσε χάρτη με τον Καναδά ως μέρος των ΗΠΑ!

Την ιδέα της εδαφικής επέκτασης των ΗΠΑ προωθεί επίμονα το τελευταίο διάστημα ο Ντόναλντ Τραμπ, δημοσιεύοντας νέο χάρτη με τον Καναδά ως μέρος της χώρας του.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social -ιδιοκτησίας του-, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δημοσίευσε τον χάρτη που δείχνει τον Καναδά ως μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη λεζάντα: «Ω, Καναδά!».

Λίγες

ώρες νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, και αφού προηγουμένως είχε επικυρωθεί από το Κογκρέσο η εκλογική του νίκη, ο Τραμπ απείλησε να ασκήσει «οικονομική ισχύ» στον Καναδά προκειμένου να ενσωματωθεί στις ΗΠΑ και να γίνει η «51η πολιτεία» τους - αν και απέκλεισε την πιθανότητα αποστολής στρατού στη γειτονική χώρα.

«Θα ήταν πραγματικά σημαντικό να ξεφορτωθούμε αυτή την τεχνητά τραβηγμένη γραμμή», είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά. «Δείτε πώς θα δείχνει, θα είναι πολύ καλύτερα για την εθνική ασφάλεια. Καναδάς και ΗΠΑ, θα ήταν κάτι πραγματικά σημαντικό», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ διατύπωσε και παράπονα κατά του Καναδά, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν δαπανά αρκετά για την άμυνά του και επαφίεται στη στρατιωτική προστασία από τις ΗΠΑ. «Έχουν έναν πολύ μικρό στρατό. Επαφίενται στον δικό μας στρατό. Εντάξει, αλλά, ξέρετε, πρέπει να πληρώσουν για αυτό. Είναι πολύ άδικο», είπε.

Και υποσχέθηκε να αλλάξει γρήγορα την οικονομική πορεία των ΗΠΑ, δηλώνοντας: «Πλησιάζουμε την αυγή της χρυσής εποχής της Αμερικής».

«Ούτε μία στο εκατομμύριο» απάντησε ο Τριντό στον Τραμπ

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό σήκωσε το γάντι και, απαντώντας στην απειλή του Τραμπ, επισήμανε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να ενσωματωθεί η χώρα του στις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στο εκατομμύριο να γίνει ο Καναδάς μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών», διεμήνυσε ο Τριντό σε ανάρτησή του στο Χ. «Οι εργαζόμενοι και οι κοινότητες και στις δύο χώρες μας επωφελούνται από το να είναι ο ένας ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και η ασφάλεια του άλλου».

Αλλά και η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Τζολί, έσπευσε να επικρίνει τις δηλώσεις Τραμπ, λέγοντας ότι αντανακλούν την «παντελή έλλειψη κατανόησης» του Καναδά. «Η οικονομία μας είναι ισχυρή. Ο λαός μας είναι ισχυρός. Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ μπροστά στις απειλές», σημείωσε στο X.

Οι βλέψεις του Τραμπ για εδαφική επέκταση των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το CNN, «η χρυσή εποχή της Αμερικής», που οραματίζεται ο Τραμπ, περιλαμβάνει:

-Την απόκτηση της Γροιλανδίας από τη Δανία. «Θα πρέπει να μας τη δώσουν, γιατί τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια. Για να είναι ελεύθερος ο κόσμος. Μιλάω για την προστασία του ελεύθερου κόσμου», είπε.

-Την ανάκτηση του ελέγχου της Διώρυγας του Παναμά. «Δώσαμε τη Διώρυγα του Παναμά στον Παναμά. Δεν τη δώσαμε στην Κίνα και την καταχράστηκαν», ανέφερε ο Τραμπ.

-Την ενσωμάτωση του Καναδά ως 51ης πολιτείας των ΗΠΑ, με υποψήφιο κυβερνήτη τον θρύλο του χόκεϊ επί πάγου, Γουέιν Γκρέτσκι.

-Την αλλαγή ονομασίας του Κόλπου του Μεξικού σε "Κόλπο της Αμερικής". «Θα αλλάξουμε το όνομα του Κόλπου του Μεξικού σε "Κόλπο της Αμερικής", κάτι που ακούγεται υπέροχα. Καλύπτει μεγάλη έκταση. "Ο Κόλπος της Αμερικής", τι υπέροχη ονομασία», δήλωσε ο Τραμπ.

Άγνωστο παραμένει πόσο σοβαρά εννοεί ο Τραμπ να επιδιώξει την υλοποίηση κάποιου από αυτούς τους στόχους, αλλά το ότι επιμένει να αναφέρεται στη Γροιλανδία, στον Παναμά και στον Καναδά δείχνει πως δεν πρόκειται απλώς για μια φευγαλέα ιδέα. Είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις στα τέλη του περασμένου χρόνου, ενώ το ενδιαφέρον του για τη Γροιλανδία ανάγεται από την πρώτη του θητεία, όταν φερόταν να σκέφτεται πιθανή ανταλλαγή της με το Πουέρτο Ρίκο.

Το δόγμα Τραμπ

Η επέκταση είναι εγγεγραμμένη στο αμερικανικό DNA, δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής Γκόρντον Γκρέι, καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον. Και, μολονότι η περίοδος της επέκτασης των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα, η Αλάσκα και η Χαβάη έγιναν πολιτείες των ΗΠΑ το 1959.

Ήδη από την αρχή της ιστορίας των ΗΠΑ ο πρόεδρος Τζέιμς Μονρόε εισήγαγε το 1823 το Δόγμα Μονρόε, προειδοποιώντας τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ότι περαιτέρω προσπάθειές τους να αποικίσουν ή να αναμειχθούν στα πολιτικά πράγματα των κρατών της Βόρειας ή της Νότιας Αμερικής θα μπορούσαν να εκληφθούν ως επιθετική ενέργεια, που απαιτεί παρέμβαση των ΗΠΑ. Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος Θεόδωρος «Τέντι» Ρούσβλετ, η εξωτερική πολιτική του οποίου μπορεί να χαρακτηριστεί ιμπεριαλιστική, καθώς υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είχαν ευθύνη να βοηθήσουν χώρες στο δυτικό ημισφαίριο και η προεδρία του σημαδεύτηκε από την κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες κατέστησαν τις ΗΠΑ στρατιωτική υπερδύναμη.

Η ρητορική του απομονωτισμού του Τραμπ φαίνεται να αντιβαίνει, ωστόσο, στην ιδέα των ΗΠΑ ως προστάτιδας δύναμης της Δύσης, και τα παράπονά του για τον Καναδά, το Μεξικό και τον Παναμά περιστρέφονται γύρω από την ιδέα της εκμετάλλευσης της χώρας του.

Το ότι ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης του στρατού για την προσάρτηση της Γροιλανδίας ή της Διώρυγας του Παναμά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του να κρατήσει τις ΗΠΑ μακριά από πολέμους. Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, το γεγονός ότι δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα σχέδιά του για τη Γροιλανδία ή τον Καναδά υποδεικνύει ότι οι ιδέες αυτές του Τραμπ βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διαμόρφωσης, αν και ο γιος του, Ντον Τζούνιορ, έσπευσε να δώσει τροφή στην κουβέντα για τη Γροιλανδία με τη χθεσινή του επίσκεψη εκεί και τη δημοσίευση βίντεο με κατοίκους να φορούν καπέλα MAGA.

Προς τι το ενδιαφέρον για τη Γροιλανδία;

Οι ΗΠΑ έχουν αγοράσει στο παρελθόν εδάφη από τη Δανία, όταν το 1917 απέκτησαν έναντι 25 εκατ. δολαρίων σε χρυσά νομίσματα την κυριότητα των Αμερικανικών Παρθένων Νήσων.

Όσον αφορά στη Γροιλανδία, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα ήθελαν οι ΗΠΑ να την αποκτήσουν, ανάμεσά τους ο μεγάλος ορυκτός της πλούτος, σε μια περίοδο που η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή σπάνιων γαιών, αλλά και η εγγύτητά της στην Αρκτική.

Σύμφωνα με τον Γκόρντον Γκρέι, τα σχόλια του Τραμπ χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής λόγω των ξεκάθαρα στρατηγικών λόγων που θα είχε για τις ΗΠΑ η απόκτηση του ελέγχου της Γροιλανδίας.

«Θα τραβούσα μια γραμμή ανάμεσά στην επιθυμία αγοράς της Γροιλανδίας από τη μία πλευρά και στα σχόλια του Τραμπ να γίνει ο Καναδάς η 51η πολιτεία των ΗΠΑ και ο Γουέιν Γκρέτσκι ο επόμενος κυβερνήτης του Καναδά, αφού αυτά είναι σαφώς σχεδιασμένα για να προκαλέσουν τον Τζάστιν Τριντό», είπε ο Γκρέι, αναφερόμενος στον Καναδό πρωθυπουργό που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα παραιτηθεί.

Τα σχόλια του Τραμπ για τη Διώρυγα του Παναμά φαίνονται, επίσης, πιο πολιτικά για τον Γκρέι, καθώς έχουν στόχο να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας - ένα βασικό ζήτημα για πολλούς από τους οπαδούς του Τραμπ.

Ο Κάρτερ και η Διώρυγα του Παναμά

Για τον Τραμπ, εξίσου σημαντικό θέμα είναι και η κληρονομιά του, αν κρίνει κανείς από τον τρόπο με τον οποίο έμπλεξε τον Τζίμι Κάρτερ στα σχόλιά του για τη Διώρυγα του Παναμά.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι ο Κάρτερ υπέγραψε τη Συνθήκη επιστροφής της Διώρυγας στον Παναμά, που βρισκόταν επί 75 χρόνια υπό αμερικανικό έλεγχο, κι αυτή του η απόφαση του στοίχισε τον Λευκό Οίκο.

«Η εκχώρηση της Διώρυγας του Παναμά ήταν κατά τη γνώμη μου ο λόγος για τον οποίο ο Τζίμι Κάρτερ έχασε τις εκλογές», σχολίασε ο Τραμπ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραμπ, Δύσης - Δημοσίευσε, Καναδά, ΗΠΑ,trab, dysis - dimosiefse, kanada, ipa