Οι ανατρεπτικές διαφημίσεις του Ολιβιέρο Τοσκάνι για την Benetton που προκάλεσαν σάλο και έγραψαν ιστορία

Ο διάσημος Ιταλός φωτογράφος Ολιβιέρο Τοσκάνι πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 82 ετών, σε νοσοκομείο της Φλωρεντίας.

Από το 2022 έδινε μάχη κατά της αμυλοείδωσης, μιας σπάνιας ασθένειας η οποία προκαλεί συγκέντρωση πρωτεϊνών σε διάφορα όργανα του σώματος.

Το είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Ολιβιέρο Τοσκάνι συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες διαφημιστικές

εκστρατείες του γνωστού ιταλικού οίκου μόδας Benetton, οι οποίες είχαν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος στα 14 του και στη συνέχεια σπούδασε φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών της Ζυρίχης. Συνεργάστηκε με σειρά γνωστών οίκων, αλλά το όνομά του από το 1982 και μετά συνδέθηκε κυρίως με την ιταλική οικογένεια Benetton.

Δεν δίστασε, στις φωτογραφίες και στις εκστρατείες που υπέγραψε, να δώσει κύριο ρόλο σε θέματα όπως είναι η μαφία, η καταπολέμηση του Aids, της ομοφοβίας, της θανατικής ποινής και του ρατσισμού. Παράλληλα, συνεργάστηκε με τον Ερυθρό Σταυρό, το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Όταν είχε ερωτηθεί ποιο ήταν το πραγματικό μυστικό του, ο Ολιβιέρο Τοσκάνι είχε απαντήσει: «Αναζητώ νέα πρόσωπα, ανθρώπους με ενθουσιασμό στα μάτια. Απαιτώ να μη βάφονται, διότι η ομορφιά είναι κάτι άλλο».

Ο Toscani προκάλεσε επίσης αντιδράσεις με τη φωτογραφία του το 2007 για τον οίκο μόδας Nolita, όπου απεικονιζόταν το μοντέλο Isabelle Caro, η οποία έπασχε από σοβαρή ανορεξία, γυμνή. Η Caro πέθανε αργότερα από τη νόσο.

Η εικόνα, που δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα με την Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο, εμφανίστηκε σε διαφημιστικές πινακίδες με τη φράση «No Anorexia» πάνω από τη φωτογραφία.

Οι φωτογραφίες του Ολιβιέρο Τοσκάνι για τις διαφημίσεις της Benetton που σόκαραν τον πλανήτη

Ο Τοσκάνι συνεργάστηκε με κορυφαία περιοδικά μόδας κατά τη διάρκεια της καριέρας του, όπως τα Elle, Vogue, GQ και Harper’s Bazaar, φωτογραφίζοντας, μεταξύ άλλων, τον Τζον Λένον, τον Άντι Γουόρχολ και τον Ιταλό σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι.

Ωστόσο, ήταν περισσότερο γνωστός για εικόνες που εστίαζαν σε κοινωνικά θέματα, από τον HIV/AIDS και τον ρατσισμό έως τη θανατική ποινή και τις δολοφονίες από τη μαφία, στις διαφημιστικές καμπάνιες των United Colours of Benetton, κυρίως τη δεκαετία του 1980.

Το πιο αμφιλεγόμενο έργο του ήταν η χρήση μιας φωτογραφίας του Ντέιβιντ Κέρμπι, ο οποίος είχε AIDS, στο νεκροκρέβατό του, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, για μια καμπάνια της Benetton το 1992, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της υγειονομικής κρίσης στις ΗΠΑ.

Άλλες προκλητικές φωτογραφίες περιλάμβαναν ένα φιλί μεταξύ ενός ιερέα και μιας καλόγριας με τα άμφιά τους, τα πρόσωπα ανδρών που αντιμετώπιζαν τη θανατική ποινή, μια μαύρη γυναίκα που θήλαζε ένα λευκό παιδί και ένα νεογέννητο μωρό, ακόμα μέσα στα αίματα, με τον ομφάλιο λώρο συνδεδεμένο.

Το 1982 η δολοφονία του Benedetto Grado από τη μαφία στο Παλέρμο της Ιταλίας καταγράφηκε από τον Franco Zecchi. Δέκα χρόνια αργότερα η φωτογραφία εμφανίστηκε στην καμπάνια της Benetton για την άνοιξη/καλοκαίρι 1992. Έντυπα αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν την εικόνα και η κόρη του νεκρού απείλησε με μήνυση, λέγοντας: «Πώς μπαίνει ο θάνατος του πατέρα μου στη διαφήμιση για πουλόβερ;».

Το έργο του Τοσκάνι επαινέθηκε αλλά και επικρίθηκε έντονα, προκαλώντας αντιδράσεις καταναλωτών και μποϊκοτάζ κατά της Benetton, με ορισμένες από τις διαφημιστικές καμπάνιες του οίκου μόδας να λογοκρίνονται στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Η Benetton διέκοψε τη συνεργασία της με τον Τοσκάνι το 2020, μετά από περιφρονητικά σχόλια που έκανε για την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα το 2018, η οποία κόστισε τη ζωή σε 43 ανθρώπους. Η οικογένεια Benetton ήταν ο κύριος μέτοχος της εταιρείας που διαχειριζόταν τη γέφυρα κατά τη στιγμή της τραγωδίας.

Άλλες φωτογραφίες του Τοσκάνι που δίχασαν:

1996, «Hearts»

1993, «HIV - Positive»

1990, «Blanket»

1991, «Condoms»

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα