Οι Άσαντ αναζητούν νέα χλιδάτη ζωή στη Ρωσία μετά την πτώση -Τα υπερπολυτελή διαμερίσματα και η αμύθητη περιουσία

Στη Ρωσία για μια νέα και μάλλον πλουσιοπάροχη ζωή βρίσκεται ο Μπασάρ αλ Άσαντ με την οικογένειά του, μετά την φυγή του από τη Συρία.

Ο πρόεδρος Άσαντ, η βρετανικής καταγωγής σύζυγός του και τα τρία ενήλικα παιδιά τους άφησαν πίσω τους τα συριακά παλάτια και θα ξεκινήσουν μια νέα ζωή στη Ρωσία,

αφού τους χορηγήθηκε άσυλο από τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η Άσμα Αλ Άσαντ, κόρη γιατρού που γεννήθηκε στο Λονδίνο και έγινε μέρος της αυταρχικής δυναστείας, έχει συνηθίσει σε μια ζωή πολυτέλειας, με αναφορές ότι ξόδεψε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για την επίπλωση του σπιτιού και τα ρούχα της όσο ο σύζυγός της καταδυνάστευε τον συριακό λαό.

Άσαντ ελπίζουν σε μια χλιδάτη ζωή στη Ρωσία

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι ότι τη οικογένεια Άσαντ έχει περιουσία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον πλούτο της να κρύβεται σε πολυάριθμους λογαριασμούς, εταιρείες-βιτρίνες, υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους και χαρτοφυλάκια ακινήτων. Τώρα είναι πιθανό να στηριχτούν στις οικογενειακές τους διασυνδέσεις και τα εκτεταμένα περιουσιακά τους στοιχεία στη Μόσχα, με την ελπίδα να διατηρήσουν τον άνετο τρόπο ζωής τους στην εξορία.

Η εκτεταμένη οικογένεια του Σύρου δικτάτορα αγόρασε τουλάχιστον 20 διαμερίσματα στη Μόσχα αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων λιρών τα τελευταία χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει την ιδιότητα της Ρωσίας ως ασφαλούς καταφυγίου γι' αυτήν, γράφει η Daily Mail στο δημοσίευμά της.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε σήμερα ότι η οικογένεια έλαβε άσυλο κατόπιν άμεσης εντολής του Πούτιν. Η Μόσχα δεν αποκάλυψε περαιτέρω λεπτομέρειες, με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει σήμερα στους δημοσιογράφους: «Δεν έχουμε τίποτα να πούμε για το πού βρίσκεται ο Άσαντ».

Η Άσμα Άσαντ, η οποία δίνει μάχη με μια επιθετική μορφή λευχαιμίας, πιστεύεται ευρέως ότι έφτασε στη Μόσχα με την κόρη της και τους δύο γιους της λίγες ημέρες πριν ο σύζυγός της εγκαταλείψει τελικά τη Συρία.

Η πιθανή διαφυγή από τις υπόγειες σύραγγες

Μυστικές σήραγγες κάτω από ένα αρχοντικό της οικογένειας Άσαντ φέρεται να αποκαλύφθηκαν μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Δαμασκού από αντάρτες την Κυριακή, με το δίκτυο να χρησιμεύει ως πιθανή οδός διαφυγής για τον δικτάτορα και τους συνεργάτες.

Εν τω μεταξύ, αναφορές έδειξαν ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να έχει διαφύγει μέσω της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμεϊμίμ, με τα συστήματα παρακολούθησης πτήσεων να δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ρωσικό αεροπλάνο να απογειώνεται κοντά στη βορειοανατολική πόλη της Λατάκια, λίγες ώρες πριν αναφερθεί ότι βρισκόταν στη Μόσχα.

Η κατάληψη της συριακής πρωτεύουσας χωρίς αντίπαλο μετά από μια αστραπιαία επίθεση των ομάδων των ανταρτών την Κυριακή έθεσε τέλος σε έναν εμφύλιο πόλεμο 13 ετών και έξι δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης της οικογένειας Άσαντ.

Ήταν επίσης βαθιά δυσάρεστη είδηση για τον Πούτιν, αφού η Μόσχα παρείχε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και βομβάρδιζε τη Συρία επί χρόνια για να βοηθήσει να στηριχθεί το καθεστώς Άσαντ και να απολαμβάνει την παρουσία της στην Αν. Μεσόγειο με αεροπορική και ναυτική βάση σε συριακό έδαφος.

Οι δεσμοί των Άσαντ με τη Μόσχα

Η οικογένεια - συμπεριλαμβανομένων των γιων Χαφέζ και Καρίμ, ηλικίας 24 και 21 ετών, και της 22χρονης κόρης Ζεΐν - αναμένεται τώρα να μεταφέρουν τη ζωή τους στη Ρωσία, αν και δεν είναι σαφές αν θα ζήσουν σε ιδιωτικό ακίνητο ή θα αναγκαστούν να μείνουν σε κυβερνητικό καταφύγιο. Όποια και αν είναι η περίπτωση, είναι πιθανό να περιμένουν κάποιο επίπεδο πολυτέλειας, δεδομένων των προηγούμενων συνθηκών διαβίωσής τους και του υπερβολικού πλούτου τους. Το 2012, τα Wikileaks αποκάλυψαν την ιδιωτική αλληλογραφία της κα Άσαντ, η οποία έδειξε ότι ξόδεψε 350.000 δολάρια για την επίπλωση του παλατιού και 7.000 δολάρια για παπούτσια διακοσμημένα με κρυστάλλους.

Οι συγγενείς του Άσαντ, η οικογένεια Μακλούφ με επικεφαλής τον θείο του Μοχάμεντ Μακλούφ, θεωρούνται εδώ και καιρό οι δεύτεροι πλουσιότεροι και σημαντικότεροι της Συρίας μετά τον ίδιο και διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία. Για να κρατήσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μακριά από τη Συρία, καθώς μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα, η οικογένεια φέρεται να αγόρασε τουλάχιστον 18 πολυτελή διαμερίσματα στο συγκρότημα City of Capitals, που βρίσκεται στη λαμπερή περιοχή των ουρανοξυστών της Μόσχας. Ο διώροφος ουρανοξύστης - ο οποίος μέχρι την αποκάλυψη του Shard του Λονδίνου το 2012 ήταν το ψηλότερο κτίριο της Ευρώπης - φιλοξενεί μερικούς από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας, υπουργεία, ξενοδοχεία πέντε αστέρων και πολυεθνικές εταιρείες.

Το επιβλητικό κτίριο θα μπορούσε τώρα να γίνει το σπίτι των Άσαντ, καθώς ξεκινούν μια νέα ζωή στην εξορία. Οι φωτογραφίες των διαμερισμάτων του συγκροτήματος δείχνουν πολυτελή διαμερίσματα επιπλωμένα με βάσει τις κορυφαίες προδιαγραφές, καθώς και μια πανοραμική θέα στη Μόσχα.

Η οικογένεια Άσαντ έχει ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς με τη ρωσική πρωτεύουσα, με τον μεγαλύτερο γιο του ανατραπέντος προέδρου να είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Ο Χαφέζ αλ Άσαντ, ο οποίος είναι 20 ετών, υποστήριξε τη διατριβή του στο MSU και έγινε υποψήφιος φυσικών και μαθηματικών επιστημών, αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η υποστήριξη της διατριβής φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου - κατά τη διάρκεια της επίθεσης των Σύρων ανταρτών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι. Είναι πιθανό ο Άσαντ να βρισκόταν σε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Μόσχα εκείνη την περίοδο. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει αν ο ίδιος ή η σύζυγός του είχαν επισκεφθεί τη χώρα. Η κα Άσαντ είχε παρευρεθεί στο παρελθόν στην αποφοίτηση του γιου της τον Ιούνιο του 2023, με φωτογραφίες που τη δείχνουν να τον αγκαλιάζει μπροστά από το κεντρικό κτίριο του MSU και να συναντιέται με αξιωματούχους του πανεπιστημίου.

Στο τέλος της διατριβής, ο Αλ Άσαντ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «στους μάρτυρες της πατρίδας του - της Συρίας - και πρώτα απ' όλα στους μάρτυρες του Συριακού Αραβικού Στρατού». Εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη στους γονείς του, Μπασάρ και Άσμα, στον πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, στο προσωπικό του πανεπιστημίου, καθώς και στους δασκάλους και καθηγητές του από τη Συρία.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άσαντ, Ρωσία, -Τα,asant, rosia, -ta