Οι νέες τεχνικές αντιμετώπισης στην αρθροσκόπηση του ώμου

Η αλήθεια είναι ότι ο ώμος είναι σχετικά παραμελημένος σε σχέση με το γόνατο. Σε κάθε βήμα το γόνατο, ακόμα και εξαιτίας μιας απλής ρήξης μηνίσκου, επειδή προκαλείται πόνος, μας οδηγεί στο να απευθυνθούμε άμεσα σε έναν ειδικό και να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση.

Αντίθετα, στην περίπτωση του ώμου, υπάρχουν πολλά μικρά συμπτώματα, αθώα για τον ασθενή, τα οποία όμως μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις που, αν τις αμελήσουμε, μετά δύσκολα αντιμετωπίζονται.

«Τασυμπτώματα αυτά σχετίζονται με απλέςκαθημερινές δραστηριότητες,

όπως ότανπροσπαθούμε να βάλουμε τη ζώνη τουαυτοκινήτου και δεν μπορούμε πλέον νατην πιάσουμε με ευκολία ή όταν, γιαπαράδειγμα, δυσκολευόμαστε να κατεβάσουμεκάποιο αντικείμενο από το ράφι τηςκουζίνας. 

Επίσης,ειδικά το καλοκαίρι, μπορεί να διαπιστώσουμεότι στο κολύμπι, το ελεύθερο και κυρίωςτο ύπτιο δεν τα εκτελούμε με την ίδιαευκολία, όπως κάναμε π.χ. πέρυσι, είτελόγω μιας δυσκαμψίας είτε μιας μικρήςενόχλησης. Τα εν λόγω συμπτώματα μπορείνα κρύβουν παθήσεις, όπως η μερική ρήξητου υπερακανθίου, που είναι και η πιοσυχνή πάθηση στην οποία δεν δίνουμεσημασία και δυστυχώς φτάνουμε στονγιατρό πολύ αργά, όταν πλέον η ρήξη είναιμεγάλη και πλήρης και σε αρκετέςπεριπτώσεις μη αναστρέψιμη», επισημαίνειο κ. ΙωάννηςΤσώλος Διευθυντής Ορθοπαιδικός στοMetropolitanHospital.

Πώςγίνεται η σωστή διάγνωση για αυτές τιςπαθήσεις;

«Ησωστή διάγνωση σχετίζεται με το αν αυτάτα συμπτώματα είναι επαναλαμβανόμενα.Εάν, δηλαδή, μέσα σε μία εβδομάδαεμφανιστούν 3-4 φορές είναι αρκετή ένδειξηγια να απευθυνθεί κανείς σε κάποιονειδικό και μετά πολύ εύκολα, με μιακλινική εξέταση, διαπιστώνεται τοπρόβλημα. Άλλωστε, ο ώμος έχει αυτό τοπλεονέκτημα, με μια απλή μαγνητική είναιδυνατή η διάγνωση.

Στηνεποχή μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμεμια μερική ρήξη πριν γίνει πλήρης μεμια απλή αρθροσκόπηση, βάζοντας μιακάμερα στην οπίσθια επιφάνεια του ώμουκαι μόνο διαδερμικά, δηλαδή, έξω από τονώμο, με 2 οπές, περνάμε ειδικά ράμματακαι φτιάχνουμε τον τένοντα, δίνονταςτη λύση εύκολα και γρήγορα», εξηγεί.

Πόσοδιαρκεί συνήθως η όλη διαδικασία;

Σταχέρια ενός έμπειρου χειρουργού, γιατίο ώμος χρειάζεται εξειδικευμένουςεπιστήμονες, οι οποίοι να μπορούν νααντιμετωπίζουν αυτές τις παθήσεις, δενξεπερνά κυριολεκτικά τη μισή ώρα, αφούπρόκειται για μια αναίμακτη μέθοδο, μετον ασθενή να μπαίνει στην κλινική τοπρωί και να βγαίνει το απόγευμα. Μάλιστα,ενώ παλαιότερα χρειαζόταν κανείς 6-9μήνες αποκατάσταση, πλέον μέσα σε 3 ή 4μήνες ο ασθενής επιστρέφει σε πλήρηδραστηριότητα.

Ποιαείναι η σημασία των ρομποτικών συστημάτωνστην πραγματοποίηση τέτοιου είδουςεπεμβάσεων;

«Καταρχάςείναι σημαντικό, ειδικά στον ώμο, ναγίνει η σωστή τοποθέτηση, αλλά ακόμηπιο σημαντικό είναι να επιλεγεί το σωστόμέγεθος των υλικών που θα τοποθετηθούν.Σε αντίθεση με άλλες αρθρώσεις, ο ώμοςέχει το μειονέκτημα ότι η διάρκεια ζωήςτων υλικών είναι μικρότερη. Ενώ μπορείνα φτάσει στο ισχίο ακόμα και 18 με 20χρόνια και στο γόνατο 15 με 18 χρόνια, στονώμο αυτό το διάστημα περιορίζεται, λόγωτης πολυπλοκότητας της άρθρωσης, καιφτάνει μέχρι τα 8 με 10 χρόνια.

Γι’αυτόν τον λόγο, η διαδικασία της συντήρησηςτης δουλειάς που έχουμε κάνει με τονασθενή μας είναι εξαιρετικά σημαντική.Το πιο κομβικό όμως, όπως προαναφέρθηκε,είναι να τοποθετηθεί σωστά το υλικό,και σε αυτό βοηθούν δραστικά τα ρομποτικάσυστήματα. Ήδη από το στάδιο τουπροεγχειρητικού ελέγχου, δηλαδή πρινο ασθενής μπει στο χειρουργείο, είμαστεσε θέση να γνωρίζουμε πού ακριβώς πρέπεινα τοποθετηθεί το υλικό, και έτσιαυξάνεται η διάρκεια ζωής του, κάτι πουαποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα», αναφέρει.

Νέεςτεχνικές και στον ώμο

«Όπωςείναι γνωστό, το Metropolitan Hospital είναι τοκορυφαίο νοσοκομείο σε ρομποτικέςεπεμβάσεις ισχίου και γόνατος. Πλέον», τονίζει ο ειδικός, «εφαρμόζουμε τιςνέες τεχνικές και στον ώμο. Αρχικά,χρησιμοποιούμε συστήματα πλοήγησης(navigation), δηλαδή ημι-ρομποτικά συστήματα,και σε συνδυασμό με τη νέα μέθοδοανάστροφης ολικής αρθροπλαστικής,επιτυγχάνουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.Αυτή η μέθοδος είναι παρόμοια με αυτέςπου εφαρμόζονται στο γόνατο και τοισχίο.

Ηνέα τεχνολογία και οι σύγχρονες μέθοδοιπου εφαρμόζουμε στην κλινική μαςεπιτρέπουν τη βέλτιστη τοποθέτηση καιτη μέγιστη διάρκεια ζωής των υλικών,προσφέροντας στους ασθενείς μας καλύτερηποιότητα ζωής και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Συνολικά,η σωστή τοποθέτηση και η χρήση τηςρομποτικής τεχνολογίας συμβάλλουνκαθοριστικά στην επιτυχία των επεμβάσεωνκαι στη μακροχρόνια αποτελεσματικότητάτους.

Ειδικότερα,η Ορθοπαιδική Κλινική του Metropolitan Hospitalλειτουργείόλο το 24ωρο. Με την υποστήριξη τηςσύγχρονης τεχνολογίας και την εφαρμογήτων πλέον σύγχρονων ιατρικών μεθόδων,αντιμετωπίζει όλο το φάσμα τόσο τωνεπειγόντων, όσο και των χρόνιωνορθοπαιδικών παθήσεων. Με τη μέθοδο τηςενδομυελικής ήλωσης αντιμετωπίζονταιόλοι οι τύποι των καταγμάτων μακρώνοστών.

ΣτοΤμήμα ΑθλητικώνΚακώσεων – Αρθροσκόπησηςενδοσκοπούνται μεγάλες και μικρέςαρθρώσεις με σύγχρονα μέσα και video, ενώη Ορθοπαιδική Κλινική αντιμετωπίζειόλες τις χρόνιες εκφυλιστικές παθήσειςτων αρθρώσεων με τελευταίας γενιάςαρθροπλαστικών.

ΤοΤμήμα Ώμου -Αγκώνα & Αθλητικών Κακώσεων Άνω Άκρου,προσφέρει όλες τις εξειδικευμένεςσύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικέςμεθόδους για την αποκατάσταση τραυματικών,εκφυλιστικών και αθλητικών κακώσεωνστον ώμο και τον αγκώνα. Τα περισσότεραπροβλήματα αντιμετωπίζονται επιτυχώςμε την αρθροσκοπική μέθοδο “χειρουργείοαπό κλειδαρότρυπα”.

Τοανθρώπινο δυναμικό της ΟρθοπαιδικήςΚλινικής διαθέτει μεγάλη πείρα στηνεφαρμογή όλων των σύγχρονων τεχνικών,ώστε να εξασφαλίζεται η ορθότερη επιλογήτης θεραπευτικής μεθόδου για τηναντιμετώπιση κάθε περιστατικού»,καταλήγει ο κ. Τσώλος.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι νέες τεχνικές αντιμετώπισης στην αρθροσκόπηση του ώμου,