Οι πρωθυπουργοί με την πιο σύντομη θητεία στην Ευρώπη: Από 7,5 ώρες ως λίγους μήνες -Σε ποια θέση είναι ο Μπαρνιέ

Για μόλις 91 ημέρες έκατσε στην θέση του πρωθυπουργού ο Μισέλ Μπαρνιέ, κάτι αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της χώρας. Εχουν υπάρξει όμως και… χειρότερα.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους, το διάστημα που έκατσε ο Μπαρνιέ στη θέση του πρωθυπουργού, δεν είναι ούτε καν στην 5αδα των συντομότερων θητειών, αφού έχουν υπάρξει άλλοι έξι πρωθυπουργοί που έμειναν λιγότερο στη θέση τους. 

Μάλιστα, έχουν υπάρξει πρωθυπουργοί που δεν έβγαλαν εβδομάδα, αλλά και… μέρα στη θέση τους.

Αναλυτικά οι συντομότερες θητείες πρωθυπουργών στην Ευρώπη

Σουηδία: Μαγκνταλένα Αντερσον

(7,5 ώρες)

Στις 24 Νοεμβρίου 2021, το σουηδικό Κοινοβούλιο την εξέλεξε ως την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Σουηδίας, τερματίζοντας έτσι το καθεστώς της Σουηδίας ως της μοναδικής σκανδιναβικής χώρας που δεν είχε ποτέ γυναίκα ως επικεφαλής της κυβέρνησης. Επρόκειτο να αναλάβει στις 26 Νοεμβρίου, όμως σε κάτι λιγότερο από 8 ώρες υπέβαλε την παραίτησή της, λόγω του ότι καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2022. 

Στις 29 Νοεμβρίου του 2021 ωστόσο, θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία ώστε να εγκριθεί ξανά ο διορισμός της στον πρωθυπουργικό θώκο. Στην δεύτερη εκλογή της έμεινε για ένα χρόνο στη θέση.

Λιθουανία: Αλμπέρτας Σιμένας (3 ημέρες)

Γνωστός ως ένας από τους υπογράφοντες την Πράξη του Μαρτίου 1990 για την Επανίδρυση του Κράτους της Λιθουανίας, o Σιμένας έγινε πρωθυπουργός στις 10 Ιανουαρίου του 1991, μετά την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης λόγω οικονομικής αναταραχής.

Ωστόσο, ο Σιμένας εξαφανίστηκε τρεις ημέρες αργότερα, αφού ο σοβιετικός στρατός εισήλθε στην πρωτεύουσα Βίλνιους και πολιόρκησε βασικά κτίρια της πόλης σε αυτό που αργότερα ονομάστηκε «Γεγονότα Ιανουαρίου». Με τον Σιμένας εξαφανισμένο, ο Γεντιμίνας Βαγκνόριους ανέλαβε τα ηνία

Κροατία: Γιόσιπ Μάνολιτς (22 μέρες)

Η σύντομη θητεία του Μανόλιτς ως πρωθυπουργός της Κροατίας ήρθε σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο καθώς η Κροατία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία στις 25 Ιουνίου του 1991, πυροδοτώντας έναν πόλεμο με τους Σέρβους στη χώρα.

Ο Μανόλιτς έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της νέας ανεξάρτητης χώρας, ωστόσο, αφότου ο Πρόεδρος Φράνιο Τούντμαν υπέγραψε τη Συμφωνία του Μπριτζούνι τον Ιούλιο του 1991, ο Μάνολιτς αντικαταστάθηκε από τον  Φράνιο Γκρέγκοριτς

Βουλγαρία: Αντρέι Λουκάνοφ (22 μέρες)

Ο Αντρέι Λουκάνοφ κατέχει το ρεκόρ για τον λιγότερο χρόνο ως αρχηγός του κράτους της Βουλγαρίας, που σημειώθηκε στα τέλη του 1990. Καθώς η επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης στην ανατολική Ευρώπη εξασθενούσε, ορισμένες κομμουνιστικές χώρες βρέθηκαν σε ένα σταυροδρόμι, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας.

Ο Λουκάνοφ υπηρέτησε ως ο τελευταίος πρωθυπουργός της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και καθώς η χώρα άρχισε τη μετάβασή της σε μια δημοκρατία δυτικού τύπου μετά από πολυκομματικές εκλογές, παρέμεινε στον ρόλο μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου του 1990.

Παρά τις προτάσεις του να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με την αντιπολίτευση, απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι ο Λουκάνοφ —πρώην πιστός του Κομμουνιστικού Κόμματος και υψηλόβαθμος πολιτικός— θα έπρεπε να θεωρηθεί υπεύθυνος για την επιδείνωση της οικονομίας και τα εγκλήματα του προηγούμενου καθεστώτος.

Τελικά αναγκάστηκε να φύγει από το γραφείο λόγω μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεων και γενικής απεργίας. Ο Λουκάνοφ δολοφονήθηκε το 1996 έξω από το διαμέρισμά του στη Σόφια. 

Ιταλία: Αμιντόρε Φανφάνι (23 ημέρες και 102 ημέρες)

Ηταν πρωθυπουργός της Ιταλίας έξι φορές συνολικά, αλλά την πρώτη μόλις για 23 ημέρες, Ηταν το 1954, όταν ανέλαβε στις 19 Απριλίου και αποχώρησε στις 29 Ιουλίου. Το 1987 ανέλαβε ξανά πρωθυπουργός, αλλά για 102 ημέρες στην 6η και τελευταία θητεία του.

Ο Φανφάνι ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στο Εθνικό Φασιστικό Κόμμα του Μουσολίνι και έγραψε για το όραμά του για μια φασιστική Ευρώπη υπό την ηγεσία των αυταρχικών κυβερνήσεων της Ρώμης και του Βερολίνου. Συνέβαλε καθοριστικά στην απαγόρευση στους Ιταλούς Εβραίους να κατέχουν θέσεις εργασίας στην κυβέρνηση ή στον ακαδημαϊκό χώρο, και μετά τη δολοφονία του Μουσολίνι, κατέφυγε στην Ελβετία μέχρι το τέλος του πολέμου.

Βρετανία: Λιζ Τρας (44 ημέρες)

Η Λιζ Τρας παραιτήθηκε μετά από μόλις 44 ημέρες στη θέση της. Ανέλαβε επίσημα από τον Μπόρις Τζόνσον στις 6 Σεπτεμβρίου, αλλά μετά από μια πρεμιέρα χαοτικών πολιτικών αποφάσεων, γκάφες στα μέσα ενημέρωσης και παραιτήσεις αξιωματούχων, η Τρας βρέθηκε σε αδιέξοδο. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το κόμμα κατρακυλά, αποφάσισε να παραιτηθεί στις 25 Οκτωβρίου, για να γίνει η συντομότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας.

Φινλανδία: Ανέλι Γιαατενμάκι (69 ημέρες)

Ηταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, αλλά άντεξε από τις 17 Απριλίου έως τις 24 Ιουνίου του 2003. Οδήγησε το Κόμμα του Κέντρου στη νίκη στις γενικές εκλογές του 2003, αλλά ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο όταν τέθηκαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πώς πήρε στα χέρια της ορισμένα απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, τα οποία χρησιμοποίησε στην προεκλογική της εκστρατεία για να δυσφημήσει την αντιπολίτευση. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι κάποιος της έστειλε τα έγγραφα με φαξ, αυτόκλητα, και ότι δεν ήξερε πόσο ευαίσθητα ήταν. Ένας ανώτερος δημόσιος υπάλληλος αμφισβήτησε την εκδοχή της για τα γεγονότα και, με την εμπιστοσύνη που χάθηκε, έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή της.

Ρουμανία: Μιχάι Ραζβάν Ουνγκουρεάνου (89 ημέρες)

Διορίστηκε πρωθυπουργός της Ρουμανίας τον Φεβρουάριο του 2012 σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τη χώρα εν μέσω μιας σοβαρής πολιτικής κρίσης. Ο Ουνγκουρεάνου είχε τοποθετηθεί στη δουλειά από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας και συντηρητικό στέλεχος, Τραϊάν Μπασέσκου. Στις αρχές Μαϊου, ο πρώην διευθυντής της Ρουμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν κατάφερε να περάσει αλώβητος από την ψηφοφορία πρότασης μομφής και αποχώρησε.

Γαλλία: Μισέλ Μπαρνιέ (91 ημέρες)

Ο Μπαρνιέ πήρε την «καυτή καρέκλα» από τον Μακρόν, γνωρίζοντας πως έχοντας μειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, η θητεία του ενδεχομένως θα ήταν σύντομη. Κράτησε 91 ημέρες τελικά αφού απέρριψε τις προτάσεις της αριστεράς και της ακροδεξιάς για τον προϋπολογισμό. Αφού απέφυγε την διαδικασία ψηφοφορίας καταψήφισης του προϋπολογισμού, τα δύο μεγάλα κόμματα κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, η οποία πέρασε και σήμερα παραιτήθηκε.

Αλβανία: Φάτος Νάνο (103 ημέρες)

Ο Φάτος Νάνο καταγόταν διορίστηκε πρωθυπουργός μιας μεταβατικής κυβέρνησης και του ανατέθηκε η διοργάνωση των πρώτων μετακομμουνιστικών δημοκρατικών εκλογών το 1991.

Το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές και έγινε πρωθυπουργός. Ωστόσο, μια γενική απεργία που οργανώθηκε από ανεξάρτητα συνδικάτα τον ανάγκασε να παραιτηθεί λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Ιούνιο του 1991, μετά από συνολικά 3 μήνες και 13 ημέρες στην εξουσία.

Επανεξελέγη πάντως πρωθυπουργός για δύο επιπλέον θητείες, το 1997 και το 2002.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
θητεια, ευρωπη, μηνες, ωρες, προυπολογισμος, νέα, ψηφοφορία, στρατος, ηνία, ιουνίου, επιρροή, εκλογες, απεργια, δημοσκοπηση, φαξ, γαλλια, iefimerida, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, διορισμος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια 7 απριλιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, απεργια 26 σεπτεμβριου, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, ιταλια εκλογες, ξανα, κομματα, iefimerida, ηνία, χωρες, γυναικα, δημοκρατια, δουλεια, ηγεσια, ιρακ, καριερα, εβδομαδες, γεγονοτα, γινει, διαστημα, εγινε, εγκληματα, εγγραφα, εκστρατεια, ελβετια, εβδομαδα, εμειναν, εξι, επιρροή, επρεπε, ιδια, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κομμα, κροατια, κτιρια, νικη, οραμα, ρεκορ, ρολο, σοφια, φαξ, χαθηκε, χειροτερα, ψηφοφορία, εθνικο, γκαφες, χωρα, ιουνίου, θεσεις, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα
Ευρώπη, -Σε, Μπαρνιέ,evropi, -se, barnie