Οκτώ χρόνια Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών: 10+1 σημαντικές στιγμές και δράσεις της πορείας της

Με τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από την ίδρυσή της η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών εισέρχεται σε έναν νέο κλάδο δραστηριότητας.

Ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην έρευνα για την Ελληνική μουσική δημιουργία. Εγκαινιάζοντας το εκδοτικό της πρόγραμμα, η Ορχήστρα παρουσιάζει την πρώτη εκδοτική της προσπάθεια, τη συνολική έκδοση των συνθέσεων ενός Έλληνα δημιουργού, του Γεωργίου Αξιώτη. Η έκδοση αυτή έχει μια ιδιαίτερη συμβολική σημασία διότι είναι η πρώτη στην ιστορία έκδοση του συνόλου του

έργου ενός Έλληνα συνθέτη.

Πλούσια διαδρομή οκτώ χρόνων για τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών ξεκίνησε τη διαδρομή της τον Νοέμβριο του 2016. Τον Νοέμβριο του 2024 συμπληρώνει 8 χρόνια διαρκούς λειτουργίας και καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

Ιδρύθηκε με στόχο να εκτελεί, να ηχογραφεί και εν γένει να προβάλλει την έντεχνη μουσική που δημιουργήθηκε και καλλιεργήθηκε κατά τον 19ο τον 20ό και 21ο αιώνα εντός ή εκτός των ελληνικών συνόρων από Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής συνθέτες.

Μέχρι τώρα έχει δώσει πάνω από 150 συναυλίες, παραστάσεις όπερας, ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις έργων του Ελληνικού και του διεθνούς ρεπερτορίου και έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σημαντικότερους μαέστρους και σολίστ.

Στη μέχρι τώρα διαδρομή της, με Πρόεδρο τον Καθηγητή Ιστορικής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκο Μαλιάρα και Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον διεθνούς φήμης Αρχιμουσικό Βύρωνα Φιδετζή, η Φιλαρμόνια έχει ερμηνεύσει πάνω από εκατό σπάνια έργα δεκάδων Ελλήνων συνθετών, με σημαντικότερα των: Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, Παύλου Καρρέρ, Διονυσίου Λαυράγκα, Δημητρίου Λιάλιου, Μανώλη Καλομοίρη, Αιμίλιου Ριάδη, Βασίλη Καλαφάτη, Νίκου Σκαλκώτα, Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, Ανδρέα Νεζερίτη, Περικλή Κούκου, Πέτρου Πετρίδη, Θόδωρου Αντωνίου, Γιώργου Χατζηνάσιου, Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Γιώργου Σισιλιάνου, Δημήτρη Δραγατάκη κ.α. Έχει ερμηνεύσει πολλά έργα Ελλήνων συνθετών σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, ή τα έχει αναβιώσει μετά από αιώνες σιγής, όπως το Requiem του Δημητρίου Αιάλιου, έργο του 1889, τη Συμφωνία σε σι ελάσσονα της Ελένης Λαμπίρη, τη δραματική όπερα του Παύλου Καρρέρ Μαρία Αντωνιέτα, την όπερα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Περουζέ και πολλά άλλα.

Με αφορμή τον εορτασμό των 8 της χρόνων, ξεχωρίζουμε τις παρακάτω στιγμές/δράσεις της πορείας της:

•Από τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της, το 2017, η Φιλαρμόνια θέσπισε και υλοποίησε έναν θεσμό με διεθνή απήχηση, το Διεθνές Μάστερκλας και διαγωνισμό για νέους μαέστρους. Υπό τη διδασκαλία του Μιχάλη Οικονόμου, κάθε χρόνο 14 νέοι μαέστροι από όλο τον κόσμο συνεργάζονται για μια εβδομάδα με την ορχήστρα και οι μουσικοί επιλέγουν τον καλύτερο, ο οποίος κερδίζει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μια συναυλία με την ορχήστρα μας.

•Ηχογράφησε και κυκλοφόρησε τέσσερις ψηφιακούς δίσκους σε διεθνείς δισκογραφικές εταιρίες, με έργα Νίκου Σκαλκώτα, Βασίλη Καλαφάτη, Άλκη Μπαλτά, Γεωργίου Αξιώτη και Γιώργου Κατραλή. Αυτήν την περίοδο ετοιμάζει την έκδοση και άλλων με έργα Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, Μανώλη Καλομοίρη, Πέτρου Πετρίδη, Διονυσίου Λαυράγκα, Μιχαήλ Στρατίκου. Έτοιμες είναι και οι ηχογραφήσεις του συνόλου των ορχηστρικών έργων του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου.

•Τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020, η Φιλαρμόνια πραγματοποίησε 20ήμερη περιοδεία στην Κίνα. Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή συμφωνική ορχήστρα που μετέφερε τον ευρωπαϊκό μουσικό πολιτισμό στην κινεζική περιφέρεια.

•Τον Ιούνιο του 2021, στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσίασε το σύνολο των 36 Ελληνικών Χορών για ορχήστρα του Νίκου Σκαλκώτα στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η ζωντανή αυτή εκτέλεση εκδόθηκε ήδη και σε CD, με την άδεια του Ελληνικού Φεστιβάλ.

•Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου παρουσίασε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, μετά από λεπτομερή μουσικολογική έρευνα και αποκατάσταση, την έως πρότινος θεωρούμενη χαμένη όπερα του συνθέτη της Επτανησιακής Σχολής Νικολάου Μεταξά-Τζανή Μάρκος Μπότσαρης.

•Στο πλαίσιο του επετειακού έτους 2021, η Φιλαρμόνια δημιούργησε τη σειρά ηχογραφήσεων-βίντεο με έργα Ελλήνων συνθετών, «1821-2021. Ελευθερία- Δημιουργία».

•Τον Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησε η συνεργασία της Φιλαρμόνιας με το Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης, και τον καλλιτεχνικό του διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη, με την σειρά παραστάσεων της όπερας Ιδομενέας του Μότσαρτ. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη ολοκληρώσει δύο πλήρεις καλλιτεχνικές περιόδους με 5 έως 6 παραγωγές για κάθε μία από αυτές και συνεχίζεται φέτος (2023-24) για τρίτη συνεχή χρονιά.

•Τον Νοέμβριο του 2022 παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ηχογραφήθηκε το εμβληματικό έργο του Μανώλη Καλομοίρη «Από τη ζωή και τους καημούς του Καπετάν Λύρα», το μοναδικό έργο του εθνικού συνθέτη που δεν είχε ηχογραφήθεί ποτέ.

•Τον Δεκέμβριο του 2022 εγκαινιάστηκε η συνεργασία της Φιλαρμόνιας με το Ωδείο Αθηνών στο νέο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος». Η συνεργασία συνεχίζεται και την καλλιτεχνική περίοδο 2023-24, ενώ επεκτείνεται και σε επίπεδο εκπαιδευτικό.

•Τον Φεβρουάριο του 2024 αναβίωσε και παρουσιάστηκε στο θέατρο «Ολύμπια» η αριστουργηματική όπερα του Σπύρου Σαμάρα, Medge, σε νέα ενορχήστρωση του Βύρωνα Φιδετζή.

Εκτός των παραπάνω, η Φιλαρμόνια έχει αναπτύξει μια παράλληλη δράση συνεργασιών: με έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, με καλλιτέχνες όπως τους Μάριο Φραγκούλη, Στέφανο Κορκολή,, Γιώργο Χατζηνάσιο, Άννα Βίσση, Μαρινέλλα κ.ά., αλλά και σε ξένες παραγωγές αφιερωμένες σε ταινίες και soundtracks (John Williams, Hans Zimmer, ταινίες της Disney+, Lord of the Rings κλπ).

Εγκαινιάζοντας το εκδοτικό της πρόγραμμα, η Ορχήστρα παρουσιάζει την πρώτη εκδοτική της προσπάθεια, τη συνολική έκδοση των συνθέσεων ενός Έλληνα δημιουργού, του Γεωργίου Αξιώτη. Η έκδοση αυτή έχει μια ιδιαίτερη συμβολική σημασία διότι είναι η πρώτη στην ιστορία έκδοση του συνόλου του έργου ενός Έλληνα συνθέτη. Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στις 12:00 στην Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη του Δήμου Μυκόνου, της ιδιαίτερης πατρίδας του συνθέτη. Είναι η πρώτη της σειράς Φιλαρμόνια-Δήλος. Με τη δράση της αυτή, η ορχήστρα θέλει να «δηλώσει» παρούσα και στον χώρο των μουσικών εκδόσεων παρτιτούρας και να αξιοποιήσει αλλά και να διαδώσει ευρύτερα το πλούσιο υλικό που έχει επεξεργαστεί και ερμηνεύσει σε συναυλίες και παραστάσεις. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις της παρτιτούρας των έργων σημαντικών Ελλήνων συνθετών, τα οποία με τον τρόπο αυτό καθίστανται προσιτά σε όλες τις ορχήστρες της Ελλάδας και του κόσμου.

Στον φιλόξενο χώρο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» και με τη φιλική και ευγενή στήριξη του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», η Φιλαρμόνια θα έχει την ευκαιρία να κάνει έναν απολογισμό της μέχρι τώρα δημιουργικής πορείας της στους χώρους των συναυλιών, των παραστάσεων όπερας και των ηχογραφήσεων. Επίσης, θα παρουσιάσει τις επικείμενες και τις υπό προετοιμασία εκδόσεις έργων του ελληνικού ρεπερτορίου, που γίνονται σε συνεργασία με σημαντικούς ερευνητικούς και πολιτιστικούς φορείς. Τέλος, θα ανακοινώσει τις σημαντικότερες από τις επόμενες δραστηριότητές της, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-25.

~Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών~

Ένας Έλληνας συνθέτης αποκαλύπτεται! Οι συνθέσεις του Γεωργίου Αξιώτη εκδίδονται για πρώτη φορά σε παρτιτούρα. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Δευτέρα 18 Νοεμβρίου. Είσοδος Ελεύθερη

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οκτώ, Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, 10+1,okto, filarmonia orchistra athinon, 10+1