Ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ: Αιφνιδιασμός, σιωπηρή ικανοποίηση και στήριξη από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου

Δεν ήταν μόνον η Ρωσία που αιφνιδιάστηκε από την εισβολή της Ουκρανίας στην περιφέρεια του Κουρσκ, αλλά ακόμη και οι σύμμαχοι του Κιέβου.

Με την άνευ προηγουμένου ουκρανική εισβολή στα ρωσικά εδάφη να συνεχίζεται για 11η μέρα, οι περισσότεροι από τους συμμάχους της Ουκρανίας δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους, αν και δημοσίως εμφανίζονται μάλλον διακριτικοί.

«Θα προτιμούσα να μην το σχολιάσω δημοσίως», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ,

Τζο Μπάιντεν, στις 13 Αυγούστου, σημειώνοντας ότι συζητά τις κινήσεις του Κιέβου με τους επιτελείς του «πιθανώς κάθε τέσσερις με πέντε ώρες τις τελευταίες έξι με οκτώ ημέρες» κι ότι η κυβέρνησή του είναι «σε συνεχή επικοινωνία με τους Ουκρανούς». Αλλά πρόσθεσε με εμφανή την ικανοποίηση ότι η ουκρανική διείσδυση στο Κουρσκ έχει δημιουργήσει «πραγματικό δίλημμα στον Πούτιν». Από την πλευρά του εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε: «Αναμένω ότι θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των Ουκρανών εταίρων μας».

Ένας από τους διακηρυγμένους στόχους του Κιέβου είναι να αναγκάσει τη Ρωσία να αποσύρει δυνάμεις της από τα μέτωπα του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία για να τις στείλει στο Κούρσκ. Ωστόσο, οι Ουκρανοί όχι μόνον κρατούν τα εδάφη που πέρασαν υπό τον έλεγχό τους, αλλά συνεχίζουν τις επιχειρήσεις.

«Συνεχίστε έτσι», λένε οι σύμμαχοιστους Ουκρανούς

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν η Ουκρανία είχε ενημερώσει τους συμμάχους της πριν εξαπολύσει την επιχείρηση στη ρωσική περιφέρεια. Την επομένη της επίθεσης της 6ης Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν προειδοποιηθεί από το Κίεβο. «Τους παρέχουμε εξοπλισμό, τους δίνουμε συμβουλές, αλλά όταν πρόκειται για τις καθημερινές τακτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν, τα καθημερινά χτυπήματα που κάνουν, άλλοτε είμαστε σε επικοινωνία, άλλοτε όχι», είπε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποτρέψει το Κίεβο από το να εξαπολύσει διασυνοριακές επιθέσεις, αλλά τον Μάιο άναψε το πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει ορισμένα όπλα που της προμήθευσαν οι ΗΠΑ, για πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων εντός ρωσικού εδάφους. «Δεν έχει αλλάξει τίποτε ως προς αυτήν την πολιτική μας και με τις ενέργειες που κάνουν σήμερα [οι ΟΥκρανοί], δεν παραβιάζουν την πολιτική μας», πρόσθεσε ο Μίλερ.

Αμερικανοί πολιτικοί δεν κρύβουν, ωστόσο, την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις, όπως ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος τη Δευτέρα μετέβη στο Κίεβο, όπου συνάντησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι. «Τι σκέφτομαι για το Κουρσκ; Είναι τολμηρή επίθεση, λαμπρή, όμορφη. Συνεχίστε έτσι», είπε, συνοδευόμενος από τον Δημοκρατικό συνάδελφό του, Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ. Και έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση Μπάιντεν: «δώστε τους τα όπλα που χρειάζονται για να κερδίσουν τον πόλεμο που δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν».

Περιέργειακαι προβληματισμός στην Ευρώπη για τηνκίνηση των Ουκρανών

Διακριτικήείναι και στην Ευρώπη η αντίδραση απότην έναρξη της ουκρανικής εισβολής στοΚουρσκ, αν και η υποστήριξη προς τηνΟυκρανία παραμένει αταλάντευτη.

Στον απόηχο της επίθεσης των δυνάμεων του Κιέβου η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι δεν θα σχολιάσει τις «επιχειρησιακές εξελίξεις στο έδαφος ή στην πρώτη γραμμή». Επέμεινε, ωστόσο, ότι «η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί» ενάντια στην «παράνομη» ρωσική επίθεση. «Και αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα να χτυπήσει τον εχθρό στο έδαφός του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις εξωτερικές υποθέσεις, Πέτερ Στάνο.

«Προφανώς,ουδείς πρόκειται ναπανηγυρίσει δημοσίως γιατο γεγονός ότι η Ουκρανία εισέβαλε στηΡωσία», λέει στη γαλλικήεφημερίδα Le Monde έναςΕυρωπαίος διπλωμάτης, υπό τον όρο τηςανωνυμίας. Σχολιάζει ότιστην επιφυλακτική στάση των ηγετών των27, προστίθενται «ηπεριέργεια, σε συνδυασμόμε ανησυχία και προσδοκία» για τοαποτέλεσμα της κίνησηςτων Ουκρανών, αλλά κάνει λόγο για «κάποιαικανοποίηση» μπροστά στην «ικανότητατων Ουκρανών να εξακολουθούν ναεπιτυγχάνουν πράγματα», παρά τιςδυσκολίες τους στο μέτωπο στην ανατολικήΟυκρανία.

Επιφυλακτικήστήριξη από το Βερολίνο στο Κίεβο

ΣτηΓερμανία, ο αναπληρωτής κυβερνητικόςεκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπύχνερ, έκανελόγο για «μια επιχείρηση προετοιμασμένη[από τους Ουκρανούς] με τη μεγαλύτερημυστικότητα», εννοώντας σαφώς ότι δενπροηγήθηκε διαβούλευση με το Βερολίνο.

Αλλάτο επιφυλακτικό σχόλιο της γερμανικήςκυβέρνησης δεν συνιστά καταδίκη τηςουκρανικής διείσδυσης στη ρωσικήπεριφέρεια. «Είναι προφανές ότι ένακράτος που έχει δεχθεί επίθεση έχει τοδικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτότου», δήλωσε ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ,συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών τουκαγκελάριου Όλαφ Σολτς. «Σε αυτή τηνπερίπτωση, αυτό σημαίνει ότι [η Ουκρανία]έχει το δικαίωμα να επέμβει στο ρωσικόέδαφος, εφόσον τηρούνται όλοι οι κανόνεςτου διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Η προσεκτική στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν αποτελεί έκπληξη, αφού από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το Βερολίνο επιδίωκε να αποφύγει οιονδήποτε κίνδυνο κλιμάκωσης με τη Μόσχα, καθυστερώντας την παράδοση ορισμένων όπλων που ζητούσε το Κίεβο ή αρνούμενο κατηγορηματικά να τα παράσχει, όπως οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

Πέραντούτων τον Σεπτέμβριο διεξάγονταικρίσιμες εκλογές σε τρία κρατίδια τηςανατολικής Γερμανίας, τη Σαξονία, τοΒρανδεμβούργο και τη Θουριγγία, όπου,από την έναρξη του πολέμου, η κοινή γνώμη τασσόταν σε πολύ μικρότεροβαθμό υπέρ της στρατιωτικήςυποστήριξηςπρος την Ουκρανία. Ευνοημένααπό το μείγμα ειρηνισμού και φιλορωσικώναισθηάτων σε αυτά τα τρίακρατίδια βγαίνουν σύμφωναμε τις δημοσκοπήσεις τοακροδεξιό κόμμα AfD καθώς και ονέος αριστερός σχηματισμός, η ΣυμμαχίαΣάρα Βάγκενκνεχτ, πουίδρυσε η πρώην επικεφαλής της αριστερήςDie Linke.

Η Πολωνίαστηρίζει την ουκρανική επιχείρηση

Εντός τηςΕΕ μόνον ο πρωθυπουργός της Πολωνίας,Ντόναλντ Τουσκ, υποστήριξε ξεκάθαρατην ουκρανική διείσδυση στη ρωσικήπεριφέρεια του Κουρσκ σημειώνοντας ότιτο Κίεβο «έχει κάθε δικαίωμανα διεξάγει πόλεμο με τέτοιο τρόπο ώστενα σακατεύει αποτελεσματικά» τη Ρωσία.

ΗΠολωνία, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύτων μεγαλύτερων παγκοσμίωςχορηγών στρατιωτικής βοήθειας στοΚίεβο, θεωρεί ότι ηαποτελεσματική άμυνα της Ουκρανίαςαποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τηδιασφάλιση της δικής της ασφάλειας.

Διάστασηαπόψεων για τη χρήση δυτικών όπλων απότους Ουκρανούς σε ρωσικά εδάφη

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε προ ημερών να σχολιάσει την ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ, αλλά ο απερχόμενος Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει υποστηρίξει συχνά το δικαίωμα της Ουκρανίας να αμυνθεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενάντια σε έναν επιτιθέμενο και ότι είναι δικαίωμα των δυτικών συμμάχων της να τη βοηθήσουν να αποκρούσει την επίθεση.

Ανάλογαμε τον αντίκτυπο που θα έχει στην πορείατου πολέμου, η ουκρανική επίθεση θαμπορούσε, ωστόσο, να αναζωπυρώσει τησυζήτηση σχετικά με τη χρήση δυτικούστρατιωτικού εξοπλισμού για πλήγματαστο ρωσικό έδαφος.

Ανκαι η Ουάσιγκτον έχει χαλαρώσει τουςπεριορισμούς της, οι Ευρωπαίοι παραμένουνδιχασμένοι ως προς τοθέμα αυτό. Η Πολωνία δενβλέπει κανένα εμπόδιο σε αυτό. Σύμφωναμε πολωνικά ΜΜΕ οι Ουκρανοίχρησιμοποίησαν στην επίθεσή τουςπολωνικής προέλευσης όπλα,όπως οβιδοβόλα, τανκςκαι τεθωρακισμένα, χωρίςαυτό να σοκάρει τον πρωθυπουργόΤουσκ.

«ΗΟυκρανία γνωρίζει καλά ποιαόπλα, μεταξύ αυτών πουτης παραδίδονται απότους δυτικούς συμμάχους της, ναχρησιμοποιήσει για ποια δράση. Και (…)γνωρίζωότι δεν υπάρχει παραβίαση της εμπιστοσύνηςαπό την ουκρανική πλευρά προς τουςΠολωνούς, τους Αμερικανούς ή τουςΕυρωπαίους», δήλωσε ο Πολωνόςπρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «αυτόπου κάνουν τα ρωσικά στρατεύματα και ηαεροπορία στο έδαφος της Ουκρανίαςφέρει το σημάδιτης γενοκτονίας και των απάνθρωπωνεγκλημάτων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Λονδίνομε τον Βρετανό υπουργό Άμυνας να δηλώνει, μετά την αποκάλυψη του BBC ότιοι δυνάμεις του Κιέβου χρησιμοποίησανβρετανικά τανκς Challenger 2,ότι η Ουκρανία «έχει σαφέςδικαίωμα» να χρησιμοποιεί οπλικάσυστήματα που της χάρισε το ΗνωμένοΒασίλειο για να αμύνεται και αυτό «δεναποκλείει τις επιχειρήσεις στο εσωτερικότης Ρωσίας».

Στην Ιταλία αντίθετα ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, τόνισε ότι τα όπλα που έστειλε η Ρώμη στο Κίεβο «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις κατά της Ρωσίας στα εδάφη της».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανική, Κουρσκ, Αιφνιδιασμός, Κιέβου,oukraniki, koursk, aifnidiasmos, kievou