Πέθανε ο συγγραφέας Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος
Πέθανε ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, συγγραφέας που διακρίθηκε από λιτότητα λόγου, λεπτή ειρωνεία και τρυφερή νοσταλγία για τα δύσκολα χρόνια της νεότητας.
Ο πεζογράφος Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1930. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο οικογενειακό κτήμα στα όρια του Πύργου και τέλειωσε το πρακτικό τμήμα του εκεί Γυμνασίου.
Ο θάνατος του πατέρα του κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (1943)
Παραιτήθηκε το 1958, υποχρεώθηκε ωστόσο να επιστρέψει και από το 1959 ως το 1968 έζησε στην Καβάλα. Εκεί συνεργάστηκε με το περιοδικό "Αργώ" και υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού "Σκαπτή Ύλη" και ιδρυτής της κινηματογραφικής λέσχης της πόλης. Στο στράτευμα παρέμεινε ως το 1983, οπότε αποστρατεύτηκε μετά από δική του αίτηση με το βαθμό του ανώτερου γενικού αρχίατρου, έχοντας στο μεταξύ συμβάλει στην προώθηση των στρατιωτικών προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και διατελέσει για έξι χρόνια διευθυντής σύνταξης του περιοδικού "Ιατρική Επιθεώρησις Ενόπλων Δυνάμεων". Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1962 με τη δημοσίευση του διηγήματος "Οι Φρακασάνες" στο περιοδικό "Αργώ". Συνεργάστηκε επίσης με περιοδικά όπως τα "Ταχυδρόμος" (Καβάλας), "Διάλογος" (Θεσσαλονίκης), "Διάλογος" (Λεχαινών), "Αντί", "Χάρτης", "Χρονικό" κ.α.
Ο Παπαδημητρακόπουλος θα τυπώσει το πρώτο του βιβλίο έναν μόλις χρόνο πριν από την πτώση της χούντας και δεν θα πάψει σε όλη τη διάρκεια της παραγωγής του να εικονογραφεί την καθημερινότητα της ελληνικής περιφέρειας μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: μια καθημερινότητα με τις αστείες ή τις σοβαρές πλευρές της αλλά και με τις μεγάλες ή τις μικρές χαρές της, που συμπυκνώνει το τυχαίο, το περαστικό και το απρόσμενο σε ένα στιγμιότυπο ικανό να αποκαλύψει το σύμπαν.
Τα θέματα του Παπαδημητρακόπουλου εμφανίζονται με μια παντελώς ανύποπτη μορφή η οποία σίγουρα θα μας εξαπατήσει αν θελήσουμε να παραμείνουμε στην εξωτερική τους όψη. Τι βλέπουμε από αυτή την άποψη στην πρώτη περίοδο της δουλειάς του που αποτελείται από τις συλλογές Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη (1973), Θερμά θαλάσσια λουτρά (1980) και Ο Γενικός Αρχειοθέτης (1989); Eναν ελαφρώς κουρασμένο από τη ζωή του αφηγητή ο οποίος θα βάλει τον εαυτό του στο κέντρο της δράσης για να διηγηθεί διάφορα συμβάντα από τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια, όπως και από κάποιες φάσεις της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.
Οι αναμνήσεις από την Κατοχή και τον Εμφύλιο, οι οικογενειακές ώρες στο σπίτι ή στα παραθεριστικά θέρετρα της εποχής, οι πρώτες ερωτικές εμπειρίες, οι αργόσυρτοι κοινωνικοί ρυθμοί της επαρχίας και οι ξαφνικοί, προκλητικά αναίτιοι ή εξόφθαλμα παράλογοι θάνατοι παρουσιάζονται εν προκειμένω με μια εύληπτη και ιδιαιτέρως λιτή φόρμα που αναβιώνει την ατμόσφαιρα ενός κόσμου βυθισμένου εξ ολοκλήρου στο παρελθόν.
Η στάση του αφηγητή μοιάζει μονίμως αποδραματοποιημένη και αντιδραματική: όσο δυσκολότερες είναι οι καταστάσεις που τον απασχολούν τόσο περισσότερο μειώνεται η συναισθηματική θερμοκρασία του φιλτραρίσματός τους –με πρόδηλο αποτέλεσμα τη δραστική επίταση της ενέργειάς τους. Η στάση αυτή συνδυάζεται με μια στρατηγική παρέλκυσης της προσοχής του αναγνώστη. Ο Παπαδημητρακόπουλος στρέφει πολλές φορές την αφήγηση στα επουσιώδη των ιστοριών του, υποδεικνύοντας μόνο διά της πλαγίου το απώτερο βάθος τους: το άγχος της ύπαρξης, την αγωνία για το επικείμενο τέλος ή την πικρή συναίσθηση μιας ανέκκλητης φθοράς.
Την τακτική της παρέλκυσης του αναγνώστη θα συναντήσουμε και στη Ροζαμούνδη (1995) όπου ο συγγραφέας θα καταφύγει και σε ένα άλλο επινόημα: τη γλώσσα και την εικονοπλασία του ονείρου. Σε πεζογράφο με την ιδιοσυγκρασία του η μετατόπιση δεν θα μπορούσε εν ουδεμία περιπτώσει να εξελιχθεί σε θέαμα. Τα πάντα στα κατ’ όναρ τοπία του ξεκινούν σαν να μην τρέχει το παραμικρό. Πρόσωπα και πράγματα δείχνουν απολύτως κανονικά και αμετακίνητα στις θέσεις τους μέχρι το σημείο που κάτι αρχίζει (ανεπαίσθητα πρώτα, πιο έντονα μετά) να τα ταρακουνά και να τα απορυθμίζει. Τα σχήματα μπερδεύονται, οι ιδιότητες αντιμετατίθενται ή παραμορφώνονται, η χρονική αλληλουχία σπάει και οι νεκροί βγαίνουν στο προσκήνιο για να συνομιλήσουν με τους ζωντανούς άλλοτε περιπαικτικά και άλλοτε θλιμμένα.
Με τη συλλογή Ο οβολός (2004) ο Παπαδημητρακόπουλος θα δώσει έμφαση στα περιστατικά της παιδικής του ηλικίας: σε ευτράπελα συνήθως επεισόδια από τη σχολική και την οικογενειακή του ζωή κατά τη δεκαετία του 1930, που ανασύρονται στην επιφάνεια μακριά από το οποιοδήποτε ειδυλλιακό και νοσταλγικό πνεύμα. Oσο για εκείνα που συμβαίνουν στον παροντικό χρόνο του αφηγητή, αρκεί μια αδιόρατη μεταβολή, μια ελάχιστη μετατόπιση της οπτικής γωνίας, για να βρεθούμε μέσα σε ένα βουβό αλλά ένσαρκο δράμα. Με τα σχετικά πρόσφατα διηγήματά του Ο Θησαυρός των Αηδονιών (2009) ο Παπαδημητρακόπουλος προχώρησε σε ένα είδος επιτομής του έργου του. Μια κάποια μελαγχολία δεν βάζει στην άκρη το πηγαίο κέφι και όλα δίνουν για μια ακόμη φορά ορμητικά το «παρών» σε μια καθημερινότητα σκιασμένη μόνο παρασκηνιακά από τις νεφέλες της Ιστορίας.
Πληροφορούμενη την απώλεια του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Mενδώνη για Ηλία Χ. ΠαπαδημητρακόπουλοΜε μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου. Από την «Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη» έως τον «Θησαυρό των αηδονιών», ο Η. Χ. Π., όπως ο ίδιος υπέγραφε, μας χάρισε ένα μικρό αλλά εξόχως δραστικό έργο. Συνειδητός και επίμονος δεξιοτέχνης της μικρής φόρμας, ο Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλος εκκινεί πάντοτε από το βίωμα. Τα μικρά του αφηγήματα, που διαρκώς επιστρέφουν στον Πύργο των παιδικών χρόνων και τις πόλεις στις οποίες έζησε και υπηρέτησε ως στρατιωτικός γιατρός, τείνουν να αναπλάσουν, με σιωπηλή και γνήσια νοσταλγία, έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια.
Ιστορίες δοσμένες με μια γλώσσα ελλειπτική, ευθύβολη, πυκνή και αστραφτερή, καλοδουλεμένη αλλά τόσο φυσική, ακόμη και όταν χρησιμοποιεί ξεχασμένους, σήμερα, τύπους της καθαρεύουσας.
Τα μικρά διηγήματα του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου συγκροτούν ένα εντελώς προσωπικό κεφάλαιο της γραμματείας μας. Την απόλυτα προσωπική και διακριτή γραφή του χαρακτήριζε ένα κράμα τρυφερότητας και λεπταίσθητης ειρωνείας, αλλά και δραματικότητας και χιούμορ, μαζί με διεισδυτική, αλλά δίκαιη, καυστικότητα για τον σύγχρονο κόσμο.
Ο Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος υπήρξε ένας σπουδαίος λεπτουργός της γλώσσας. Μας κατέλιπε ένα οριοθετημένο σε έκταση, αλλά σπάνιο σε συναισθήματα και έκφραση έργο. Στην οικογένειά του και τους πολλούς φίλους του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Κλείδωσε» η μέρα που κλείνουν τα σχολεία για Χριστούγεννα: Πολύ κακά μαντάτα για τους μαθητές, ανατροπή με την ημερομηνία
- ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Black Friday
- Hellenic Train: Θλίψη για το τραγικό δυστύχημα στους Αγίους Αναργύρους – Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της
- H δήλωση της χρονιάς από τον Σπανούλη
- MadWalk 2024 θα μεταδοθεί στο MEGA
- Πέφτουν οι τιμές για το ελαιόλαδο μετά το ράλι – Διπλάσια η παραγωγή φέτος
- Χρυσοχοΐδης για τον αστυνομικό της Βουλής: Τρομακτική υπόθεση, δεν το χωράει ανθρώπινος νους
- Βουλωμένη μύτη: Χρήσιμες συμβουλές για καλύτερο ύπνο
- Θεσσαλονίκη: Κάλεσμα από τους οπαδούς του Άρη για μηχανοκίνητη πορεία στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας
- Αναφορές - σοκ για τον αστυνομικό της Bουλής: Βασανιστήρια, piercing και ξύλο με γκλομπ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Κασσελάκης υπέρ Αποστολάκη: Να μην τον πιάνουν στο στόμα τους όσοι έχουν αγκαλιάσει σταλινικές πρακτικές
- Κακοκαιρία Bora: Στα λευκά Φλώρινα, Νυμφαίο, Πισοδέρι, με αλυσίδες η κυκλοφορία
- Η Ηγουμενίτσα δημοφιλής ανερχόμενος προορισμός: Φύση, πολιτισμός, γαστρονομία -Οι τοπ διαδρομές
- Σεπόλια: Γυναίκα παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από συρμό του Προαστιακού
- Ποιο μεγάλο αεροδρόμιο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας
- Το «φαινόμενο του πρίγκιπα Γουίλιαμ»: Γιατί θεωρείται fashion icon μετά το νέο του δασύτριχο look
- Ο Τριντό έσπευσε να δει τον Τραμπ με φόντο την απειλή δασμών στον Καναδά
- Opinion Poll για το Μετρό στη Θεσσαλονίκη: Μεγάλη ικανοποίηση των κατοίκων -Διευκόλυνση στο κυκλοφοριακό, αναβάθμιση της πόλης
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Στις 12:00 παρουσία του πρωθυπουργού ξεκινούν τα δρομολόγια -Νέα εποχή για την πόλη
- Πόσοι και ποιοι σπουδάζουν και μαθαίνουν ελληνικά στις ΗΠΑ; Ελληνίδα λέκτορας του Yale εξηγεί στο iefimerida
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Πέθανε ο συγγραφέας Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος
- Αιφνιδιαστική εισβολή τζιχαντιστών στο Χαλέπι: Ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης -Κλειστό το αεροδρόμιο
- Σεπόλια: Γυναίκα παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από συρμό του Προαστιακού
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Απολογείται σήμερα ο 26χρονος που συνελήφθη μετά την ανεύρεση αποτυπώματος
- Κασσελάκης υπέρ Αποστολάκη: Να μην τον πιάνουν στο στόμα τους όσοι έχουν αγκαλιάσει σταλινικές πρακτικές
- Το κόλπο για να γλιτώνεις τις ουρές στα διόδια -Η άγνωστη λωρίδα για όλους τους οδηγούς
- Τραγωδία στην Εύβοια: Νεκροί 20χρονη και 17χρονος σε τροχαίο
- Κακοκαιρία Bora: Στα λευκά Φλώρινα, Νυμφαίο, Πισοδέρι, με αλυσίδες η κυκλοφορία
- Ποιο μεγάλο αεροδρόμιο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας
- Πούτιν: Η «κρυφή» κόρη του Ρώσου προέδρου ζει στο Παρίσι με ψευδώνυμο - Εργάζεται ως DJ σε μπαρ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κακοκαιρία Bora: Στα λευκά η Φλώρινα, με αλυσίδες η κυκλοφορία - Πλημμύρισαν οι δρόμοι στη Λήμνο, ήχησε το 112
- Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας [30.11-7.12.2024]
- ΕΛ.ΑΣ: Απαγόρευση κάθε συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των φιλάθλων του Άρη Θεσσαλονίκης σήμερα
- Τραγωδία στα Σεπόλια: Συρμός του Προαστικού παρέσυρε και σκότωσε γυναίκα
- Ελαιόλαδο: μείωση κατά 40% της τιμής του - Αυξάνεται η παραγωγή παγκοσμίως
- Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία «Bora» - Συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία υπό τον Βασίλη Κικίλια
- Σεπόλια: Συρμός του Προαστιακού παρέσυρε και σκότωσε γυναίκα
- Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές. Τέσσερα διαφορετικά περιστατικά στα νότια της Κρήτης
- Το Μουσείο Μαρία Κάλλας γιορτάζει την ημέρα γέννησης της θρυλικής σοπράνο
- Aν ψάχνετε ένα πολύ κομψό σκουλαρίκι για τον αφαλό, βρήκαμε το πιο μινιμαλιστικά φίνο