Πνευμονία: Διάγνωση - Θεραπεία – Πρόληψη
Η πνευμονία είναι μία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και περιλαμβάνεται στα 10 συχνότερα αίτια απώλειας ζωής όλων των ηλικιακών ομάδων, ενώ αποτελεί πρώτη αιτία θανάτου από λοιμώδη νοσήματα.
Παρόλο που οι πνεύμονες εκτίθενται συνεχώς σε μικροβιακούς παράγοντες από τον εισπνεόμενο αέρα, αλλά και από μικροεισροφήσεις από το ανώτερο αναπνευστικό, οι κατώτεροι αεραγωγοί παραμένουν στείροι μικροβίων λόγω του πολυεπίπεδου αμυντικού συστήματος του αναπνευστικού.
Οι αμυντικοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν μία σειρά τόσο ανατομικών όσο και χημικών και κυτταρικών
«Ηπνευμονία δημιουργείται από ανεπάρκειατου ανοσοποιητικού μηχανισμού, έκθεσησε παράγοντα υψηλής λοιμογόνου δύναμης,με είσοδο του παθογόνου στους πνεύμονεςμέσω εισροφήσεων μικροβιακής χλωρίδαςαπό το ανώτερο αναπνευστικό, λιγότερασυχνά μέσω εισπνοής μικροσταγονιδίωνκαι σπανίως μέσω αιματογενούς διασποράς.
Μπορείνα αφορά στον έναν ή και στους δύοπνεύμονες και προκαλείται από φλεγμονήτων κυψελίδων και πλήρωση αυτών μεφλεγμονώδες υλικό, με αποτέλεσμα τηδυσκολία στη μεταφορά του οξυγόνου στοαίμα.
Τα κύρια συμπτώματα είναιπυρετός, βήχας με συνοδό απόχρεμψη,δύσπνοια, τα οποία, εάν επιμένουν, θαπρέπει να οδηγήσουν τον ασθενή σεεπίσκεψη στον ιατρό για έγκαιρη διάγνωσηκαι αντιμετώπιση», επισημαίνει ο κ.ΔημήτρηςΜητρομάραςΠνευμονολόγος - Φυματιολόγος, Διευθυντήςτης Ε’ Πνευμονολογικής Κλινικής τουMetropolitanGeneral.
Ηδιάγνωση επιβεβαιώνεται μέσω τηςκλινικής εξέτασης, κατά την οποίαχαρακτηριστικά ευρήματα, όπως οιτρίζοντες, μπορεί να προηγούνται τωνακτινολογικών αλλοιώσεων. Τα ευρήματααυτά απουσιάζουν συνήθως στις ιογενείςή άτυπες πνευμονίες. Επιπλέον, η διάγνωσηεπιβεβαιώνεται από τον ακτινολογικόέλεγχο με ακτινογραφία θώρακος, καθώςείναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιαστείπνευμονία με φυσιολογική ακτινογραφία.
«Ορόλος των μικροβιολογικών εξετάσεωνείναι σημαντικός, καθώς οι δείκτεςφλεγμονής είναι αυξημένοι και η πτώσητους κατά τη διάρκεια της θεραπείαςσημαίνει ότι η αγωγή που λαμβάνεταιείναι η κατάλληλη.
Ηκαλλιέργεια πτυέλων θα βοηθήσει στηναπομόνωση του συγκεκριμένου παθογόνουκαι θα δοθεί στοχευμένη αντιβιοτικήαγωγή, καθώς και πιθανή αναγνώρισησπανίων παθογόνων που δεν καλύπτονταιαπό τη συνηθισμένη αντιβιοτική αγωγή.
Ηεξέταση παραμένει με χαμηλή ευαισθησίαλόγω μη καταλληλόλητας του δείγματοςκαι δυσχερούς απόχρεμψης του ασθενούς.Ανίχνευση αντισωμάτων στον ορόχρησιμοποιούνται για τη διάγνωση συνήθωςάτυπων πνευμονιών, ενώ ανίχνευση ειδικώναντισωμάτων στα ούρα είναι χρήσιμεςγια τη διάγνωση συγκεκριμένων παθογόνων.
Τακυριότερα παθογόνα είναι ο πνευμονιόκοκκοςή ιοί όπως της COVID-19, της γρίπης τύπου Ακαι Β και πιο σπάνια μύκητες.
Όλοικινδυνεύουν από πνευμονία, αλλά άτομαμε υποκείμενα νοσήματα όπως αναπνευστικά,καρδιολογικά, κακοήθειες, ανοσοκατασταλμένοι,είναι πιο ευάλωτα, όπως και άτομαμεγαλύτερης ηλικίας και παιδιά», τονίζειο ειδικός.
ΘεραπείαΗθεραπεία καθορίζεται με βάση τη βαρύτητατης πνευμονίας, σύμφωνα με την κρίσητου ιατρού, δηλαδή, εάν θα θεραπευτείστο σπίτι ή θα χρειαστεί νοσηλεία σενοσοκομείο.
Ηκατ’ οίκον θεραπεία, πέραν της χορήγησηςαντιβιοτικής αγωγής, απαιτεί επαρκήξεκούραση, λήψη υγρών και αντιπυρετικήαγωγή σε περίπτωση πυρετού. Η δε νοσηλείαστο νοσοκομείο απαιτεί ενδοφλέβιααντιβιοτική αγωγή, οξυγονοθεραπεία καιυποστήριξη των λοιπών συστημάτων, ενώδεν αποκλείεται και η εισαγωγή σε μονάδαεντατικής θεραπείας, εάν κριθείαπαραίτητο.
ΠρόληψηΗπρόληψη είναι πολύ σημαντική καιεπιτυγχάνεται με εμβολιασμό έναντι τουπνευμονιόκοκκου, της γρίπης κάθε έτος,του κορωνοϊού – ετήσιος και αυτός, καιπροσφάτως, έναντι του αναπνευστικούσυγκυτιακού ιού (RSV) ο οποίος γίνεταικάθε δύο χρόνια και αφορά σε άτομα άνωτων 75 και από 60-74 ετών με υποκείμενανοσήματα.
Οεμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκουσυνιστάται σε όλες τις ηλικίες από 65ετών και άνω και σε ηλικίες 18-65 μευποκείμενα νοσήματα, όπως άτομα σεανοσοκαταστολή, με χρόνια πνευμονοπάθεια,χρόνια καρδιοπάθεια (εξαιρείται ηυπέρταση), σακχαρώδη διαβήτη, χρόνιανεφρική ανεπάρκεια, αλκοολισμό και σε“βαρείς” καπνιστές.
Οαντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάταισε όλα τα άτομα από 60 ετών και άνω, καθώςκαι σε ηλικίες 18-60 με υποκείμενα νοσήματα(άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια,έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίαςκύησης, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκίαμε δείκτη μάζας σώματος > 40 kg/m², κλειστούςπληθυσμούς, εργαζόμενους σε χώρουςπαροχής υπηρεσιών υγείας, άτομα πουβρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτός είναι ο 30χρονος που σκότωσε τη 43χρονη Δώρα στο Αγρίνιο – Η σχέση που κράτησε 5 χρόνια και η φαρμακευτική αγωγή
- Μακελειό στο Σίδνεϊ: Τα τρία λεπτά της απόλυτης φρίκης που συντάραξαν την Αυστραλία
- Καιρός: Πού χτυπά η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Προειδοποίηση Μαρουσάκη για έντονα φαινόμενα
- Βαρδής Βαρδινογιάννης: Η ανακοίνωση της οικογένειας για το θάνατό του
- «Έφυγε» ο Βαρδής Βαρδινογιάννης - Ο γίγαντας του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας, πήγε να βρει τη Μαριάννα του (φωτό & βίντεο)
- Η «μάστιγα» των Ρομά και η ανέχεια των καταυλισμών – «Ο κόσμος έχει απαυδήσει», λέει στο Newsbeast ο Γιώργος Καλλιακμάνης
- Αγρίνιο: "Ραγίζει καρδιές" η ανάρτηση του συντρόφου της 43χρονης Δώρας που δολοφονήθηκε από τον πρώην της - "Δεν μας άφησε να χαρούμε!"
- Αποχαιρετισμός του Αλ. Τσίπρα στον Γ. Μπουτάρη
- Πέθανε ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς
- Πέθανε ο σπουδαίος ποιητής και στιχουργός Μιχάλης Γκανάς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Ποιες χώρες στην Ευρώπη χορηγούν Golden Visa -Οι προϋποθέσεις
- Η Κλέλια Ανδριολάτου δείχνει ποιο είναι το ιδανικό πανωφόρι και παπούτσι για το στενό μίντι φόρεμα
- Πνευμονία: Διάγνωση - Θεραπεία – Πρόληψη
- Οκτώ χρόνια Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών: 10+1 σημαντικές στιγμές και δράσεις της πορείας της
- Πέθανε ο ποιητής και στιχουργός Μιχάλης Γκανάς
- Π. Μαρινάκης: Σημαντικό πρώτο τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Τραμπ -Αποτυπώθηκε η σρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ
- Πώς ένα διαμέρισμα του ’70 στην Κυψέλη ανακαινίστηκε σε ένα σπίτι γεμάτο χρώματα, μοτίβα και γεωμετρίες
- Αυτές είναι οι μάρκες που δεν έχουν πουλήσει ούτε ένα καινούργιο αυτοκίνητο στην Ελλάδα
- Σάκης Τανιμανίδης: Αυτό είναι το αυτοκίνητο που τον εντυπωσίασε
- Μητσοτάκης: Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία -Σημείο αναφοράς ο προσωπικός γιατρός
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Πνευμονία: Διάγνωση - Θεραπεία – Πρόληψη
- Πώς ένα διαμέρισμα του ’70 στην Κυψέλη ανακαινίστηκε σε ένα σπίτι γεμάτο χρώματα, μοτίβα και γεωμετρίες
- Σάκης Τανιμανίδης: Αυτό είναι το αυτοκίνητο που τον εντυπωσίασε
- Πέθανε ο ποιητής και στιχουργός Μιχάλης Γκανάς
- Ποιες χώρες στην Ευρώπη χορηγούν Golden Visa -Οι προϋποθέσεις
- Μητσοτάκης: Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία -Σημείο αναφοράς ο προσωπικός γιατρός
- Π. Μαρινάκης: Σημαντικό πρώτο τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Τραμπ -Αποτυπώθηκε η σρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ
- Πέθανε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης σε ηλικία 91 ετών
- Τσίπρας για Μπουτάρη: Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά σήμερα έναν άνθρωπο που την αγάπησε και την υπηρέτησε με πάθος
- Μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα -Ποια είναι η εικόνα στην Ευρώπη [πίνακες]
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ξεκινούν 37.000 δωρεάν χειρουργεία» - Πότε θα γίνει το πρώτο
- Αποκλειστικό – Ειρήνη Μουρτζούκου: «Ό,τι έκανα ως παιδί η αιτία ήταν η μάνα μου»
- Τι συμβαίνει με τον Εντουάρ Λουί;
- Η «μάστιγα» των Ρομά και η ανέχεια των καταυλισμών – «Ο κόσμος έχει απαυδήσει», λέει στο Newsbeast ο Γιώργος Καλλιακμάνης
- Η Ρωσία κατέρριψε 13 drones της Ουκρανίας τη νύχτα
- Εντός Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία
- Ελαιόλαδο: Εγκαίνια για το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο αγοράς – Πώς λειτουργεί
- Ακραιφνής προπαγάνδα από Μητσοτάκη για το ΕΣΥ
- Αγγλία: Οκτώ «δυνατά» ονόματα εκτός λόγω τραυματισμών με την Ελλάδα
- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Οι Αρχές προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε σχέση με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα