Πώς ο Άσαντ εξαπάτησε τους πάντες και διέφυγε στη Ρωσία -Τα ψέματά του ώρες πριν πέσει, παρασκήνιο από Reuters

Πλούσιο και αποκαλυπτικό παρασκήνιο για τις τελευταίες ώρες του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και το πώς διέφυγε στη Ρωσία παρουσιάζει το Reuters.

Επικαλούμενο πολυάριθμες πηγές αλλά και μαρτυρίες, το Reuters περιγράφει το πώς ο δικτάτορας της Συρίας εξαπάτησε ή άφησε στο σκοτάδι ακόμη και τους πιο στενούς του συνεργάτες, αλλά και συγγενείς, δημιουργώντας

ένα κλίμα ότι θα παραμείνει στη χώρα, ενώ ο ίδιος εξαφανίστηκε προς τη Ρωσία.

Ο Άσαντ διέφυγε από τη Συρία για τη Ρωσία το πρωί της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου, όταν οι αντάρτες βρίσκονταν στα περίχωρα της Δαμασκού.

Πώς ο Άσαντ μία ημέρα πριν έκανε σαν να μη συμβαίνει τίποτα...

Λίγες ώρες πριν, το Σάββατο, ο Άσαντ, σε μια συνάντηση με 30 επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας στο υπουργείο Άμυνας, διαβεβαίωνε ότι η ρωσική στρατιωτική υποστήριξη ήταν καθ' οδόν και προέτρεπε τις χερσαίες δυνάμεις να αντέξουν. Έλεγε όμως ψέματα... Καμία στρατιωτική υποστήριξη από τη Ρωσία δεν ήταν καθ' οδόν, και τα γεγονότα δείχνουν ότι ο ίδιος είχε έτοιμο το σχέδιο διαφυγής.

Ακολούθως, σύμφωνα με το Reuters, o Άσαντ είπε στον διευθυντή του προεδρικού του γραφείου ότι θα πήγαινε σπίτι του, αλλά αντ' αυτού κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο. Και η προσπάθεια... αντιπερισπασμού συνεχίστηκε αφού φέρεται να τηλεφώνησε επίσης στη σύμβουλό του στα μέσα ενημέρωσης, την Μπουτάινα Σααμπάν, και να της ζήτησε να έρθει στο σπίτι του για να του γράψει μια ομιλία. Όταν εκείνη πήγε στο παλάτι του Άσαντ δεν βρήκε κανέναν εκεί.

«Ο Άσαντ δεν προέβαλε καν μια τελευταία αντίσταση. Δεν συγκέντρωσε καν τα δικά του στρατεύματα» δήλωσε ο Ναντίμ Χούρι, εκτελεστικός διευθυντής της περιφερειακής δεξαμενής σκέψης Arab Reform Initiative. «Άφησε τους υποστηρικτές του να αντιμετωπίσουν τη μοίρα τους».

Δεν ενημέρωσε ούτε τον αδελφό του!

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει, μάλιστα, ότι ο Άσαντ δεν ενημέρωσε καν τον μικρότερο αδελφό του, Μάχερ, διοικητή της επίλεκτης 4ης τεθωρακισμένης μεραρχίας του στρατού. Κατάφερε, βέβαια, και εκείνος να διαφύγει στη Ρωσία μέσω Ιράκ.

Δύο ξαδέλφια του Άσαντ, ωστόσο, δεν είχαν την ίδια τύχη. Ανενημέρωτοι, έμειναν πίσω στη Δαμασκό όταν η συριακή πρωτεύουσα έπεσε στα χέρια των ανταρτών. Στη συνέχεια, προσπάθησαν να διαφύγουν στον Λίβανο με αυτοκίνητο, αλλά έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών, οι οποίοι πυροβόλησαν τον έναν εξ αυτών (η τύχη του είναι άγνωστη) και τραυμάτισαν τον δεύτερο.

Ο Άσαντ πέταξε τελικά από τη Συρία για τη Ρωσία την Κυριακή. Στο αεροσκάφος με το οποίο διέφυγε, ο αναμεταδότης ήταν κλειστός και δεν τον έπιαναν τα ραντάρ. Πέταξε από τη Δαμασκό στη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στη συριακή πόλη Λαττάκεια, και από εκεί στη Μόσχα. Η σύζυγός του και τα παιδιά τους βρίσκονταν ήδη στη Μόσχα.

Το Reuters μιλάει για μια βιαστική έξοδο, βασιζόμενο στο ότι πολλά προσωπικά αντικείμενα αφέθηκαν πίσω, όπως τα προσωπικά άλμπουμ του ζευγαριού που οι αντάρτες τα βρήκαν και τα «διέρρευσαν».

Ο Πούτιν αρνήθηκε στρατιωτική βοήθεια, αλλά του προσέφερε καταφύγιο

Το Reuters αναφέρει, ακόμη, ότι μπορεί η Μόσχα να του παρείχε καταφύγιο, ωστόσο η Ρωσία είχε ξεκαθαρίσει ημέρες πριν ότι δεν θα του παρείχε στρατιωτική βοήθεια.

Κατά την ίδια πηγή, είχε πάει κατ' ιδίαν στη ρωσική πρωτεύουσα στις 28 Νοεμβρίου για να ζητήσει βοήθεια. Παρά την αρνητική απάντηση που είχε, πηγές από την αντιπολίτευση στη Συρία ανέφεραν στο Reuters πως όταν επέστρεψε στη Δαμασκό είπε στο περιβάλλον του ότι έρχεται στρατιωτική υποστήριξη από τη Ρωσία.

Ωστόσο, η Μόσχα δεν ήταν διατεθειμένη να εγκαταλείψει τον Άσαντ και έγινε διπλωματική προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ασφάλειά του, ζητώντας από τις γειτονικές χώρες να μην αναχαιτίσουν ή στοχοποιήσουν το αεροσκάφος του, όταν θα βρισκόταν στον εναέριο χώρο τους.

«Αύριο», η τελευταία κουβέντα του Άσαντ

Ο τελευταίος πρωθυπουργός του Άσαντ, Μοχάμεντ Τζαλαλί, δήλωσε ότι μίλησε μαζί του στο τηλέφωνο το βράδυ του Σαββάτου, στις 10.30 μ.μ.

«Στο τελευταίο μας τηλεφώνημα, του είπα πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση και ότι υπήρχε τεράστια μετακίνηση ανθρώπων από τη Χομς προς τη Λαττάκεια (…), ότι υπήρχε πανικός και τρόμος στους δρόμους», δήλωσε αυτή την εβδομάδα στην τηλεόραση Al Arabiya TV.

«Εκείνος απάντησε: "Αύριο, θα δούμε"», πρόσθεσε ο Τζαλάλι.

«Αύριο, αύριο, ήταν το τελευταίο πράγμα που μου είπε».

Ο Τζαλάλι ανέφερε ότι προσπάθησε να καλέσει ξανά τον Άσαντ όταν ξημέρωσε, την Κυριακή, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Άσαντ, Ρωσία -Τα,pos, asant, rosia -ta