Πώς ο Τραμπ επέλεξε τον 39χρονο Τζέι Ντι Βανς για υποψήφιο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ ήταν σφοδρός επικριτής του

Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του τον 39χρονο γερουσιαστή της κρίσιμης εκλογικά πολιτείας του Οχάιιο Τζέι Ντι Βανς, έναν πρώην σφοδρό πολέμιό του, που έγινε αφοσιωμένος σύμμαχός του.

Λίγες ώρες μετά την επιλογή του ο Βανς ο Τραμπ -με έναν μεγάλο επίδεσμο στο αφτί μετά την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του – κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλο στο θεωρείο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι.

Ποιοςείναι
ο Τζέι Ντι Βανς

Ο Βανς απέκτησε φήμη στις ΗΠΑ το 2016 με την δημοσίευση των απομονημονευμάτων του με τίτλο «Hillbilly Elegy» («Η Ελεγεία του Χιλμπίλη»), μια πολιτικο-κοινωνική ανάλυση για τις επιπτώσεις της παρακμής της βιομηχανίας στην πόλη του Οχάιο, όπου μεγάλωσε και την περιοχή της οροσειράς των Απαλαχίων, ένα βιβλίο που οι Τάιμς της Νέας Υόρκης περιλάμβαναν στη λίστα των ευπώλητων χαρακτηρίζοντάς το «ένα από τα έξι καλύτερα που βοηθούν στην κατανόηση της νίκης του Τραμπ», ενώ η Washington Post αποκάλεσε τον Βανς τη «φωνή της Ζώνης της Σκουριάς».

Γεννημένος το 1984 στο Middletown του Οχάιο ως Τζέιμς Ντόναλντ Μπόουμαν, ο Βανς κατάγεται από μια λευκή, εργατική οικογένεια σκωτσέζικης-ιρλανδικής καταγωγής.

Μεγάλωσε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες του από τη μητέρα του στην κάποτε ακμάζουσα περιοχή του άνθρακα των Απαλαχίων, η οποία σήμερα είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές των ΗΠΑ.

Στον πόλεμο του Ιράκ και το Γέιλ

Ο Βανς κατατάχθηκε στους πεζοναύτες για τέσσερα χρόνια και υπηρέτησε στο Ιράκ, πριν φοιτήσει ως απόστρατος δεκανέας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, όπου έλαβε πτυχία στις Πολιτικές Επιστήμες και τη Φιλοσοφία.

Από εκεί, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Γέιλ και στη συνέχεια έγραψε, το 2016, το «Hillbilly Elegy».

Ο γάμος του με νομικό, γόνο Ινδών μεταναστών

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Γέιλ, ο Βανς γνώρισε την Ούσα Τσιλουκούρι, την οποία νυμφεύτηκε το 2014 και απέκτησαν μαζί τρία παιδιά.

ΠαιδίΙνδών μεταναστών η Τσιλουκούρι γεννήθηκεστην Καλιφόρνια, μεγάλωσεστα προάστια του Σαν Ντιέγκο κιείναι δικηγόροςστην εταιρεία Munger, Tolles & Olson.

Το2017, ο Βανς επέστρεψε στο Οχάιο από τηνΚαλιφόρνια, όπου εργαζόταν στηβιοτεχνολογία, και δημιούργησε τη δικήτου επιχείρηση επιχειρηματικών κεφαλαίωνμε την υποστήριξη του ιδρυτή του PayPal,Πίτερ Τιλ.

Απόδριμύς επικριτής του Τραμπ…

Ότανο Τραμπ έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότηταγιατην προεδρία,η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Βανς στοπλευρό του φάνταζεαπίθανη,αφού συγκαταλεγόταν στους δριμύτερουςεπικριτές του. «Ποτέδεν τον συμπάθησα», δήλωσεοΒανς σεσυνέντευξή του τονΟκτώβριο του 2016 στην εκπομπή του ΤσάρλιΡόουζ. Κατάτην άποψή του ο Τραμπ ήταν ένας «απαίσιος υποψήφιος»,ενώείχε αναρωτηθεί ανείναι «ο Χίτλερ της Αμερικής».

«Αμφιταλαντεύομαιμεταξύ της σκέψης ότι ο Τραμπ είναι έναςκυνικός μ@@@@@ς σαν τον Νίξον, που δεν θαήταν τόσο κακός (και μπορεί να αποδειχθείκαι χρήσιμος), ή ότι είναι ο Χίτλερ τηςΑμερικής» έγραψε ιδιωτικά σε ένανσυνεργάτη του στο Facebook, το 2016.

Ένθερμος υποστηρικτής του

Μόλις ο Βανς μπήκε στην κούρσα, άλλαξεαπότομα τον τόνο του όσον αφορά στονΤραμπ, ζητώντας συγγνώμη για το γεγονόςότι προηγουμένως τον είχε επικρίνει,επαναλαμβάνοντας ακόμη και τους ψευδείςισχυρισμούς του πρώην προέδρου των ΗΠΑπερί νοθείας του αποτελέσματος τωνεκλογών του 2020.

Τον Ιούλιο του 2021, ο Βανς μπήκε στον χώρο της πολιτικής. Στις 3 Μαΐου 2022, επικράτησε με ποσοστό 32% στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα του υποψηφίου γερουσιαστή του Οχάιο, ενώ στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου με την υποστήριξη του Τραμπ, κατέκτησε την έδρα της Γερουσίας νικώντας τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τιμ Ράιαν με 53% έναντι 47%.

Έκτοτε, ο Βανς έχει κάνει μια δραματική μεταμόρφωση σε μια φιγούρα εξουσίας και στενό σύμμαχο του πρώην προέδρου, και έχει υποστηρίξει ορισμένες από τις πιο ακραίες ιδέες του Τραμπ. Σε συνεντεύξεις του ο Βανς έχει πει ότι δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στιγμή που άλλαξε τις απόψεις του για τον Τραμπ, αλλά ότι συνειδητοποίησε σταδιακά ότι η αντίθεσή του με τον πρώην πρόεδρο δεν ήταν ουσιώδης.

Ο Βανς είναι γνωστός για την ενίοτεαμφιλεγόμενη ρητορική του. Μετά τηναπόπειρα δολοφονίας του Τραμπ το Σάββατο,ο Βανς έγραψε σε ένα tweet ότι η στρατηγικήτης προεκλογικής εκστρατείας τουπροέδρου Τζο Μπάιντεν «οδήγησε άμεσαστην απόπειρα δολοφονίας του προέδρουΤραμπ».

ΣτηΓερουσία ο Βανς συντάχθηκε πλήρως μετη λαϊκιστική δεξιά πτέρυγα του σώματος,αμφισβητώντας μεταξύ άλλων την εμπλοκήτων ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Γιατί ο Τραμπ επέλεξε τον Βανς

Η επιλογή του είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιήσει την αφοσιωμένη βάση των ψηφοφόρων του Τραμπ. Ο Βανς έχει γίνει μόνιμο μέλος στα πάνελ των συντηρητικών ΜΜΕ και οι συχνές διαμάχες του με δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο τον βοήθησαν να καθιερωθεί ως το είδος του ηγέτη που θα μπορούσε να διάδοχος του Τραμπ στο μέλλον, ξεκινώντας από τις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2028. Αλλά η επιλογή του σημαίνει επίσης ότι δύο λευκοί άνδρες θα ηγηθούν τώρα του διδύμου υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών σε μια εποχή που ο Τραμπ επιδίωξε να προσελκύσει τις ψήφους μαύρων και ισπανόφωνων.

Στηνανάρτησή του στοTruth Social, όπου ανακοίνωσε την επιλογή του, ο Τραμπ είπεότι ο Βανς «θα επικεντρωθεί έντονα στουςανθρώπους για τους οποίους πολέμησετόσο σκληρά,τους Αμερικανούς εργάτεςκαι αγρότες στην Πενσυλβάνια,το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, το Οχάιο, τηΜινεσότα και πολύ πιο πέρα» - δηλαδήτις μεσοδυτικές πολιτείες,που αναμένεταινα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στιςεκλογές του Νοεμβρίου.

Ηχημεία του Βανς με τον Τραμπ

ΟΒανς όμως είχε και ένα άλλο πλεονέκτημαέναντι των άλλων υποψηφίωναντιπροέδρων: τη χημείατου με τον Τραμπ. Οι προσωπικές σχέσειςείναι εξαιρετικά σημαντικές για τονπρώην πρόεδρο και με τονΒανς έχει αναπτύξει μιαισχυρή σχέση, μιλώντας τακτικά στοτηλέφωνο. Ο Τραμπ έχει επίσης επαινέσειτην εμφάνιση του Βανς, λέγοντας ότι τουθύμισε «έναν νεαρό Αβραάμ Λίνκολν».

Το παρασκήνιοτης επιλογής του Βανς

Ο Τραμπ πρόσφερε επίσημα τη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου στον Βανς με τηλεφώνημά του, περίπου 20 λεπτά πριν από την ανάρτησή του στο Truth Social, σύμφωνα με το AP.

ΟΒανς είπε στον οικοδεσπότη του Fox News,Σον Χάνιτι, στην πρώτη του συνέντευξημετά την επιλογή του ότιήξερε ότι ο Τραμπ όταντου τηλεφωνούσε επρόκειτο να τουμεταφέρει μεγάλα νέα,αλλά δεν ήξερε αν ήταν καλάή κακά. Αποκάλυψε ότι οπρώην πρόεδρος τούείπε ότι θα μπορούσε να συμβάλειστην επικράτηση στις μεσοδυτικέςπολιτείες , και σκέφτηκεότι θα τα πήγαινε καλά στη συζήτηση τωναντιπροέδρων.

Η αντίδρασητου επιτελείου του Μπάιντεν

Το επιτελείο της καμπάνιας επανεκλογής του Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο Τραμπ επέλεξε τον Βανς επειδή θα κάνει ό,τι δεν έκανε ο Μάικ Πενς στις 6 Ιανουαρίου του 2021, να αμφισβητήσει δηλαδή το εκλογικό αποτέλεσμα και ενδώσει στην ακραία ατζέντα του έστω κι αν αυτό σημαίνει καταπάτηση του νόμου.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Τραμπ, 39χρονο Τζέι Ντι Βανς, ΗΠΑ,pos, trab, 39chrono tzei nti vans, ipa