Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους ελεύθερους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν -Ο νέος οδικός χάρτης

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ έχουν μπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων να αποδεικνύουν ότι η φοροαποφυγή έχει μετατραπεί σε συνήθεια για ένα μη αμελητέο αριθμό αυτών.

Ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνει ζημιές, ενώ αρκετοί αναφέρουν μηνιαία έσοδα που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι πίσω από αυτά τα στοιχεία κρύβεται μια σημαντική «δεξαμενή» αδήλωτων εισοδημάτων, τα οποία, αν αποκαλυφθούν, μπορούν να ενισχύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό και να ελαφρύνουν

τους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις της Πολιτείας φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου και της ΑΑΔΕ, τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, τόσο από την εφαρμογή του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων, όσο και από τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Η προσπάθειαδεν σταματά εδώ, καθώς δρομολογούνταινέες παρεμβάσεις, όπως η πλήρης εξάλειψητων αποκλίσεων μεταξύ των δηλωμένωνεσόδων και εξόδων με τα δεδομένα πουκαταχωρούνται στο myDATA, οι συνεχείςέλεγχοι για τη σωστή λειτουργία τηςδιασύνδεσης των ταμειακών μηχανών μετα POS, η αποδοχή πληρωμών μέσω τουσυστήματος IRIS και η εφαρμογή του ψηφιακούπελατολογίου.

Τέλος στιςδαπάνες χωρίς παραστατικό

Οι υπερβολικέςδαπάνες χωρίς πραγματικό αντίκρισμα,που μέχρι σήμερα ήταν ένα συνηθισμένοτέχνασμα για τη μείωση ή και την εξάλειψητων κερδών, θα παύσουν να υφίστανταιαπό την 1η Ιανουαρίου 2025. Έως τότε, απότην 1η Οκτωβρίου 2024, οι αποδεκτέςαποκλίσεις μεταξύ των δηλωμένων δαπανώνκαι αυτών που καταχωρούνται στο σύστημαmyDATA θα μειωθούν σημαντικά, με στόχο τηνπλήρη εξάλειψή τους.

Σύμφωνα μετο προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα,από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου2024, οι αποκλίσεις στα έσοδα θα μηδενιστούν,ενώ το αποδεκτό όριο για τα έξοδα θαμειωθεί στο 5%, από το 10%-20% που ίσχυε έωςτο τέλος Σεπτεμβρίου. Από την 1η Ιανουαρίου2025, τα όρια αποκλίσεων θα καταργηθούνπλήρως, τόσο για τα έσοδα όσο και για ταέξοδα, βασιζόμενα στα δεδομένα που έχουνδιαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμαmyDATA.

Με την πλήρηεξάλειψη αυτών των αποκλίσεων, θατερματιστούν οι εικονικές συναλλαγές,καθώς η εφορία θα αναγνωρίζει για έκπτωσηαπό τα ακαθάριστα έσοδα μόνο τις δαπάνεςπου έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα.Επιπλέον, τα δηλωθέντα έσοδα δεν θαμπορούν να είναι χαμηλότερα από αυτάπου προκύπτουν μέσω των παραστατικώνγια αγορές ή παροχή υπηρεσιών.

Ο μηδενισμόςτων αποδεκτών αποκλίσεων σημαίνει ότιοι επαγγελματίες δεν θα μπορούν πλέοννα αυξήσουν τεχνητά τα έξοδά τουςπροκειμένου να μειώσουν το φορολογητέοεισόδημά τους. Ωστόσο, θα έχουν τηδυνατότητα να προσθέτουν επιπλέον έσοδακαι τον αντίστοιχο ΦΠΑ σε περιπτώσειςόπου έχουν εκδοθεί τιμολόγια πωλήσεωνπου δεν έχουν διαβιβαστεί εγκαίρως στηνΑΑΔΕ λόγω τεχνικών προβλημάτων ή άλλωνεξαιρέσεων, όπως ο χαμηλός ετήσιοςτζίρος.

Το νέο σύστημαανοίγει τον δρόμο για την προσυμπλήρωσητων δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς η φορολογικήδιοίκηση θα μπορεί να υπολογίζει αυτόματατο ποσό του φόρου που πρέπει να καταβληθεί,χωρίς την παρέμβαση του φορολογούμενου.Το «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ αναμένεταινα συμβάλει στη μείωση του «κενού ΦΠΑ»,δηλαδή των εσόδων που χάνει το κράτοςαπό τη μη είσπραξη του Φόρου ΠροστιθέμενηςΑξίας. Το «κενό ΦΠΑ» έχει ήδη μειωθείκατά 3 δισ. ευρώ, χάρη στην αύξηση τωνηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών.

Τα δεδομέναεσόδων και εξόδων που καταχωρούνταιστην πλατφόρμα myDATA θα μεταφέρονταιαυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις,καθιστώντας τη διαδικασία πιο διαφανήκαι αποτελεσματική. Έτσι, μετά το ΦΠΑ,θα «κλειδώσουν» και οι κωδικοί τουεντύπου Ε3, το οποίο καθορίζει ταφορολογητέα κέρδη και το ύψος του φόρουεισοδήματος.

Επιτρεπτάόρια αποκλίσεων

Τα επιτρεπτάόρια αποκλίσεων για το ΦΠΑ σε σχέση μετα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στοmyDATA διαμορφώνονται ως εξής:

1η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2024: 10% για τα έσοδα και 20% για τα έξοδα.1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024: 0% για τα έσοδα και 5% για τα έξοδα.Από την 1η Ιανουαρίου 2025: Καμία απόκλιση στα έσοδα και τα έξοδα σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.Ψηφιακόπελατολόγιο

Η ΑΑΔΕ εισάγειμια νέα ηλεκτρονική διαδικασία για τουςεπαγγελματίες, εφαρμόζοντας το ψηφιακόπελατολόγιο, το οποίο θα επιτρέπει στουςελεγκτές να παρακολουθούν σε πραγματικόχρόνο τη δραστηριότητα των φορολογουμένων.Το μέτρο αυτό θα συνδυαστεί με τηδιασύνδεση των ταμειακών μηχανών με ταPOS, τα ψηφιακά δελτία αποστολής και ταηλεκτρονικά τιμολόγια, και αναμένεταινα συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμησητης φοροδιαφυγής, καθιστώντας τηναπόκρυψη τζίρου σχεδόν αδύνατη.

Σύμφωνα μετον σχεδιασμό, το ψηφιακό πελατολόγιοθα εφαρμοστεί σε:

Επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες σε οχήματα, όπως συνεργεία, ηλεκτρολογεία, φανοποιεία, βουλκανιζατέρ, πωλητές ανταλλακτικών, πλυντήρια και ενοικιάσεις οχημάτων.Επαγγελματίες στον τομέα των εκδηλώσεων, όπως κτήματα, αίθουσες, εταιρείες catering και διοργάνωσης.Ιδιωτικά σχολεία, κλινικές, γιατρούς, δικηγόρους, διαγνωστικά κέντρα και άλλα παρόμοια επαγγέλματα.

Οι επαγγελματίεςαυτοί θα υποχρεωθούν να καταγράφουνηλεκτρονικά τα στοιχεία των πελατώντους σε πλατφόρμα συνδεδεμένη με τηνΑΑΔΕ, αναφέροντας επίσης τον λόγο τηςεπίσκεψης, αν πρόκειται για νέα ήσυνεχιζόμενη παροχή υπηρεσιών.

Μέχρι τις30/09 η προθεσμία για εγγραφή των ελεύθερωνεπαγγελματιών στο σύστημα IRIS

Η άτυπηπροθεσμία του υπουργείου ΕθνικήςΟικονομίας και Οικονομικών για τηνεγγραφή των ελεύθερων επαγγελματιώνστο σύστημα IRIS λήγει την Δευτέρα 30Σεπτεμβρίου, επιτρέποντάς τους ναδέχονται πληρωμές από τους πελάτεςτους. Από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, οφοροελεγκτικός μηχανισμός θα αρχίσειτις διασταυρώσεις, και οι επαγγελματίεςή αυτοαπασχολούμενοι που δεν διαθέτουνIRIS θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο ύψους1.500 ευρώ.

Αυτή η υπηρεσίαέχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερουςαπό 530.000 ελεύθερους επαγγελματίες καιατομικές επιχειρήσεις. Τα δεδομέναδείχνουν σημαντική αύξηση στη χρήσητου IRIS το 2024, καθώς 1 στους 2 πολίτες--δηλαδήπερισσότεροι από 3 εκατομμύρια--μεενεργοποιημένο web banking έχουν πλέονσυνδέσει τους λογαριασμούς τους με αυτότο σύστημα άμεσων πληρωμών.

Μέχρι τώρα,οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκανμέσω του συστήματος IRIS το 2024 ανήλθαν σε34 εκατομμύρια, με συνολική αξία 3,7 δισ.ευρώ. Αυτή η αύξηση είναι εντυπωσιακή,με ποσοστά 150% και 116% αντίστοιχα σεσύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημαπέρυσι.

ΑΑΔΕ: Εκτεταμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει εκτεταμένους ελέγχους για να διαπιστώσει κατά πόσο επιχειρήσεις και επαγγελματίες συμμορφώνονται με τα νέα μέτρα για τις συναλλαγές. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, τη χρήση νέου τύπου ταμειακών μηχανών στον κλάδο της εστίασης, καθώς και την εφαρμογή του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS.

Η διασύνδεσητων ταμειακών μηχανών με τα POS είναιβασικό στοιχείο των ελέγχων, με τη χρήσηδεδομένων από το σύστημα e-send της ΑΑΔΕ.Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οιυπόχρεοι αποστέλλουν τις απαραίτητεςαποδείξεις και στοιχεία πωλήσεων μεκάρτες.

Έμφαση δίνεταικαι στους οδηγούς ταξί, παρά τις οξύτατεςαντιδράσεις από τον κλάδο, οι οποίοιπρέπει να τοποθετήσουν αυτοκόλλητο στοπίσω δεξί παράθυρο του οχήματος, όπουστα ελληνικά και αγγλικά αναγράφεταιότι:

Ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής και να δέχεται πληρωμή με κάρτα.Ο πελάτης δεν υποχρεούται να πληρώσει με μετρητά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σφίγγει,sfingei