Στην Αθήνα ο Φιντάν -Σε εξέλιξη η συνάντηση στο ΥΠΕΞ με τον Γεραπετρίτη [εικόνες]

Στις 10:30 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έφτασε στο ΥΠΕΞ για τη συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, παρουσία και των υφυπουργών των δύο πλευρών.

Γεραπετρίτης και Φιντάν αντάλλαξαν θερμή χειραψία μπροστά στις κάμερες και στη συνέχεια προσήλθαν στην αίθουσα όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και στις 12:30 θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Στη συνέχεια θα παρατεθεί γεύμα εργασίας.

Για το τετ α τετ η Αθήνα

έχει προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουν κατά τις συνομιλίες, όμως η εκτίμηση που εκφράζουν διπλωματικές πηγές είναι πως οι δύο πλευρές «θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν».

Εντωμεταξύ το ΥΠΕΞ τουίταρε την άφιξη του Χακάν Φιντάν και την υποδοχή του από τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Εικόνες από την άφιξη του Φιντάν στο ΥΠΕΞ

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ η μοναδική διαφορά στα ελληνοτουρκικά

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες αποτυπώθηκε με σαφή τρόπο στις συνεντεύξεις που έδωσαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας χθες στη «Χουριέτ» και στα Νέα», αντίστοιχα. «Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) είναι η μία και μοναδική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας», ξεκαθάρισε ο κ. Γεραπετρίτης, θέτοντας την κόκκινη γραμμή με την οποία προσέρχεται στη συζήτηση η ελληνική πλευρά.

Πιστός στο τουρκικό δόγμα ο Φιντάν -Η Τουρκία επιμένει σε «λύση πακέτο»

Ο κ. Φιντάν, από την πλευρά του, παρέμεινε πιστός στο τουρκικό δόγμα για «ολιστική λύση» στις διαφορές των δύο χωρών μιλώντας για «αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».

Με άλλα λόγια, η Τουρκία επιμένει σε μια «λύση πακέτο» θέτοντας ζητήματα «γκρίζων ζωνών» και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, αμφισβητώντας με αυτόν τον τρόπο κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στην ενημέρωση που έκανε προ ημερών στους βουλευτές της ΝΔ, επιχειρώντας να περιγράψει το αποτέλεσμα του διαλόγου, τόνισε ότι εφόσον η Τουρκία παραμείνει αδιάλλακτη και βάλει στο τραπέζι άλλα θέματα εκτός της οριοθέτησης, «πρέπει κάποιος να υποχωρήσει, και να είστε σίγουροι ότι αυτός δεν θα είναι η Ελλάδα. Αλλιώς, σταματάει ο διάλογος».

Στόχος να διατηρηθεί το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το ζητούμενο, εφόσον επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο, είναι να διατηρηθεί το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να συνεχιστεί η προώθηση της θετικής ατζέντας και να αποφευχθούν προκλήσεις στο πεδίο.

Το στίγμα έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το Σάββατο. «Κι αν συμφωνήσουμε τελικά ότι διαφωνούμε, ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας γιατί προσερχόμαστε από πολύ διαφορετικές θέσεις, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία», τόνισε. «Το θετικό σενάριο προβλέπει μια συμφωνία για αποχή από ενέργειες που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα», σημειώνει στο iefimerida.gr διπλωματική πηγή, φέρνοντας ως παράδειγμα την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία σε περιοχές ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα