Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν: Νετανιάχου και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται ότι υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς επέρριψαν ο μεν στο δε και αντιστρόφως την ευθύνη για την αποτυχία ως αυτό το στάδιο της προσπάθειας των μεσολαβητών να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ. Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος

των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι «ακόμη εφικτή» και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα εγκαταλείψει» την προσπάθεια να συναφθεί.

Τηνπαραμονή της συνάντησης που θα έχει τοπρωί με τον κ. Μπλίνκεν, ο κ. Νετανιάχουκάλεσε «η πίεση να κατευθυνθεί στηΧαμάς», και «όχι στην ισραηλινή κυβέρνηση»,καταγγέλλοντας την «πείσμονα άρνηση»του παλαιστινιακού ισλαμιστικούκινήματος να δεχθεί συμφωνία έπειτααπό δυο ημέρες διαπραγματεύσεων στηΝτόχα ανάμεσα σε απεσταλμένους τηςκυβέρνησής του και τους μεσολαβητές(Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ), απούσης της άλληςπλευράς.

«Επιρρίπτουμε στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ακέραιη την ευθύνη διότι οδήγησε σε αποτυχία τις προσπάθειες των μεσολαβητών παρεμποδίζοντας συμφωνία και (την ευθύνη) για τη ζωή των ομήρων, που διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με το δικό μας λαό» αφού συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα, αντέτεινε η Χαμάς σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Ο σκοπός της επίσκεψης Μπλίνκεν

Ηεπίσκεψη του κ. Μπλίνκεν, στο πλαίσιοτης ένατης περιοδείας του στη ΜέσηΑνατολή από το ξέσπασμα του πολέμου στηΛωρίδα της Γάζας, έχει στη θεωρία σκοπόνα πειστούν «όλα τα μέρη» να κλείσουνσυμφωνία, είπε από την πλευρά τουαμερικανός αξιωματούχος που συνοδεύειτον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντμετά την άφιξή του στο Τελ Αβίβ.

ΗΟυάσιγκτον συνεχίζει την προσπάθειανα τερματιστεί ο πόλεμος, που διανύειτον δέκατο μήνα του —την 318η ημέρα του—,με έναυσμα την άνευ προηγουμένη επίθεσητης Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7ηΟκτωβρίου, με φόντο την απειλή του Ιράνκαι συμμάχων του πως θα επιτεθούν στοΙσραήλ, που επέτεινε την ανησυχία γιαανάφλεξη σε όλη την περιφέρεια.

Οκ. Μπλίνκεν αναμένεται επίσης νασυναντηθεί με τον ισραηλινό υπουργόΆμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τον πρόεδροΙσαάκ Χέρτσογκ, προτού μεταβεί αύριοΤρίτη στο Κάιρο, όπου οι μεσολαβητέςαναμένεται να ξαναρχίσουν τις συνομιλίεςεντός της εβδομάδας.

Οι ΗΠΑ, που την περασμένη εβδομάδα ενέκριναν την πώληση στο Ισραήλ όπλων αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέβαλαν την Παρασκευή στη Ντόχα νέα συμβιβαστική πρόταση.

«Υπάρχουνπράγματα για τα οποία μπορούμε ναδείξουμε ευελιξία και πράγματα για ταοποία δεν μπορούμε», σχολίασε ο κ.Νετανιάχου, επιμένοντας να αντιστέκεταιστην πίεση, που εντείνεται σε διεθνέςεπίπεδο και στο εσωτερικό της χώραςτου, να τερματίσει τον πόλεμο.

Απέρριψε την πρόταση η Χαμάς

Η Χαμάς επανέλαβε χθες πως απορρίπτει τη νέα πρόταση, αφού κρίνει πως «ανταποκρίνεται στους όρους που έθεσε ο Νετανιάχου, ιδίως στην άρνησή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα».

Τοκίνημα, που επισήμως δεν συμμετείχεστις διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσατου Κατάρ, κατήγγειλε ακόμη «την εμμονή»του ισραηλινού πρωθυπουργού να διατηρήσειστρατεύματα ανεπτυγμένα κατά μήκος τωνσυνόρων του παλαιστινιακού θυλάκου μετην Αίγυπτο και τους «νέους όρους» πουέθεσε, ειδικά για τους παλαιστίνιουςκρατούμενους που θα ανταλλαχθούν μεισραηλινούς ομήρους.

ΗΧαμάς επιμένει στην εφαρμογή, ως είχε,της πρότασης που είχε παρουσιαστεί στατέλη του Μαΐου από τον αμερικανό πρόεδροΜπάιντεν και καλεί τους μεσολαβητές να«υποχρεώσουν την κατοχή να εφαρμόσειαυτά που είχαν συμφωνηθεί».

Τι προέβλεπε η πρόταση

Ηπρόταση εκείνη προέβλεπε, στην πρώτητης φάση, ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρησητων ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων απόπυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδαςτης Γάζας, και την απελευθέρωση ομήρωντης Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκισηπαλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινάκέντρα κράτησης.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δηλώνει, σχεδόν καθημερινά, πως σκοπός του είναι να συνεχίσει τον πόλεμο ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Γιατί οι ΗΠΑ επιμένουν στη συμφωνία κήρυξης ανακωχής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

ΟιΗΠΑ εκτιμούν ότι η κήρυξη ανακωχής στηΛωρίδα της Γάζας θα επέτρεπε να αποφευχθείεπίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ·η Τεχεράνη ορκίστηκε πως θα εκδικηθείτη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς ΙσμαήλΧανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα την31η Ιουλίου, που απέδωσε στο Ισραήλ. Οκίνδυνος μείζονος στρατιωτικής κλιμάκωσηςσε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολήςμεγεθύνθηκε μετά τη δολοφονία του ηγέτητης Χαμάς και αυτήν, μερικές ώρεςνωρίτερα, το βράδυ της 30ής Ιουλίου, τουηγετικού στελέχους του στρατιωτικούβραχίονα της Χεζμπολά Φουάντ Σουκρ σεβομβαρδισμό σε νότιο προάστιο τηςΒηρυτού που επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσεο στρατός του Ισραήλ.

Ηεπίθεση του στρατιωτικού βραχίονα τηςΧαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινήςεπικράτειας την 7η Οκτωβρίου, στοίχισετη ζωή σε 1.198 ανθρώπους, στην πλειονότητάτους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρησητου Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σεεπίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τηδιάρκεια της επίθεσης, 111 εξακολουθούννα κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα τηςΓάζας, ωστόσο τουλάχιστον 39 θεωρείταιπως είναι νεκροί από τον ισραηλινόστρατό.

Οιισραηλινές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακαςστην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας σεαντίποινα έχουν στοιχίσει τη ζωή σετουλάχιστον 40.099 ανθρώπους, σύμφωνα μετους πιο πρόσφατους αριθμούς τουυπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Προκάλεσεανθρωπιστική καταστροφή στον παλαιστινιακόθύλακο, ερειπωμένο και απειλούμενο απόλιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σχεδόν όλος οπληθυσμός (2,4 εκατ. κάτοικοι) έχειεκτοπιστεί.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να ασκεί πίεση στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του.

Χθεςη πολιτική προστασία στη Γάζα έκανελόγο για 11 νεκρούς σε βομβαρδισμούςστην Τζαμπάλια (βόρεια) και στη Ντέιραλ Μπάλα (κεντρικά).

«Είναιμέρος της αντίστασης αυτές οι γυναίκεςκι αυτά τα παιδιά;» ξέσπασε ο ΆχμεντΑμπού Χέιρ, αυτόπτης μάρτυρας βομβαρδισμούο οποίος σκότωσε τη ζωή μητέρας και τωνέξι παιδιών της μέσα σε διαμέρισμα στηΝτέιρ αλ Μπάλα.

Συνεργείοτης τηλεοπτικής υπηρεσίας του ΓαλλικούΠρακτορείου είδε Παλαιστίνιους ναφεύγουν με όλα τα μέσα ευκαιριακόκαταυλισμό εκτοπισμένων στην περιοχήτης Χας Γιούνις, αφού ισραηλινά άρματαμάχης έλαβαν θέσεις σε μικρή απόστασηαπό αυτόν.

«Μαςπλησίασαν άρματα μάχης, φοβηθήκαμεπολύ, δεν ξέρουμε πού να πάμε», εξήγησεη 44χρονη Λίνα Σαλέχα.

Στηνκατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ο πόλεμοςστη Γάζα κλιμάκωσε ακόμη περισσότεροτη βία, ισραηλινός νυχτοφύλακας σκοτώθηκεχθες από «τρομοκράτη», ανακοίνωσε οστρατός, σε εβραϊκό οικισμό γειτονικόσε παλαιστινιακό χωριό όπου εφόρμησηεποίκων είχε αποτέλεσμα να σκοτωθείνεαρός κάτοικος την περασμένη εβδομάδα.

«Πάνωαπό 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθείαπό την έναρξη του πολέμου» στη Λωρίδατης Γάζας σε αυτή την κατεχόμενηπαλαιστινιακή περιοχή, σύμφωνα με τημη κυβερνητική οργάνωση Λέσχη Φυλακισμένων.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ, Μπλίνκεν, Νετανιάχου, Χαμάς,israil, blinken, netaniachou, chamas