Στο σημείο μηδέν ο ΣΥΡΙΖΑ -Τι θα κάνει ο έκπτωτος Κασσελάκης, το παρασκήνιο της μομφής

Αύριο συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, ορίζει τη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, και ο έκπτωτος Κασσελάκης αποφασίζει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία.

Το κλίμα ακραίας πόλωσης και σύγκρουσης μέχρις εσχάτων που ακολούθησαν τα αντίπαλα στρατόπεδα έληξε για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρωτοφανή στα χρονικά μομφή στο πρόσωπο του προέδρου του κόμματος.

Το

163 υπέρ της μομφής πάγωσε το στρατόπεδο Κασσελάκη και την ίδια στιγμή προκάλεσε ένα θετικό σοκ για την ομάδα των 100 και το στρατόπεδο του Παύλου Πολάκη, που δεν ανέμεναν μια τόσο ραγδαία μεταστροφή του κλίματος, με δεκάδες μέλη του οργάνου να εγκαταλείπουν το προεδρικό στρατόπεδο.

Αναχωρητής ή υποψήφιος ο Κασσελάκης;

Μπορεί να μην άνοιξε αμέσως τα χαρτιά του ο κ. Κασσελάκης στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όλα είναι ανοιχτά για τις επόμενες κινήσεις του μετά την έκπτωσή του από πρόεδρος.

Πρόσωπα που έχουν αναφορά στο περιβάλλον του δεν αποκλείουν ο κ. Κασσελάκης να μη θέσει και πάλι υποψηφιότητα και να αποσυρθεί από τη διαδικασία επανεκλογής, μετά και την τοποθέτησή του στην ΚΕ ότι είναι λυτρωμένος από το αποτέλεσμα της μομφής.

Ο πύρινος λόγος του ωστόσο, η καταγγελία για κουκούλες στα μέλη, όπως είπε αναφερόμενος στην ψήφιση της μομφής με κάλπη, και η δέσμευσή του να λογοδοτήσει στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν ταυτόχρονα διάπλατα το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Σιγή Τσίπρα

Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, πολλοί από τους εσωκομματικούς αντιπάλους εκτιμούν ότι έχει έτοιμο και το νέο διακύβευμα της προεκλογικής του εκστρατείας, καταγγέλλοντας την κομματική νομενκλατούρα που τον αμφισβητεί από την πρώτη ημέρα που εξελέγη πρόεδρος.

Πάντως, και πριν από έναν χρόνο η προεκλογική καμπάνια που είχε επιλέξει κινούνταν στη λογική της υπονόμευσης του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο βάζει ξανά στο κάδρο.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν σκοπεύει να κάνει παρέμβαση, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο της προεκλογικής περιόδου πριν από έναν χρόνο.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι αδιάφορος για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο θα τηρήσει απαρέγκλιτα τη στάση της μηδενικής εμπλοκής με τα όσα συντελούνται στην Κουμουνδούρου.

Ο ρόλος Παππά

Την τακτική που ακολούθησε στην ΚΕ ο κ. Κασσελάκης δεν είναι λίγοι εκείνοι στον ΣΥΡΙΖΑ που τη χρεώνουν σε έναν βαθμό και στον σύμμαχό του Νίκο Παππά.

Η αίσθηση ότι η επιρροή του κ. Παππά στην ΚΕ θα ισχυροποιούνταν μετά την αναβάθμισή του στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κυριάρχησε, και γι' αυτόν τον λόγο εκτιμάται ότι ο κ. Κασσελάκης επέλεξε την απευθείας σύγκρουση με τους αμφισβητίες του.

Ηγετική ομάδα

Με την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη από την ΚΕ, τα μέλη του οργάνου μπήκαν αμέσως σε διαδικασία ανασύνταξης ώστε το κόμμα να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο του ενόψει κρίσιμων ορόσημων.

Για να διατηρηθεί η ομαλότητα, η πλειοψηφία αποφάσισε να είναι ο Νίκος Παππάς, ως πρόεδρος της ΚΟ, εκείνος που θα πάει στη ΔΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Παππάς δεν θα έχει ρόλο «μεταβατικού» προέδρου, και στα πρότυπα της περσινής διαδικασίας, μετά την παραίτηση Τσίπρα, θα αναλάβει μια ηγετική ομάδα να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ συντεταγμένα στις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Νέος συσχετισμός δύναμης

Όπως και να 'χει, το αποτέλεσμα της μομφής αναδεικνύει και έναν νέο συσχετισμό στην ΚΕ βάσει του οποίου θα προχωρήσουν τα πράγματα.

Οι 87 που έγιναν 100 με την κατάθεση της μομφής μετρούν πλέον πολύ περισσότερες δυνάμεις στην ΚΕ και αυτή είναι τώρα που διαμορφώνει τον συσχετισμό δύναμης.

Η ψηφοφορία πάντως τη νύχτα του Σαββάτου ήταν καταλυτική για τη μεταστροφή του κλίματος, με το 122 - 86 υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας να δίνει τον τόνο. Κι αυτό γιατί η κάλπη αποδέσμευσε αρκετά μέλη της ΚΕ με έμμισθη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εκφραστούν πιο ανοιχτά κάτω από την αφόρητη πίεση της κρισιμότητας της στιγμής.

Οδικός χάρτης

Στην αυριανή Πολιτική Γραμματεία θα αποφασιστεί και η εισήγηση που θα γίνει στην επόμενη ΚΕ στις 20 ή 21 Σεπτεμβρίου.

Όπως όλα δείχνουν, θα οριστεί, όπως προβλέπει και το καταστατικό, έκτακτο συνέδριο το πιθανότερο για τα μέσα Οκτωβρίου με εκλογή νέων συνέδρων και ορισμό αντιπροσώπων από τις οργανώσεις του κόμματος. Το συνέδριο θα κληθεί να επικυρώσει τις υποψηφιότητες -απαιτούνται 30 υπογραφές μελών της ΚΕ- και την ημερομηνία των εκλογών, η οποία δεν θα μπορεί να είναι νωρίτερα από τα μέσα Νοεμβρίου.

Το στοίχημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση να έχει εκλέξει νέο πρόεδρο πριν τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Ο Παύλος Πολάκης πιέζει ήδη για ακόμη πιο γρήγορες διαδικασίες, προτείνοντας το συνέδριο να γίνει το αργότερο στις 6 Οκτωβρίου, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος επιμένει πως το έκτακτο συνέδριο θα πρέπει να έχει και προγραμματικό χαρακτήρα, με τους υποψήφιους να καταθέτουν τις προτάσεις τους.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ -Τι, Κασσελάκης,syriza -ti, kasselakis