Τέλος στο hangover; Επιστήμονες στην Ελβετία ανέπτυξαν τζελ που διασπά το αλκοόλ στο έντερο

Επιστήμονες στην Ελβετία δημιούργησαν ένα τζελ από πρωτεΐνη ορού γάλακτος που διασπά το αλκοόλ στο έντερο και μειώνει τις επιπτώσεις της μέθης.

Σε ένα βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης του hangover, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τζελ, το οποίο δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα των ποντικών έως και 50% και να προστατεύσει τον οργανισμό τους από τις βλαβερές συνέπειες της πρόσληψης αλκοόλ, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα

The Independent.

Πολλές από τις επιπτώσειςτης υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλπροκαλούνται από την ακεταλδεΰδη, λένεοι ερευνητές, πουδιαπίστωσαν ότι το τζελμετατρέπει το αλκοόλ γρήγορα καιαποτελεσματικά σε «αβλαβές» οξικό οξύ(το καρβοξυλικό οξύ πουδίνει στο ξύδι τη γνωστή γεύση και οσμή)προτού εισέλθει στηνκυκλοφορία του αίματος, όπου συνήθωςαναπτύσσει μεθυστικές επιδράσεις.

Πώς δρα το τζελ για τη διάσπαση τουαλκοόλ

«Το τζελ μετατοπίζει τηδιάσπαση του αλκοόλ από το ήπαρστο πεπτικό σύστημα.Αντίθετα με τον μεταβολισμότου αλκοόλ στο ήπαρ, δενπαράγεται επιβλαβής ακεταλδεΰδη ωςενδιάμεσο προϊόν», δήλωσε ο ΡαφαέλεΜετσένγκα του του ΟμοσπονδιακούΙνστιτούτου Τεχνολογίας της Ζευρίας(ETH Zurich), εκτων συντακτών της μελέτης.

Οι επιστήμονεςλένε ότι με πρόσθετηέρευνα θα μπορούσε τοτζελ να αναπτυχθεί σε χάπι , πουλαμβάνεται από το στόμα πριν ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσηςαλκοόλ για να αποτρέψει την αύξηση τωνεπιπέδων αλκοόλ στο αίμα και τηνκαταστροφή της ακεταλδεΰδης στονοργανισμό.

Ωστόσο, προειδοποίησαν ότιτο τζελ είναι αποτελεσματικό μόνο εφόσονυπάρχει ακόμη αλκοόλ στο έντερο καιμειώνεται η αποτελεσματικότητάτου αισθητά όταν το αλκοόλπεράσει στο αίμα.«Το τζελ θα μπορούσε να είναιχρήσιμο σε άτομα που δενθέλουν να εγκαταλείψουν εντελώς τοαλκοόλ, αλλά δεν θέλουν να επιβαρύνουντον οργανισμό τους καιδεν επιδιώκουν τις μεθυστικές επιπτώσειςτου, είπε ο Δρ Μετσένγκα.

Τι έδειξαν τα πειράματα σεποντίκια

Το τζελ αποδείχθηκεαποτελεσματικό σε ποντίκιαστα οποία χορηγήθηκε αλκοόλ μόνονμία φορά όσο και σε εκείναστα οποία χορηγείτο τακτικά αλκοόλ επίδέκα ημέρες.

Περίπου 30 λεπτά μετά απόμια δόση αλκοόλ σε ποντίκια, το τζελμείωσε το επίπεδο αλκοόλ στοαίμα αίματος των ποντικώνκατά 40%, λένε οι επιστήμονες. Πέντε ώρεςαφότου τα ποντίκια κατανάλωσαν αλκοόλ,το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα τους μειώθηκεέως και 56% σε σύγκριση με την ομάδαελέγχου, όπως διαπίστωσεη μελέτη.

Οι ερευνητές λένε ότι τοτζελ «μείωσε σημαντικά» τις επιπτώσειςστο συκώτι των ποντικών.Τα ποντίκια που έλαβαν το τζελ μετά από10 ημέρες κατανάλωσης αλκοόλ εμφάνισαν«σημαντικά λιγότερη απώλεια βάρους,λιγότερη ηπατική βλάβη και ως εκ τούτουκαλύτερο μεταβολισμό του λίπους στοήπαρ καθώς και καλύτερες τιμές αίματος».

Και όπως επεσήμαναν το τζελ αυτό έχει «προστατευτική δράση στο ήπαρ, ενώ ταυτόχρονα μετριάζει την εντερική βλάβη και τις αρνητικές επιπτώσεις από τη χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, παρουσιάζοντας μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική στην αποτελεσματική αποτοξίνωση από το αλκοόλ».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέλος, Επιστήμονες, Ελβετία,telos, epistimones, elvetia