Βόρεια Κορέα: Πώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν «πρόδωσε» το πού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις κατασκευής πυρηνικών όπλων

Η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι αποκάλυψε άθελά της την τοποθεσία μυστικών εγκαταστάσεων για την κατασκευή πυρηνικών όπλων με τη δημοσίευση φωτογραφιών από την επίσκεψη εκεί του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι φωτογραφίες, που έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας (ΚCNA), προσφέρουν μια σπάνια ματιά στο πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων της Πιονγιάνγκ, που πυροδοτεί συναγερμό στη Σεούλ, το Τόκιο, αλλά και τις ΗΠΑ.

Στις εικόνες διακρίνεται ο Κιμ να ξεναγείται στο Ινστιτούτο

Πυρηνικών Όπλων και σε μια αποστειρωμένη βάση παραγωγής πυρηνικών υλικών για τον στρατό επιθεωρώντας σειρές από συσκευές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στην Κανγκσόν της Βόρειας Κορεάς επισκέφθηκε πιθανώς ο Κιμ

Μολονότι στο ρεπορτάζ του το KCNA δεν αποκάλυψε που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αυτές, από την ανάλυση ειδικών σε θέματα που αφορούν στη Βόρεια Κορέα προέκυψε ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου της Κανγκσόν, κοντά στην Πιονγιάνγκ. Η περιοχή στην Τσόλιμα-γκουγιόκ νοτιανατολικά της πρωτεύουσας συγκεντρώνει από καιρό το ενδιαφέρον δυτικών χωρών και πιστεύεται ότι η μονάδα λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

«Πιθανώς είναι η Κανγκσόν,ένα εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου»είπε ο Τζέφρι Λιούις του ΙνστιτούτουΔιεθνών Μελετών Μίντλμπερι, τονίζονταςότι πέντε από τις φωτογραφίες από τοεσωτερικό των εγκαταστάσεων, πουδείχνουν μια «μεγάληαίθουσα» και ένα παράρτημα,ταιριάζουν με χαρακτηριστικάδορυφορικών εικόνων τηςεν λόγω πυρηνικής μονάδας. Και πρόσθεσεότι το περίεργο σχήματου παραρτήματος και το ασυνήθιστοσύνολο υποστυλωμάτων και δοκών του συνάδει με τανέα κτίρια στο χώρο που κατασκεύασεφέτος εκεί ηΒόρεια Κορέα.

Πιστεύεταιότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει αρκετέςτέτοιες εγκαταστάσεις εμπλουτισμούουρανίου. Δορυφορικές φωτογραφίες τατελευταία χρόνια αποκάλυψαν οικοδομικήδραστηριότητα τόσο στο επιστημονικόπυρηνικό ερευνητικό κέντρο της Γιονγκμπιόνόσο και σε εκείνο της Κανγκσόν.

ΤονΙούνιο ο γενικός διευθυντής της ΔιεθνούςΥπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ),Ράφαελ Γκρόσι, ανέφερε ότι ένα νέοπαράρτημα χτίζεται στις κύριεςεγκαταστάσεις του συμπλέγματος στηνΚανγκσόν με χαρακτηριστικά υποδομώνπου ταιριάζουν με εκείνα των εγκαταστάσεωνφυγοκέντρησης στη Γιονγκμπιόν.

Ορισμένοι ειδικοί συνδέουν τη χρονική συγκυρία της δημοσίευσης των φωτογραφιών και της πρόσφατης απόφασης του Κιμ Γιονγκ Ουν για «εκθετική αύξηση» του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς της Πιονγιάνγκ θέλει να επηρεάσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους και να στείλει μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα