Ξάνθη, η πολύχρωμη παλαιά πόλη με τα επιβλητικά αρχοντικά και το διάσημο -και ιδιαίτερο- καρναβάλι της

Από τα πιο ωραία μέρη για να περάσετε την Καθαρά Δευτέρα είναι η Ξάνθη που φημίζεται και για το καρναβάλι της.

Η Ξάνθη είναι μια πολυπολιτισμική πόλη που έχει καταφέρει να διατηρήσει την ιστορία της, την αρχιτεκτονική της και

την πλούσια γαστρονομία που είναι συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών. Από την άλλη, διατηρεί μια εξωστρέφεια και αυτή την περίοδο και ειδικά για τις Απόκριες καθίσταται αγαπημένος προορισμός πολλών. Τα τελευταία χρόνια, το καρναβάλι στην Ξάνθη έχει συμβάλλει ώστε ο φιλόξενος τόπος να συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.

Επιβλητικάπολύχρωμα αρχοντικά, στενά λιθόστρωταδρομάκια, μουσεία, ζαχαροπλαστεία,εκκλησάκια θα δείτε μεταξύ άλλωνπερπατώντας στη συνοικία της Ξάνθηςπου δεσπόζει η Παλαιά Πόλη – από τιςωραιότερες της χώρα μας που αφήνειέντονες αναμνήσεις στους επισκέπτες.

Η πόλη της Θράκης,η Ξάνθη, έχει δύο πλευρές: την σύγχρονη πόλη και την Παλαιά που διατηρεί την ιστορία της μέσα από τα επιβλητικά αρχοντικά που η αρχιτεκτονική τους παντρεύει το νεοκλασικό στοιχείο με την οθωμανική παράδοση. Μάλιστα, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενος οικισμός.

Την άνθησή της η θρακιώτικη πόλη την οφείλει στον καπνό, τόσο από την παραγωγή όσο και από το εμπόριο, που ξεκίνησε τον 18ο αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ου. Στα αξιοθέατα που θα δείτε στην πόλη είναι και οι καπνοβιομηχανίες -πλέον δεν υπάρχουν πάρα πολλές και κάποιες είναι εγκαταλελειμμένες. Τα αρχοντικά, οι καπνοαποθήκες και τα μαγαζιά μαρτυρούν ξεκάθαρα τη χρυσή οικονομική ακμή που γνώρισε η πόλη.

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι από μόνη της σημείο αναφοράς και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του τόπου. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ξάνθης είναι χτισμένη σε ύψωμα, κρατώντας την παραδοσιακή μορφή της, σαγηνεύει τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της, κάθε φορά που περπατάνε στα σοκάκια της. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, που έχει μείνει ανεπηρέαστος από τη φθορά του χρόνου και διατηρεί την αρχοντιά και τη μεγαλοπρέπειά του.

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης άρχισε να ξαναχτίζεται το 1830 μετά από δύο σεισμούς το 1829 Ήκμασε στα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου, περίοδος κατά την οποία γνώρισε ακμή το καπνεμπόριο με το οποίο ασχολούνταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της. Χαρακτηριστικό της ακμής και της ευρωπαϊκής πορείας που ακολούθησε η Ξάνθη, είναι τα 4 προξενεία (Ιταλικό, Αυστροουγγαρίας, Γαλλικό και Ελληνικό) που έδρευαν στην πόλη, ενώ υπήρχαν ακόμα τράπεζες, εμπορικό επιμελητήριο, ασφαλιστικά γραφεία, καμπαρέ, 2 κινηματογράφοι, ένα θέατρο, 150 καταστήματα, 50 χάνια, λέσχες, σωματεία, σύλλογοι και βέβαια, καπνεργοστάσια.

Στα αρχοντικά κατοικούσαν κυρίως καπνέμποροι, που ζούσαν ζωή μεγαλοαστική, μάλιστα στα σπίτια τους είχαν τοιχογραφίες φιλοτεχνημένες από τεχνίτες από την Ευρώπη, όπως και με επίπλωση φερμένη από την Ευρώπη. Στα άλλα σπίτια κατοικούσαν οι καπνεργάτες αλλά και οι Ξανθιώτες της αστικής τάξης.

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης ΄έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη. Αρχοντικά και κατοικίες εργατών διασώζονται χάρη σε νόμο που ψηφίστηκε και απαγορεύει οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση στις κατοικίες. Η εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική, η Μπελ Επόκ, οι επιδράσεις από την Ιταλική Αναγέννηση, τον Γερμανικό ρομαντισμό και τον Ελληνικό Νεοκλασικισμό διαχέονται από τη μια άκρη στην άλλη. Ο επισκέπτης στην Παλιά Πόλη περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια της θα θαυμάσει τα αριστοτεχνικά οικήματα της θρησκείας, της παιδείας και της τέχνης. Πλατείες μικρές που θυμίζουν αλλοτινές εποχές, κτίσματα που αφηγούνται την ιστορία της πόλης. Όλα αποπνέουν την αίσθηση του πλούτου και της όμορφης ζωής που πέρασαν όσοι έζησαν εδώ τους περασμένους αιώνες.

Απόκριες στην Ξάνθη

Από την αρχή του Τριωδίου μέχρι την κορύφωση του ο δήμος Ξάνθης έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, μεταξύ άλλων, το Σάββατο βράδυ θα γίνει η βραδινή παρέλαση, την Κυριακή θα παρελάσουν τα άρματα σε μια μεγάλη καρναβαλική γιορτή, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας, στην τελετή λήξης, θα πραγματοποιηθεί το «κάψιμο του Τζάρου».

Την Καθαρά Δευτέρα θα γίνουν εκδηλώσεις που μεταξύ άλλων θα υπάρχουν πολιτιστικοί σύλλογοι, ενώ μπορείτε να απολαύσετε το πέταγμα του χαρταετού.

Φωτογραφίες: Shuttertock

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξάνθη, -και -,xanthi, -kai -