4 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τη δυσανεξία στη λακτόζη

Είστε λάτρεις των τυριών αλλά το σώμα σας όχι; Κάθε φορά που δοκιμάζετε να φάτε γαλακτοκομικά μετά νιώθετε ένα φούσκωμα, κράμπες στο στομάχι και είστε έτοιμοι να εκραγείτε. Αυτά τα παράξενα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Όλα ξεκινούν από τη λακτόζη που είναι ένα σάκχαρο του γάλακτος και διασπάται στο έντερο με τη βοήθεια της λακτάσης. Όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή λακτάση, τότε δεν απορροφάται η λακτόζη και δημιουργούνται κάποια ενοχλητικά συμπτώματα. Παρακάτω θα μάθετε τα πιο βασικά στοιχεία της δυσανεξίας στη λακτόζη.

Συμπτώματα.

Τα πιο κοινά

σημάδια ότι παρουσιάζετε δυσανεξίας στη λακτόζη είναι το φούσκωμα, τα αέρια, η διάρροια, αίσθημα μετεωρισμού και ο κοιλιακός πόνος. Λιγότερο συχνή είναι η ναυτία με ή χωρίς έμετο. Σε περίπτωση που εμφανιστούν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, ώστε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο κάποιου άλλου προβλήματος υγείας.

Τα συμπτώματα δεν εκδηλώνονται το ίδιο σε όλους.

Παρότι η συχνότητα της εμφάνισης της δυσανεξία στη λακτόζη είναι ίδια και στα δυο φύλα, τα συμπτώματα είναι πιο έντονα στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Επίσης, τα συμπτώματα παρουσιάζουν μια ποικιλομορφία, γιατί μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά τη κατανάλωση γαλακτοκομικών. Αλλά μπορεί επίσης, να παρουσιαστούν και 30 με 60 λεπτά αργότερα.

Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα ενοχλούν πιο πολύ από κάποια άλλα.

Ενώ νομίζετε ότι αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να σταματήσετε να τρώτε όλα τα γαλακτοκομικά, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι μπορούν να ανεχθούν τα γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση αλλά και το γιαούρτι. Επίσης, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη, όπως είναι τα δημητριακά, τα μπισκότα, οι έτοιμες σάλτσες, αλλά δεν σημαίνει ότι θα προκαλέσουν σε όλους δυσάρεστα συμπτώματα.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει θεραπεία.

Η μοναδική λύση για να αποφύγετε τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη, είναι να μην καταναλώνετε τις τροφές που σας πειράζουν. Θεραπεία που να βοηθάει στην παραγωγή της λακτάσης, δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο κάποια φάρμακα ή συμπληρώματα που περιέχουν λακτόζη και μπορεί να σας βοηθήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα