5 λόγοι δυσκοιλιότητας που δεν γνωρίζετε!

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α ένας στους τέσσερις Αμερικανούς παραπονιούνται για δυσκοιλιότητα. Τις περισσότερες φορές αυτό το πρόβλημα προέρχεται από τον τρόπο ζωής, από μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες, από τη χαμηλή πρόσληψη νερού ή λόγω της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας. Υπάρχουν, όμως και κάποιες άλλες αιτίες δυσκοιλιότητας που δεν είναι τόσο γνωστές και αυτές θα εξετάσουμε παρακάτω.

Ο υποθυρεοειδισμός

μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Ο θυρεοειδής σας είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο του μεταβολισμού, έτσι ώστε όταν δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να επιβραδύνεται και η λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες, επηρεάζοντας περίπου τρία εκατομμύρια Αμερικανούς. Ευτυχώς, υπάρχει μια απλή, ακριβής εξέταση αίματος η οποία διαγιγνώσκει αυτή την ασθένεια και με τα κατάλληλα φάρμακα ο θυρεοειδής σας μπορεί να λειτουργεί και πάλι φυσιολογικά.

Μια άλλη αιτία της δυσκοιλιότητας είναι η κατάθλιψη. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν και έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Για παράδειγμα συνήθως δεν είναι τόσο ενεργοί, αλλά βρίσκονται τις πιο πολλές ώρες ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Επίσης, μπορεί να τρώνε τροφές πιο λιπαρές και με περισσότερη ζάχαρη, άρα και πιο χαμηλές σε φυτικές ίνες. Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά το πεπτικό σύστημα, δημιουργώντας δυσκοιλιότητα. Αν εντοπίσετε, ότι ένα δικό σας άτομο αντιμετωπίζει κατάθλιψη, τότε μην διστάσετε να του προτείνετε βοήθεια.

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που προκαλούν δυσκοιλιότητα. Στην κορυφή της λίστας είναι τα παυσίπονα, ιδιαίτερα τα οπιοειδή. Τα φάρμακα αυτά επιβραδύνουν τη λειτουργία του παχέος εντέρου. Επίσης, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας, υπάρχουν και κάποια άλλα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, όπως είναι ορισμένα αντικαταθλιπτικά, τα αντιόξινα που περιέχουν αργίλιο ή ασβέστιο, σπασμολυτικά φάρμακα (για την επιληψία), ηρεμιστικά, φάρμακα κατά του Πάρκινσον, και αναστολείς των διαύλων ασβεστίου για την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις. Αν υποψιάζεστε ότι τα χάπια που παίρνετε, επιβραδύνουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, τότε μιλήστε με τον γιατρό σας, μήπως σας συνταγογραφίσει εναλλακτικές επιλογές.

Εάν είστε έγκυες τότε ένα από τα συμπτώματα που θα αντιμετωπίσετε, είναι και η δυσκοιλιότητα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ορμόνη προγεστερόνη χαλαρώνει τους λείους μύες του εντέρου, έτσι ώστε να κινούνται πιο αργά. Επίσης, η δυσκοιλιότητα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκληθεί, επειδή η μήτρα ασκεί έντονη πίεση στα όργανα σας και στο έντερο, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η λειτουργία του. Η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορεί να βοηθήσουν.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Μια χρόνια πάθηση, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα. Όσοι πάσχουν από αυτή την ασθένεια, έχουν σπασμούς στο έντερο, που μπορεί να καθυστερήσουν τη κίνηση μέσω της πεπτικής οδού, οδηγώντας σε δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να εναλλάσσεται με διάρροια, καθώς και κοιλιακό πόνο και κράμπες. Ήπιες περιπτώσεις του IBS συνήθως μπορούν να διαχειριστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή. Για μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχουν φάρμακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα