Γιατί το παιδί μου δεν αντιδρά στη βία;

12:18 2/3/2013 - Πηγή: Jenny.gr

Μάθετε στο παιδί σας πως πρέπει να αμύνεται.

Όλα τα παιδιά από τη βρεφική τους ηλικία είναι απαιτητικά. Έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο να αντιδρούν για να ζητήσουν κάτι, να δείξουν τη δυσαρέσκεια τους, την ευχαρίστηση τους. Στους πρώτους μήνες αυτό εκφράζεται με το κλάμα ή το γέλιο, αργότερα όμως εξαρτάται από το χαρακτήρα που έχει σχηματίσει το παιδί σας.
Ο χαρακτήρας του παιδιού σας οφείλεται κυρίως στο περιβάλλον

που έχει μεγαλώσει. Το εξωτερικό περιβάλλον, οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι, και γενικότερα όσοι περνάνε αρκετές ώρες με το παιδί σας συμβάλλουν στο σχηματισμό του χαρακτήρα του. Ανάλογα με τα ερεθίσματα που έχει ένα παιδί, σχηματίζει το χαρακτήρα του έως τα πέντε του. Αργότερα στην εφηβεία του, ολοκληρώνει την προσωπικότητά του.
Αν στο περιβάλλον του παιδιού υπάρχει η βία, τότε πιθανότατα να την προσθέσει και εκείνο στη συμπεριφορά του. Μπορεί εσείς να μην ασκείτε καθόλου βία στο παιδί σας,- ακόμα και όταν σας βγάζει εκτός εαυτού εσείς να επιλέγετε άλλες μεθόδους, που είναι και το πιο σωστό-, αυτό δε σημαίνει όμως ότι το παιδί σας δε θα ασκεί βία στη ζωή του. Μην ξεχνάτε ότι τα ερεθίσματα του δεν είστε μόνο εσείς. Δυστυχώς στο κόσμο που ζούμε, η βία είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό.
Αν το παιδί σας λοιπόν δεν αντιδρά στη βία που του ασκούν άλλα παιδιά τότε πρέπει να δράσετε. Πιθανότατα να είναι ένα ευαίσθητο παιδί με ανασφάλειες, το οποίο φοβάται να αμυνθεί. Αντιμετωπίζει ακριβώς την ίδια φοβία του περιορισμού, όπως τα παιδιά που ασκούν βία, απλά ο καθένας την εκφράζει διαφορετικά.
Τονώστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας και προσπαθήστε να το κάνετε να αισθανθεί ίσο με τα υπόλοιπα παιδιά. Δεν υπάρχει λόγος να το συγκρίνετε με τους συμμαθητές του ή τους φίλους του, αυτό ίσως να το κάνει να αισθανθεί χειρότερα. Μέσα στην καθημερινότητά του, δώστε του πρωτοβουλίες και επιβραβεύστε τον για κάτι καλό για να ανέβει η ψυχολογία του.
Εξηγήστε του ότι η βία δεν είναι σωστό μέσο, ωστόσο η άμυνα είναι απαραίτητη στη ζωή του. Μάθετε στο παιδί σας να μπορεί να αντιδράσει δυναμικά στη βία. Να δηλώσει με έντονο λεκτικό τρόπο στα άλλα παιδιά ότι δεν του αρέσει αυτή η συμπεριφορά, να απομακρυνθεί από εκείνη την κατάσταση αν δεν μπορεί να αντιδράσει, ή να απευθυνθεί στους δασκάλους του, σε κάποιον που μπορεί να τιμωρήσει με σωστό τρόπο τα άλλα παιδιά. Σε καμία περίπτωση μην εμπλακείτε εσείς. Αφήστε το παιδί σας να λύσει το πρόβλημά του. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσει μόνο του. Μην ξεχνάτε ότι αυτές οι καταστάσεις θα ισχυροποιήσουν την προσωπικότητά του. Είναι ένα από τα πρώτα μαθήματα που παίρνει στη ζωή του.

The post Γιατί το παιδί μου δεν αντιδρά στη βία; appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα