Η απληστία της τελειότητας

Προσπαθείς να γίνουν όλα σωστά και στο τέλος τί;

Η ανάγκη να κάνεις τα πράγματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του περιβάλλοντός σου και κατά το δυνατόν τέλεια, αλλά και οι σκέψεις αμφιβολίας, συχνά συναντώνται στο πλαίσιο της ιδεοψυχαναγκαστικής συμπτωματολογίας, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι σκέψεις που προκαλούν άγχος και το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει. Πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν τέτοιου είδους σκέψεις, αλλά πρόβλημα στοιχειοθετείται μόνο όταν οι σκέψεις και οι συμπεριφορές που συνδέονται με αυτές τις σκέψεις προκαλούν δυσαρέσκεια στο άτομο ή καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς

του. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα κατανοούν ότι οι σκέψεις αυτές δε βασίζονται σε πραγματικές ανάγκες ή ερεθίσματα, αλλά δεν τους είναι εύκολο να απαλλαγούν από αυτές.

Συνεχίζουν να ζουν τη ζωή τους, εγκλωβισμένοι σε ρόλους και πρέπει. Πρέπει να είμαι καλός γονιός, καλός εργαζόμενος, καλός σύζυγος. Ποτέ όμως δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένο ένα τέτοιο άτομο. Γιατί απλά δεν υπάρχει τελειότητα. Αντιθέτως, υπάρχει ένα απέραντο περιθώριο βελτίωσης. Τα λάθη είναι ανθρώπινα όσο τετριμένο κι αν σας ακούγεται. Η κοινωνία προσπαθεί να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται με τη λογική, αγνοώντας το συναίσθημα. Κατί τέτοιο δεν γίνεται, καθώς τα συναισθήματα υπάρχουν και όσο προσπαθείτε να τα κρύψετε ή να τα εμποδίσετε, τελικά δρουν πιο πολύ από την λογική. Η ένταση, ο θυμός, το αίσθημα της ματαιοδοξίας, είναι μόνο μερικά από τα συναισθήματα που νιώθετε καθημερινά δείχνοτας σας πως η συναισθηματική νοημοσύνη υπάρχει και επηρεάζει τόσο την ψυχική σας ηρεμία όσο και τις σχέσεις σας.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Να έρθετε σε επαφή με τις εσωτερικές φωνές σας, να ξανά δείτε κατά πόσο αυτά τα πρέπει είναι δικά σας ή σας τα έχουν επιβάλλει άλλοι. Μπορείτε να απαλλαγείτε απ” αυτά που δεν θέλετε; Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας; Είναι μερικές από τις διεργασίες που καλείστε να κάνετε, προκειμένου να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε και αντιλαμβάνεστε τον κόσμο. Μια ακόμη, οπτική σίγουρα σας βοηθά να δείτε περισσότερα πράγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα