Ο ρόλος της διατροφής στο άγχος

Η διατροφή είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για πολλές ασθένειες. Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής βιβλιογραφίας, που υποστηρίζει τη σύνδεση μεταξύ του τι τρώμε και της σωματική μας υγείας. Αλλά μπορεί διατροφή επηρεάσει την ψυχική υγεία;

Οι ψυχικές διαταραχές ή ασθένειες της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών άγχους, έχουν μια ποικιλία μορφών και θεωρείται ότι δεν μπορεί να επηρεάζονται από τη διατροφή. Αν και αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα σωματικής εξουθένωσης – αυξημένη καρδιακή συχνότητα, δυσφορία του στομάχου,

δυσκαμψία στη γνάθο, και ένταση των μυών – αποδεικνύοντας την αδιαμφισβήτητη σύνδεση μεταξύ του μυαλού και του σώματος.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαταραχή άγχους. Για πολλούς, το σχέδιο φροντίδας περιορίζεται στην ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και στα δύο. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην επιστήμη της διατροφής δείχνουν ότι αυτά που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν την εκδήλωση και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων άγχους.

Μια κοινή ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών σε ανθρώπους με αγχώδεις διαταραχές είναι η έλλειψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα λιπαρά, βρίσκονται συνήθως στα ψάρια, και μελέτες αποδεικνύουν ότι, οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν να πάρουν τις συνιστώμενες ποσότητες μέσω της διατροφής. Αν και ο ακριβής μηχανισμός είναι ακόμη υπό εξέταση, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο των συμπτωμάτων άγχους, με την εξουδετέρωση της υψηλής συγκέντρωσης των κυτοκινών, που συνδέονται με την κατάθλιψη και το άγχος.

Το άγχος χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε πολλές τροφές, επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης δρώντας ως πρόδρομος. Άρα, η τριπτοφάνη μπορεί να οδηγήσει στην μείωση των δεικτών του στρες, δηλαδή της κορτιζόλης, μειώνοντας τα συναισθήματα του άγχους.

Όταν πρόκειται για αγχώδεις διαταραχές, τι δεν τρώτε είναι επίσης εξίσου σημαντικό. Για παράδειγμα, η διέγερση της καφεΐνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα – προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού, ιδρωμένες παλάμες, κλπ – μπορεί να συγχέεται με τα συναισθήματα του κινδύνου και να προκαλέσει μια κρίση πανικού σε άτομα που έχουν πολύ άγχος. Γι “αυτό είναι καλύτερο να περιοριστεί η καφεΐνη ή να τη βγάλετε τελείως από τη διατροφή, εάν εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα.

Τέλος, πρέπει να υποθεί ότι, οι αγχώδεις διαταραχές είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και απαιτούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της θεραπείας. Όπως και με τις σωματικές ασθένειες, μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή είναι βασική για την υγιή διαχείριση των συμπτωμάτων του άγχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα