Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους;

“Τα καλύτερα, τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή, δεν μπορείς να τα δεις, ούτε να τα αγγίξεις. Πρέπει να τα νιώσεις με την καρδιά σου”, Έλεν Κέλερ.

Η διαχείριση των συναισθημάτων είναι κάτι που μαθαίνετε. Όπως το μωρό σας μαθαίνει να περπατά, να μιλάει κτλ έτσι μαθαίνει και να διαχειρίζεται στα συναισθήματά του. Σκεφτείτε για παράδειγμα τι κάνει όταν πεινάει ή όταν βαριέται, προσπαθεί να επικοινωνήσει αυτό που βιώνει μέσω του κλάματος καθώς είναι το πρώτο μέσο επικοινωνίας που διαθέτει για να ζητήσει τη βοήθεια σας. Εσείς τώρα καλείστε να καταλάβετε την ανάγκη του και να το ηρεμήσετε.

Μεγαλώνοντας

όμως το μωρό σας και μαθαίνοντας να μιλά αρχίζει πλέον να χρησιμοποιεί τη γλώσσα για τις δεξιότητες επικοινωνίας προκειμένου να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Έτσι, λοιπόν μοιάζει το βάρος να φεύγει κατά κάποιο τρόπο απ΄ το γονιό και να πηγαίνει στο παιδί. Εκείνο τώρα θα πρέπει να εκφράζει τη χαρά, τη λύπη, το φόβο, το θυμό του λεκτικά πλέον.

Ωστόσο, οι γονείς μπορούν να ενισχύσουν τη δεξιότητα αυτή των παιδιών τους με διάφορους τρόπους.\

Αρχικά, είναι σημαντικό για τα παιδιά να αισθάνονται και να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον του σπιτιού ως ένα ασφαλές και σταθερό μέρος μέσα στο οποίο θα αναπτύξουν τους συναισθηματικούς τους μηχανισμούς για να αντιμετωπίσουν το λιγότερο προβλεπόμενο κόσμο έξω από το σπίτι. Οι γονείς επομένως, πρέπει να τους παρέχουν όση περισσότερη σταθερότητα και συνέπεια μπορούν μέσα από την οριοθέτηση και τις προβλεπόμενες ρουτίνες της καθημερινότητας έτσι ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τι έχουν να περιμένουν.

Προκειμένου να μάθουν τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις, είναι σημαντικό οι γονείς να αποδέχονται τα συναισθήματα των παιδιών. Ακόμα και όταν τα παιδιά έχουν συναισθηματικά ξεσπάσματα, οι γονείς πρέπει να θυμούνται πως αυτές οι συμπεριφορές δεν έχουν κακή πρόθεση ούτε έχουν σκοπό να κάνουν τη ζωή των γονιών πιο δύσκολη. Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να αντιδρούν μερικές φορές με φωνές ή πείσματα. Μπορεί να είναι κουρασμένα, δυσαρεστημένα ή αγχωμένα. Πόσες φορές έχετε ξυπνήσει με κακή διάθεση ή έχετε τα νευρά σας επειδή κάτι έχει πάει στραβά στη δουλειά σας; Τα παιδιά σας λοιπόν γιατί μην έχουν το δικαίωμα αυτό.

Ένας ακόμα τρόπος που θα βοηθήσει τα παιδιά σας να έρχονται σε επαφή με το συναίσθημά τους και να τα επικοινωνούν είναι να τους δείξετε εσείς τον τρόπο ξεκινώντας απ΄ τον εαυτό σας. Όταν σας θυμώνουν, όταν καμαρώνετε γι εκείνα, όταν είστε χαρούμενοι ή περήφανοι, τότε εκφράστε τους λεκτικά το πώς νιώθετε. Μάθετε να μιλάτε για τα συναισθήματά σας και δείξτε τους πως τα διαχειρίζεστε.Έχουμε πει πολλές φορές πως τα παιδιά μαθαίνουν απ’ αυτά που κάνετε και όχι απ΄ αυτά που λέτε.

Τέλος, το πιο σημαντικό που πρέπει να καταλάβουν τα παιδιά είναι πως δεν υπάρχουν καλά ή κακά συναισθήματα. Όλα είναι φυσιολογικά. Ο τρόπος που θα τα επικοινωνήσουν και θα τα εκφράσουμε είναι αυτός που επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα