Aντίστροφη μέτρηση για την αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

Προ των πυλών βρίσκεται η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ η οποία αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στον τομέα της ενέργειας, να ενισχύσει τα ερείσματα στην εξωτερική μας πολιτική και να φέρει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Στην Ελλάδα παραμένουν υψηλόβαθμα στελέχη του ρωσικού κολοσσού στο φυσικό αέριο Gazprom,

που έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον. Οι Ρώσοι πιέζουν και αφήνουν να εννοηθεί ότι ο διαγωνισμός θα είναι ένα κρας-τεστ για περαιτέρω ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο ισχυρός άνδρας της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, που πραγματοποιεί την τρίτη επίσκεψη του στη χώρα μας τους τελευταίους δύο μήνες. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Gazprom αναμένεται να έχει επαφές προκειμένου να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες και να κλείσουν οι όροι της σύμβασης παραχώρησης, καθώς στις 29 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προτάσεων για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα οι πέντε φορείς, που υπέβαλαν ενδεικτικές προσφορές και δίνουν το παρών στην τελική φάση του διαγωνισμού είναι: η Gazprom για την ∆ΕΠΑ, η Μ&Μ GasCo για την ∆ΕΠΑ, η Negusneft (Sintez Group) για την ∆ΕΠΑ και τον ∆ΕΣΦΑ, η PPF & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τον ∆ΕΣΦΑ και η Socar για τον ∆ΕΣΦΑ.

Το βασικό θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων αναμένεται να είναι η αξιολόγηση που θα έχει πρόταση της ρωσικής εταιρείας από την Κομισιόν. Ειδικότερα παραμένει ο «σκόπελος» του ποσοστού της εγγυητικής επιστολής υπέρ του Δημοσίου σε περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης από την Κομισιόν που αναμένεται να φτάσει στο 3%, ενώ η ρωσική εταιρεία ζητά η «ποινή» να είναι μηδενική.

Όλο αυτό το διάστημα η ρωσική πλευρά εκφράζει επιφυλάξεις για την στάση των Βρυξελλών και των ΗΠΑ, καθώς κρίνει ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν επιθυμούν ρωσική εμπλοκή στην ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου. Οι Ρώσοι επιμένουν ότι στον διαγωνισμό θα πρέπει να επικρατήσουν καθαρά οικονομικά κριτήρια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης ξεκαθάρισε ότι «εμείς σαν ΤΑΙΠΕΔ έχουμε περιουσιακά στοιχεία να δώσουμε. Τον ΔΕΣΦΑ στην προκειμένη περίπτωση. Όποιος μας δώσει τα περισσότερα σε αυτόν την δίνουμε και είμαστε και παρά πολύ ευχαριστημένοι. Εάν αυτός συμμετέχει νόμιμα με τους νόμους της Ελλάδος και της Ε.Ε. δεν είναι δική μας δουλειά να σκεφτούμε ποιον στεναχωρούμε. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος στεναχωρείται. Αν κάποιος στεναχωρείται να έρθει να δώσει περισσότερα να την πάρει για να τελειώνουμε».

Την ίδια στιγμή το Αζερμπαϊτζάν έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον μέσω της εταιρείας Socar για τον ΔΕΣΦΑ, την οποία διεκδικεί και η ρωσική εταιρεία Negusneft (Sintez Group). Η τελική απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου θα κριθεί από την απόφαση των Αζέρων για τους αγωγούς φυσικού αερίου.

Το Μπακού αναμένεται τον Ιούνιο να ανακοινώσει εάν θα παρέχει φυσικό αέριο στον αγωγό TAP, που θα περνάει από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία ή τον Nabucco West, που παρακάμπτει τη χώρα μας και μεταφέρει αέριο μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και καταλήγει στην Αυστρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα