Dialogue In The Dark: Στο Θέατρο Badminton θα δεις με τα μάτια κλειστά

Από τον Οκτώβριο του 2013 ξεκίνησε στο θέατρο Badminton η υπέροχη περιπέτεια του «DIALOGUE IN THE DARK». Το πρωτοποριακό αυτό δρώμενο, που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής και συνεχίζει να προσελκύει καθημερινά, μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ DIALOGUE IN THE DARK;

Τι συμβαίνει όταν σβήνουν τα φώτα; Πώς είναι η ζωή στο σκοτάδι; Πώς είναι η καθημερινότητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης;

Το Θέατρο Badminton, σας προσκαλεί να το ανακαλύψετε, μέσα από μια συναρπαστική εμπειρία, που θ’ αλλάξει για πάντα τον τρόπο που «βλέπετε» τα πράγματα.

Το «Dialogue in the Dark», ένα πρωτοποριακό δρώμενο στο οποίο έχουν ήδη συμμετάσχει 7.000.000 επισκέπτες σε πάνω από 30 χώρες, αντιστρέφει τους ρόλους: οδηγοί με μειωμένη ή καθόλου όραση συνοδεύουν μια ομάδα επισκεπτών σε μια βόλτα στο αστικό περιβάλλον, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της εγκατάστασης, οι επισκέπτες, για 80 περίπου λεπτά, όσο διαρκεί ο περίπατος στο σκοτάδι, ξεναγούνται σ’ έναν κόσμο χωρίς φως, βασιζόμενοι μόνο στους ήχους, τη θερμοκρασία και την αφή, αλλά κυρίως στους τυφλούς οδηγούς, οι οποίοι «γίνονται» τα μάτια τους.

Όταν οι πιο απλές δραστηριότητες μετατρέπονται ξαφνικά σε πρόκληση, οι επισκέπτες μαθαίνουν να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους αλλιώς. Στην έξοδο, όταν ανάβουν και πάλι τα φώτα, τίποτε δεν είναι πια το ίδιο.

Το «Dialogue in the Dark» δεν είναι μία ακόμα έκθεση, αλλά ένα θεμελιώδες γεγονός που αλλάζει την κοσμοθεωρία μας. Γιατί η εγκατάσταση δεν εκθέτει τίποτε άλλο παρά τα στερεότυπά μας περί διαφορετικότητας.

Το «Dialogue in the Dark» ενθαρρύνει τους επισκέπτες να δουν τον κόσμο με τα μέσα μάτια∙ πρόκειται για ένα παιχνίδι, που μας καλεί ν’ ανακαλύψουμε, να εμπιστευθούμε και ν’ αναπτύξουμε τη δύναμη των αισθήσεών μας.

Είναι μια εμπειρία που πρέπει να βιώσουν όλοι, ενήλικες και παιδιά.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ;

Το «Dialogue in the Dark» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1988 κι έκτοτε έχει ταξιδέψει σε πάνω από 30 χώρες και 127 πόλεις σ’ όλον τον κόσμο. Άλλαξε κυριολεκτικά την οπτική εκατομμυρίων ανθρώπων, και δικαίως χαρακτηρίστηκε μια «Βαθιά φιλοσοφική εμπειρία» (Harretz) και «Μια έκθεση που μας διδάσκει ν’ αντικρίζουμε, μέσ’ από το σκοτάδι, την πραγματικότητα» (Corriere della Serra). Αναμφίβολα, όμως, το πιο σημαντικό στοιχείο της εγκατάστασης είναι, όπως έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ότι «Οι θεατές ανακαλύπτουν στο σκοτάδι την ίδια την ανθρωπιά τους».

Τα σχόλια των επισκεπτών απ’ όλον τον κόσμο το επιβεβαιώνουν. Μεταξύ άλλων: «Ενδιαφέρουσα, διαφορετική, μοναδική και σημαντική εμπειρία. Μας επιτρέπει να βιώσουμε τον κόσμο των τυφλών», «Μια συναρπαστική, συγκινητική, εκπαιδευτική και ασυνήθιστη εμπειρία», «Βλέπεις τόσα λίγα, αλλά μαθαίνεις τόσα πολλά», «Μια εντυπωσιακή εμπειρία που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο» κ.ά.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Επισκεψιμότητα έκθεσης - Στατιστικά (από 16.10.13 έως 31.3.14)

Σύνολο επισκεπτών: 6.855

Σχολικοί επισκέπτες: 2.198

Εξωσχολικοί επισκέπτες: 4.657

Από τους εξωσχολικούς επισκέπτες: παιδιά: 982, ενήλικες: 3.675

φοιτητές: 934

Α.Μ.Ε.Α.: 18

Μερικοί από τους επώνυμους επισκέπτες της έκθεσης:

•Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γκιουλέκας

•Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εύη Χριστοφιλοπούλου

•Πολλοί καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι: Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Αντώνης Λουδάρος, Γιώργος Καπουτζίδης, Χριστίνα Αλεξανιάν, Φώτης Σεργουλόπουλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Τζένη Μπότση, Μιχάλης Μαρίνος, Μάρα Μπαρόλα, Ελευθερία Ντεκώ,

•ο ελληνικός σύλλογος ατόμων με υψηλό I.Q. MENSA

•ο Roman Krznaric (πολιτισμικός ιστορικός και συγγραφέας, στα πλαίσια της παραμονής του στην Αθήνα για την ομιλία του στο τελευταίο TEDx Athens.

Keywords
Τυχαία Θέματα