F1 Grand Prix Βρετανίας: Ώρα για τσάι και Formula 1

Η σεζόν της F1 συνεχίζεται με το Grand Prix της Βρετανίας στην ιστορική πίστα του Silverstone.

Μετά το Montreal, ο μαγικός κόσμος της Formula 1 κάνει ξανά ένα νέο υπερατλαντικό ταξίδι, αυτή τη φορά επιστρέφοντας στην Ευρώπη. Όγδοος σταθμός του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος, αποτελεί η Αγγλία και το circuit του Silverstone.

Γράφει

ο Γιώργος Σκευοφύλαξ

Από αυτή τη διοργάνωση το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 του 2013 μπαίνει σε μια σειρά παραδοσιακών αγώνων στη Γηραιά Ήπειρο που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβασή του. Η εκκίνηση για αυτό το κομμάτι δίνεται από το μέρος όπου το 1950 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Grand Prix στην ιστορία της F1.

Η πίστα έχει βασιστεί πάνω ένα παλιό αεροδρόμιο της πολεμικής αεροπορίας, το οποίο χρησιμοποιούταν στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η διαδρομή του αγώνα έχει αλλάξει αρκετές φορές. Μεγαλύτερη αλλαγή αυτή, που έγινε το 2010. Τότε η διαδρομή μεγάλωσε σε μήκος κατά 759 μέτρα (5,891 χιλιόμετρα) ενώ οι οδηγοί θα καλύπτουν την απαιτούμενη απόσταση με 52 γύρους.

Η νέα πίστα αποτελείται πλέον από 18 στροφές, με 10 από αυτές να είναι δεξιές και 8 αριστερές. Άλλη μεγάλη διαφοροποίηση που συντελέστηκε το 2011 είναι η αλλαγή του σημείου εκκίνησης, που έχει μεταφερθεί στην ευθεία πριν από την στροφή «Abbey», η οποία πλέον είναι η πρώτη στροφή της.

Εκεί χτίστηκε το εντυπωσιακό Wing, που στεγάζει τα γκαράζ των ομάδων. Αλλαγές έχουν γίνει και στις κερκίδες, οι οποίες έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στην πίστα.

Το Grand Prix του Silverstone, καταπονεί τους κινητήρες των μονοθεσίων. Όμως ένα καλά ισορροπημένο set-up είναι το ιδανικό καθώς οι πολλές εναλλαγές κατεύθυνσης με υψηλές ταχύτητες είναι το σήμα κατατεθέν της διαδρομής.

Η αεροδυναμική αλλά και τα ελαστικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ταχύτητας μέσα στις πολύ γρήγορες στροφές..Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι οδηγοί εκτός από την τεχνική πρόκληση της πίστας είναι και ο άστατος καιρός.

Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού αλλά ο καιρός στην Αγγλία θέλει ρόλο στον αγώνα. Η πρόγνωση για την περιοχή του Silverstone είναι ότι υπάρχει πιθανότητα βροχής την Παρασκευή, η οποία μειώνεται σημαντικά το Σάββατο και την Κυριακή αλλά όλοι είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Για τον αγώνα η Pirelli θα έχει στη διάθεση των ομάδων τη σκληρή (πορτοκαλί) και τη μεσαία (λευκή) γόμα των ελαστικών της, επιλογή διαφορετική από την περσινή και γενικά αρκετά συντηρητική σε σχέση με τις επιλογές της στους προηγούμενους αγώνες – κάτι που έχει επισημανθεί και σχολιαστεί αρνητικά από κάποιες ομάδες, κυρίως τη Lotus.

Σχετικά με την τηλεοπτική μετάδοση, εκτός από την συνδρομητική τηλεόραση του ΟΤΕ, ο Alpha θα είναι το ανοιχτό κανάλι που θα προβάλει το όγδοο Grand Prix της χρονιάς σε απευθείας σύνδεση.

Το Silverstone με αριθμούς:

- 310 χλμ/ ώρα είναι η μέγιστη ταχύτητα (χωρίς το DRS)

- 217 χλμ/ ώρα είναι η μέση ωριαία ταχύτητα

- 110 βαθμούς Κελσίου είναι είναι η επιφανειακή θερμοκρασία του ελαστικού

- 61% του γύρου τα μονοθέσια κινούνται με τη μέγιστη δύναμή τους

- 62 λίτρα είναι η κατανάλωση καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα

- 48 είναι κατά μέσο όρο αλλαγές ταχυτήτων ανά γύρο: (2.496 συνολικά στον αγώνα)

- Τα «5g» φτάνουν οι πλευρικές επιταχύνσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα