Rana Plaza: Τα ρούχα της Δύσης λεκιασμένα με το αίμα των φτωχών εργατών [εικόνες]

Καταγράφηκε ως η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της κλωστουφαντουργίας. Στην ουσία δεν ήταν τίποτα άλλο από την απόδειξη ότι τα λεφτά της Δύσης για τις φτωχές χώρες της Ανατολής είναι ο πραγματικός Θεός.

Στις 24 Απριλίου του 2013, 1134 άνθρωποι-εργάτες στο εργοστάσιο της Rana Plaza στο Μπαγκλαντές βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το κτίριο κατέρρευσε.

Η Rana Plaza έχει πέντε τέτοια εργοστάσια στα οποία οι εργάτες κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και με μισθούς πείνας επεξεργάζονται τα ρούχα που συναντά κανείς στους πιο διάσημους

οίκους μόδας της Δύσης.

Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στο Μπαγκλαντές για το ράψιμο ρούχων της παγκόσμιας ελίτ.Οι πιο πολλοί αμείβονται με λιγότερα από δύο δολάρια την ώρα και σε άθλιες συνθήκες εργασίας.

Κάθε φορά που οι Δυτικές εταιρείες μεταφέρουν τις παραγγελίες τους σε άλλες χώρες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των αμοιβών και λιγότερα δικαιώματα.

Το προηγούμενο πρωϊνό πριν την κατάρρευση του κτιρίου, οι εργάτες είχαν εκκενώσει το εργοστάσιο επειδή είχαν παρουσιαστεί μεγάλες ρωγμές στον σκελετό του.Με απειλές και χτυπήματα ωστόσο αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις δουλειές τους και να μπουν στο ετοιμόρροπο κτίριο.

Μετά την τραγωδία ξεκίνησε ένα συνδικαλιστικό κίνημα του διεθνούς εμπορίου στο οποίο έχουν ενταχθεί περισσότερες από 150 εταιρείες ένδυσης. Στόχος ήταν μια συμφωνία για την ασφαλή οικοδόμηση και την πυρασφάλεια των εργοστασίων όπου παίρνει σάρκα και οστά η Δυτική μόδα. Παράλληλα η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές δέχθηκε πιέσεις να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να δώσει συνδικαλιστικά δικαιώματα στους εργαζομένους.

Πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκε το σημείο της τραγωδίας ο φωτογράφος Søren Zeuth και με τις φωτογραφίες του έφτιαξε το βιβλίο της μόδας της Rana Plaza που μόλις δημοσιεύθηκε.

«Είναι ένας τόπος γεμάτος με ισχυρές εικόνες και θυμό , απελπισίας και θλίψης . Οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να μείνουν στο εργοστάσιο παρά τη θέλησή τους. Η τραγωδία αυτή δείχνει πάρα πολύ απλά για το πώς αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους στην παγκόσμια παραγωγή της μόδας, λέει ο Søren Zeuth όπως διαβάζουμε στην arbejderen.dk

Στα ερείπια βρίσκονται τα ερείπια της δυτικής μόδας, μαζί με τα λείψανα και τα κουρελιασμένα ρούχα των εργαζομένων. Συγγενείς των εργαζομένων έναν χρόνο μετά βρίσκονται ακόμα στην περιοχή και ψάχνουν για τα ίχνη των ανθρώπων τους.

Το βιβλίο Rana Plaza μόδας παρουσιάζει μια σειρά πορτρέτων των εργαζομένων που επέζησαν από την κατάρρευση, μαζί με επιζώντες που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα .

«Το βιβλίο είναι αφιερωμένο με βαθύ σεβασμό για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη Rana Plaza και με την ελπίδα να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επανάληψη μιας παρόμοιας τραγωδίας». λέει ο Søren Zeuth .

Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του Søren Zeuth:

Keywords
Τυχαία Θέματα