Απάτες παντού – Τι κρύβεται πίσω από τις χιλιάδες ελπιδοφόρες αγγελίες εργασίας

Στις συνθήκες της κρίσης που επικρατούν στην Ελλάδα και την ανεργία που μαστίζει όλες τις ηλικίες, οποιαδήποτε αγγελία εργασίας η οποία προσφέρει λαγούς με πετραχήλια, μοιάζει σαν όαση και προσελκύει πολλούς απεγνωσμένους συμπολίτες μα.

Ωστόσο ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός και στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό ισχύει. Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Νέων, οι αγγελίες αυτές βρίθουν παραπλάνησης και δημιουργούν ένα σκηνικό ζούγκλας στην αγορά εργασίας στην οποία επικρατεί η εξαπάτηση και η εκμετάλλευση ανέργων.

Στο

οδοιπορικό των Νέων, ένας δημοσιογράφος περιπλανήθηκε προκειμένου να παραστήσει τον ενδιαφερόμενο. Σε έναν από τους σταθμούς του, μία πολυεθνική προσέφερε -υποτίθεται- 1.100 ευρώ σε άνετο εργασιακό περιβάλλον για 8ωρη εργασία. Η πραγματικότητα ωστόσο απείχε κατά πολύ από την αγγελία. Ο μισθός δεν ξεπερνούσε τα 675 ευρώ και αυτά μόνο σε ανασφάλιστη εργασία, καθώς κανείς από τους εργαζομένους δεν είχε ασφαλιστεί. Το περιβάλλον δε, όπως δημοσιεύουν τα ΝΕΑ, απείχε πολύ από το τυπικά εργασιακό. Η συγκεκριμένη εταιρεία δε έχει δεχθεί αρκετές καταγγελίες για μαύρη εργασία αλλά και πως «τρώει» ένσημα εργαζομένων.

Επόμενος σταθμός, ψητοπωλείο. Εκεί το κακό ξεκινά από την πρώτη στιγμή, αφού πληρώνεις προκειμένου να μάθεις πληροφορίες για την δουλειά, ή για να στείλεις βιογραφικό. Το ψητοπωλείο μάλιστα όπως αποδείχθηκε ήταν μία… βιτρίνα καθώς από πίσω υπήρχε ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας.

Η ίδια κατάσταση και σε άλλο ψητοπωλείο. «Πρώτα θα σας δοκιμάσουμε, αν μας κάνετε και μετά θα σας πούμε πόσα χρήματα θα παίρνετε», είναι η ατάκα που κυριαρχεί στις πρώτες κουβέντες.

Σε εταιρία προϊόντων διατροφής μάλιστα δεν θεωρείσαι υπάλληλος. Αντ’ αυτού θεωρείσαι συνεργάτης γεγονός που σε καθιστά υπεύθυνο για τον εξοπλισμό σου. Εν κατακλείδι πληρώνεις κιόλας προκειμένου να αποκτήσεις την απαραίτητη τσάντα. Πόσο; 53,49 ευρώ αρκούν για να μπορέσεις να έχεις το δικαίωμα να διακινείς το υλικό της εν λόγω εταιρείας.

Ο αριθμός καταγγελιών, για τέτοιου είδους περιπτώσεις, είναι ο πενταψήφιος 15512 (είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας). Εκεί μέχρι στιγμής έχουν γίνει χιλιάδες καταγγελίες επώνυμες και ανώνυμες για ψευδή στοιχεία αγγελιών. Μόνο το 2012 μάλιστα , είχαν γίνει 1359 τηλεφωνικές καταγγελίες, ενώ αύξηση εμφάνισε και ο αριθμός των προστίμων που επιβλήθηκαν από το ΣΕΠΕ στους επιτήδειους.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα