Ασκήσεις ενότητας στη ΝΔ- Οι σειρήνες της διάσπασης και τα αμυντικά αντανακλαστικά

Το να μιλά κανείς για ενότητα στη ΝΔ μοιάζει ίσως ουτοπικό για κάποιους, πλην όμως αναδεικνύεται ίσως στο δυσκολότερο πολιτικό στοίχημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιμένει σε πολύ υψηλούς τόνους, εκφράζοντας, όπως ο ίδιος λέει, το πνεύμα ενότητας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται «διασπαστικές κινήσεις» από τους λεγόμενους σαμαρικούς.

Και όλα αυτά, την ώρα που φαίνεται πως η δρομολόγηση της εκλογικής διαδικασίας είναι σε καλό δρόμο, αποτρέποντας έτσι, φαινομενικά τουλάχιστον, έναν βασικό κίνδυνο διάσπασης, αυτόν

του να τιναζόταν η διαδικασία στον αέρα.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Οι 8 αλήθειες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ενείχαν μια σημαντική διαπίστωση που ψιθυρίζουν πολλοί εντός της ΝΔ, πλην όμως διστάζουν να το πουν ανοιχτά γιατί θέλουν να προβάλλουν ως εκφραστές της ενότητας: «σε μια περίοδο επικίνδυνων διεθνών ανακατατάξεων, είναι σαφές ότι κάποιοι επιδιώκουν την πολυδιάσπαση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και τη διάλυση της ΝΔ» σημειώνει ο κ. Μεϊμαράκης.

Αυτό που λέει ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ είναι κάτι που συζητείται ευρέως σε νεοδημοκρατικούς κύκλους. Είναι αλήθεια πως ο κίνδυνος της διάσπασης ελλοχεύει, πλην όμως πρέπει κανείς να εντοπίσει «τους διασπαστές». Πολλοί δείχνουν προς μια ομάδα σαμαρικών βουλευτών, οι οποίοι, κατά τα λεγόμενα, εισηγούνταν, τουλάχιστον τις πρώτες μέρες μετά το φιάσκο των εκλογών, στον Απόστολο Τζιτζικώστα να προβεί στην ίδρυση ενός νέου, καθαρόαιμου δεξιού κόμματος. Άλλοι, στην ίδια συλλογιστική, λένε πως για ένα τέτοιο κόμμα δεν θα χρειαζόταν καν ο κ. Τζιτζικώστας, με αποτέλεσμα να εκτιμούν πως η διασπαστική κίνηση μπορεί μεν να λάβει χώρα, πλην όμως να είναι από «συνήθεις υπόπτους».

Το σενάριο της διάσπασης είναι κάτι που χρεώνουν άσπονδοι φίλοι του και στον Αντώνη Σαμαρά. Λένε πως ο πρώην πρωθυπουργός θα ήθελε να επστρέψει στο προσκήνιο είτε ως πρόεδρος της ΝΔ είτε, σε ύστερο χρόνο, μέσω ενός νέου κόμματος, του οποίου δεν θα ηγείται υποχρεωτικά ο ίδιος στην αρχή τουλάχιστον και το οποίο θα λετουργήσει με τη λογική του ώριμου φρούτου, περιμένοντας και τον βιολογικό θάνατο της ΝΔ. Άνθρωποι που συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό, μπορεί να ισχυρίζονται πως ο ίδιος δεν έχει αδρανοποιηθεί και ούτε προτίθεται να το πράξει, πλην όμως κάνουν λόγο για «αστεία σενάρια που διακινούνται από γνωστά κέντρα».

Οι καραμανλική πτέρυγα του κόμματος δεν θα ήθελε να δει τη διάσπαση της ΝΔ να λαμβάνει χώρα, πλην όμως, αν αποχωρούσε μια μικρή ομάδα αναφανδόν δεξιών βουλευτών, δεν θα τα έβαφαν και μαύρα, ομολογουμένως. «Όταν το πρόβατο βγαίνει από το μαντρί το τρώει ο λύκος», σημειώνουν και εκτιμούν πως η παραμονή στο «μαντρί» συνεπάγεται και τήρηση των κανόνων του, δηλαδή των καταστατικών αρχών της ΝΔ.

Η εν λόγω συζήτηση ήταν λίγο έως πολύ νομοτελειακή. Στη ΝΔ δεν συζήτησαν ποτέ για τις πληγές που τους άνοιξαν οι αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες (το κόμμα έχει να κερδίσει εκλογές από το 2012) και η αυτοκριτική που έγινε ήταν τουλάχιστον πλημμελής. Η αλήθεια είναι πως, επί Αντώνη Σαμαρά, η εσωκομματική συζήτηση στη ΝΔ ήταν πάντα εξαιρετικά περιορισμένη, ενώ και τα όργανα του κόμματος βρίσκονταν σε μια ιδιότυπη απραξία και η σύγκλησή τους δεν είχε πάντα ουσιαστικό χαρακτήρα. Πλην όμως, η εξουσία ή η προοπτική της εξουσίας, λειτουργούσε ως συγκολλητική ουσία στη μαρασμένη ΝΔ. Πλέον, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει επιβεβαιώσει την πολιτική του κυριαρχία και τη ΝΔ να έχει μπει σε ένα ατελείωτο σπιράλ εσωστρέφειας, η συγκολλητική ουσία δείχνει να υποχωρεί και όλο και περισσότεροι χάνουν την υπομονή τους. Δεν θέλουν υποχρεωτικά να φύγουν, αλλά αναζητούν, σε φάση ενδοσκόπησης, τους λόγους για να μείνουν.

Ίσως η ΝΔ να μην φλέρταρε ποτέ με τη διάσπαση όσο τώρα. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για ειλημμένες αποφάσεις δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα προς τα δεξιά της ΝΔ, καίτοι αυτό προς ώρας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται δεδομένο. Άλλωστε, ο συσχετισμός δυνάμεων της επόμενης μέρας δεν έχει διαφανεί ακόμα. Πάντως, στη ΝΔ έχουν…ενάμιση καλό νέο: αφενός, η οργανωτική διαδικασία για τον νέο ορισμό των εκλογών πηγαίνει καλά, με την επιλογή της εταιρείας να οριστικοποείται άμεσα (συζητείται έντονα η συνεργασία ΟΤΕ-εταιρείας), ενώ και για το ζήτημα της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι συμφωνούν πως ο κ. Πλακιωτάκης οφείλει να είναι πολύ επιφυλακτικός και να μην προβεί σε δεσμεύσεις, ενώ παράλληλα συμφωνούν και στη σύγκληση της ΚΟ, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό, αν κάτι τέτοιο θα συμβεί. Και γιατί λέμε ενάμιση καλό νέο; Γιατί, ο τρόπος που βλέπει ο ένας τον άλλο υποψήφιο ως προς το ζήτημα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Άδωνις Γεωργιάδης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχουν εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις) αποτελεί ένα δυνητικό πεδίο έντασης για την επόμενη μέρα.

The post Ασκήσεις ενότητας στη ΝΔ- Οι σειρήνες της διάσπασης και τα αμυντικά αντανακλαστικά appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα