Χατζημαρκάκης: Πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι

Μια διαφορετική εφ όλης της υλης συνέντευξη έδωσε ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων της Γερμανίας, Γιώργος Χατζημαρκάκης. Οι εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου θα κρίνουν πολλά για ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης. Ο ίδιος έχει αποφασίσει να επιλέξει ελληνικό ψηφοδέλτιο και περιμένει από τη Γερμανία και την Ευρώπη να ζητήσουν συγνώμη στην Ελλάδα για τα λάθη τους.

Μάλιστα η πρώτη αναφορά του ευρωβουλευτή της Γερμανίας,

στη συνέντευξη του στο ethnos ήταν για την τραγική κατάληξη που είχε η απόπειρα ενός νέου παιδιού να αποφύγει το πρόστιμο ύστερα από έλεγχο εισιτηρίων. «Το δράμα με τον 18χρονο στο τρόλεϊ ο οποίος έχασε τη ζωή του αποτυπώνει την κατάσταση μιας κοινωνίας στην οποία πολλά πράγματα τίθενται εκτός ελέγχου. Τα θεμέλια της κοινωνίας δείχνουν να εξαφανίζονται και αυτό οφείλεται στην πίεση που ασκείται μέσω της πολιτικής της τρόικας στην Ελλάδα».

Είναι εμφανές στην Ευρώπη ότι η λιτότητα δυστυχώς δεν έχει συνοδευθεί με ανάπτυξη;

Πρόσφατα η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δέχθηκε σε ακρόαση τον κ. Ράιχενμπαχ. Υστερα από 20 μήνες παραμονής της Task Force στην Ελλάδα το αποτέλεσμα είναι μηδέν.

Το παραδέχθηκε εμμέσως, με διπλωματικό τρόπο βεβαίως, και ο ίδιος. Οταν ερωτήθηκε, είπε ότι «γίνεται σχεδιασμός με την αναπτυξιακή τράπεζας κ.λπ.». Τίποτα χειροπιαστό, και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην Επιτροπή.

Η Γερμανία πάντως δέχεται πιέσεις να αλλάξει τακτική...

Ναι, υπάρχουν πιέσεις τόσο από το ΔΝΤ, μέχρι και από τα όσα εξέφρασε ο Χάμπερμας στην Αθήνα. Ολοι πιστεύουν ότι μετά τις εκλογές θα αλλάξει το κλίμα, ότι οι Γερμανοί θα αλλάξουν στάση και ιδεολογία. Νομίζω άλλωστε ότι στην κυβέρνηση δεν έχουν κάποιο σχέδιο. Κάθε σχεδιασμός τους έχει ως ορίζοντα μόνο τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Υπάρχει επίσης πίεση από τις ΗΠΑ και το Πεκίνο. Υπενθυμίζω ότι πέρυσι ο τότε Κινέζος πρωθυπουργός υποδέχθηκε την κ. Μέρκελ και έλεγε ότι η Κίνα έχει επενδύσει στη σταθερότητα του ευρώ και στην Ελλάδα και ότι αν συνεχιστεί το θέμα του «Grexit», τότε το Πεκίνο θα ανασχεδιάσει το πλάνο του. Υστερα από μία εβδομάδα η κ. Μέρκελ έλεγε ότι ματώνει η καρδιά της για τον Ελληνα συνταξιούχο.

Τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη ημέρα;

Ενα ενδεχόμενο είναι η δημοσιονομική ένωση και η κοινή διαχείριση του χρέους, ίσως ακόμα και το ευρωομόλογο. Δηλαδή μια οικονομική κυβέρνηση για την ΕΕ η οποία θα βλέπει τις ανισορροπίες. Οπως π.χ. τις εξαγωγές, τις συντάξεις, τους φόρους, και θα μπορεί να καθορίζει τον ΦΠΑ για όλες τις χώρες.

Ολα αυτά ή θα γίνουν πολύ γρήγορα ή δεν θα γίνουν καθόλου διότι δεν θα υπάρχει Ευρωζώνη. Εκτιμώ πάντως ότι τα βήματα θα είναι μεγάλα και δυνατά. Υπάρχει μια ελπίδα μετά τις εκλογές να συμφωνήσουν στα βασικά ως προς τη δημοσιονομική ένωση.

Εν τω μεταξύ, όλοι ξέρουν ότι δεν πέρασε η κρίση. Ο λογαριασμός για τη Γερμανία θα έρθει μετά τις εκλογές.

Πόσο δεδομένη θεωρείται η μετεκλογική συνεργασία του κόμματός σας, των Φιλελευθέρων, με την κ. Μέρκελ;

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Φιλελεύθεροι κυμαίνονται από 4 έως 6% και για την είσοδο στη Βουλή απαιτείται 5%. Εάν περάσουν στη Βουλή, τότε θα υπάρξει μια ίδια κυβέρνηση, αλλιώς η κ. Μέρκελ πρέπει να αναζητήσει άλλο εταίρο.

Στην περίπτωση αυτή, ίσως συνεργαστεί π.χ. με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θέλουν το ευρωομόλογο. Σε αυτή την περίπτωση τα βήματα θα είναι πιο γρήγορα και σταθερά προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής για ανάπτυξη και αλληλεγγύη. Οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαβαίνουν ότι η Γερμανία κατέχει ηγεμονικό ρόλο και ως εκ τούτου πρέπει να κοιτάξει το συμφέρον συνολικά της Ευρωζώνης.

Εσείς προετοιμάζεστε για τις επερχόμενες ευρωεκλογές; Θα είστε υποψήφιος με τους Φιλελευθέρους;

Νομίζω ότι το γερμανικό σύστημα έκανε πολιτική ζημιά στην Ευρώπη. Εγώ αισθάνομαι ευρωπαϊστής και να σας πω την αλήθεια, θέλω να «είμαι μαζί με τους ''πυροσβέστες''»...

Εχω στη σκέψη μου να κατέλθω ως υποψήφιος για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Αισθάνομαι επίσης ότι εκπροσωπώ κάτι ευρύτερο, καθότι για τον Ελληνισμό υπήρξαν δύο μέτωπα, η Ελλάδα και η Κύπρος. Θα ήθελα να εξηγήσουν ο κ. Μπαρόζο και οι άλλοι γιατί χτυπάνε την Ελλάδα παραπάνω π.χ. από την Ισπανία, η οποία παίρνει 100 δισ. χωρίς λιτότητα και μνημόνια. Οι Ελληνες πληρώνουν επειδή οι Ελληνες πολιτικοί δεν μιλάνε. Θέλω απαντήσεις από τους Ευρωπαίους. Δεν ζητώ βεβαίως εκδίκηση, θέλω αλλαγή στάσης, να καταλάβουν το λάθος τους και να ζητήσουν συγνώμη.

Εχετε αποφασίσει με ποιο πολιτικό κόμμα θα είστε υποψήφιος;

Ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμο. Προτιμώ να περιμένω λίγο ακόμα. Τον Οκτώβριο πρόκειται να έρθω στην Αθήνα για τις τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα