«Χτενίζει» μπουζούκια και νυχτερινά κέντρα το ΣΔΟΕ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχει ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών καθώς «δεν βγαίνουν τα λεφτά». Όπως αναφέρεται σε 35 Δ.Ο.Υ της Ελλάδας υπάρχουν αποκλίσεις έναντι των στόχων που τους είχαν τεθεί που φτάνουν τα 1,6 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι το 72% του Προϋπολογισμού αντλείται από αυτές ο ΣΔΟΕ έχει εκκινήσει ένα έκτακτο σχέδιο δράσης ώστε να κλείσει τις «τρύπες».

Με τη συμπλήρωση του 6μηνου, στις εν λόγω

εφορίες καταγράφεται υστέρηση 144 εκατομμυρίων ευρώ από το στόχο, χωρίς να εξαιρείται ούτε η Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων, ενώ ειδικά όσον αφορά στα έσοδα του ΦΠΑ η υστέρηση ξεπερνά τα 164 εκατ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη απόκλιση εσόδων συνολικά, να παρατηρείται στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού καθώς φτάνει στο 44,1%.

Οι μόνες που διασώθηκαν από το Βατερλό του πρώτου εξαμήνου είναι η ΦΑΕ Αθηνών με υπέρβαση του στόχου κατά 26,5%, η Α' Αθηνών κατά 24,4% από το στόχο, η ΦΑΕ Πειραιά κατά 10,3% από το στόχο, η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης κατά 10,25%, η Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά κατά 22,6%, η Β΄ Περιστερίου κατά 22,3% από το στόχο που είχε τεθεί.

Σημαντικός θα είναι βέβαια και ο ρόλος των εφοριών στο ελεγκτικό τους έργο. Οι μεγάλες εφορίες μάλιστα λέγεται πως έχουν ήδη ξεκινήσει ελέγχους σε νυχτερινά παραλιακά μαγαζιά όπου η φοροδιαφυγή «χτυπάει κόκκινο». Μετά από τις πρώτες εφόδους της εφορίας σε κάποια μαγαζιά παρατηρήθηκε τεράστια απόκλιση στον τζίρο των μαγαζιών την ημέρα της εφόδου (σε δεκαπλάσια σχεδόν ποσοστά) σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μέρες κάτι που κάνει ξεκάθαρο ότι οι ταμειακές μηχανές είναι «παγωμένες» τις άλλες μέρες.

Το υπουργείο Οικονομικών όμως επιχειρεί να καταγράψει αποτελέσματα και στο τομέα της βαθιάς φοροδιαφυγής. Με ειδική εγκύκλιο προς τις εφορίες αλλά και σε όσους υποχρεώνονται να ενημερώνουν την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, το υπουργείο Οικονομικών ζητά ή μάλλον απαιτεί την έγκαιρη ενημέρωση για τις ύποπτες περιπτώσεις, αφήνοντας να αιωρείται και η απειλή των προβλεπόμενων κυρώσεων για όσους κάνουν τα στραβά μάτια.

Οι οδηγίες της εγκυκλίου απευθύνονται σε εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, εταιρείες παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου, εταιρείες παροχής φορολογικών ή φοροτεχνικών συμβουλών, λογιστές που δεν συνδέονται με σχέση εξηρτημένης εργασίας και ιδιώτες ελεγκτές, κτηματομεσίτες, οίκους δημοπρασίας, εμπόρους αγαθών μεγάλης αξίας, εκπλειστηριαστές, ενεχυροδανειστές. Ύποπτες, αναφέρονται ενδεικτικά οι εξής περιπτώσεις:

Απροθυμία πελάτη να προσκομίσει κατά τη σύναψη της συναλλαγής τα προβλεπόμενα έγγραφα επαλήθευσης της ταυτότητάς τουΕπιμονή του πελάτη για διενέργεια και πληρωμή σε μετρητά συναλλαγών μεγάλης αξίας (ιδίως άνω των 15.000 ευρώ)Υπάρχουν πληροφορίες από εξωτερική πηγή (τοπική κοινωνία, μέσα ενημέρωσης, κ.λπ.) ότι πελάτης εμπλέκεται σε δραστηριότητες που πιθανώς συνδέονται με φοροδιαφυγή ή ότι διάγει πολυτελή βίοΔιενεργούνται συχνές ή σημαντικού ύψους συναλλαγές επί αγαθών μεγάλης αξίας οι οποίες δεν είναι συμβατές με το συνήθη τρόπο συναλλακτικής δραστηριότηταςΧρησιμοποιείται προσωπικός λογαριασμός του ιδιοκτήτη ή του υπαλλήλου εταιρείας, αντί του εταιρικού λογαριασμού, για τη διενέργεια συναλλαγών της εταιρείας, με σκοπό την απόκρυψη πωλήσεων ή άλλων εταιρικών γεγονότωνΔικηγόρος φέρεται να χρησιμοποιεί προσωπικούς του λογαριασμούς για συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων που εκπροσωπείΣυχνή αλλαγή διεύθυνσης του πελάτη που δεν δικαιολογείται από την επαγγελματική του δραστηριότηταΑγοραπωλησία ακινήτου εμφανίζεται να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει τηρηθεί ο απαιτούμενος από το νόμο τύπος, π.χ. με ιδιωτικό συμφωνητικό
Keywords
Τυχαία Θέματα