Δε θα γίνει καλοκαίρι το Μουντιάλ στο Κατάρ; – Τι είπε ο Μπλάτερ για τους νεκρούς εργάτες

Σε συνέντευξη τύπου ο ηγέτης της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κλήθηκε να μιλήσει για τις καταγγελίες που έχουν σωρευτεί τον τελευταίο καιρό για καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Κατάρ, ενώ μίλησε και για την αφόρητη ζέστη που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ποδοσφαιριστές.

Ο Ζεπ Μπλάτερ οργάνωσε συνέντευξη τύπου μετά και τις απανωτές καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας των εργατών στα γήπεδα που ετοιμάζει το Κατάρ εν όψει του Μουντιάλ 2022.

Ο Ελβετός δήλωσε πως το μόνο

που μπορεί να κάνει είναι η προγραμματισμένη επίσκεψη στη χώρα προκειμένου να θίξει το ζήτημα στους υπευθύνους αλλά και στις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν εκεί τη βάση τους, αλλά δε μπορεί να κάνει κάτι περαιτέρω, αφού αυτό θα αποτελούσε παρέμβαση σε θεσμικά ζητήματα της χώρας.

«Δε μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια. Μας επηρεάζει αλλά δε μπορούμε να παρέμβουμε σαν Fifa άμεσα και να αλλάξουμε τα πράγματα. Αυτή η παρέμβαση μπορεί να γίνει μόνο από το Κατάρ και (οι υπεύθυνοι) υποσχέθηκαν ότι θα το κάνουν» δήλωσε με αφορμή και τις αναφορές που κάνουν λόγο για 70 νεκρούς από εργάτες του Νεπάλ και συνέχισε επεξηγώντας τη θέση της διοργανώτριας αρχής.

«Έχουμε υπό την επίβλεψή μας 209 ομοσπονδίες, με κάθε μία να έχει τα δικά της ιστορικά, πολιτικά και πολιτιστικά στοιχεία και δε μπορούμε να υπεισέλθουμε σε τέτοια ζητήματα».

Στη συνέχεια ο ισχυρός άντρας της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα των υψηλών θερμοκρασιών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ποδοσφαιριστές σε περίπτωση που η διοργάνωση γίνει καλοκαίρι, κάτι που έχει δρομολογήσει καταστάσεις ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει χειμώνα.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε όταν γινόταν η ανάθεση στο Κατάρ για κλιματιζόμενα γήπεδα, είναι γεγονός ότι εξετάζεται μια λιγότερο ζεστή περίοδος για να γίνει το Μουντιάλ. Οι ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες συμφώνησαν πέρσι ότι το Μουντιάλ πρέπει να μεταφερθεί».

Όπως ανέλυσε δεν πρόκειται για μια απόφαση που πρέπει να παρθεί τώρα, δεδομένου ότι απέχουμε 9 χρόνια από τη συγκεκριμένη διοργάνωση, αλλά πρέπει να εξεταστούν πολλές παράμετροι και να συγκεντρωθούν οι γνώμες όλων των ομοσπονδιών, κυρίως των ευρωπαϊκών που θα κληθούν εκείνη τη χρονιά να διακόψουν τα πρωταθλήματα, το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα, σε περίπτωση που γίνει χειμώνα το Μουντιάλ.

Επιπλέον, υπάρχουν και οι διαφημιστές, οι σπόνσορες και όλοι όσοι θα εναποθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά που οφείλουν να γνωρίζουν τα σχέδια και ίσως χρειαστεί να αποζημιωθούν, κάτι που δε συμφέρει τη FIFA, ενώ και οι ίδιοι οι σπόνσορες δε θέλουν να απέχουν από ένα τέτοιο γεγονός εξατίας της περιόδου που θα γίνει.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα