Εγκαινιάστηκε το πρώτο έργο του Ρέντσο Πιάνο στην Αθήνα! [εικόνες]

Δύο χρόνια πριν τα μεγάλα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο υπογράφει και ένα άλλο έργο μικρότερης εμβέλειας αλλά ουσιαστικής σημασίας.

Πρόκειται για το Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής στην Καλλιθέα το οποίο παρέδωσε το Ίδρυμα το απόγευμα της Πέμπτης στον Δήμο Καλλιθέας, σε συνέχεια της σχετικής δωρεάς που είχε εγκριθεί τον Μάρτιο του 2010.

Το έργο κόστους 5,92 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί

μια πρόκληση για τον Δήμο Καλλιθέας ο οποίος αναλαμβάνει την πλήρη και αποκλειστική διαχείριση του. Η κατασκευή διήρκησε τρία χρόνια και αποτέλεσε το «καρότο» από την πλευρά του Ιδρύματος προς τον Δήμο Καλλιθέας προκειμένου ο δεύτερος να υποστηρίξει τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού στο χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου.

Το δημοτικό πάρκο καταλαμβάνει χώρο έκτασης 28.000 τ.μ. και συνδέεται τοπογραφικά και σχεδιαστικά με το υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη βορειοανατολική πλευρά. Το έργο επίβλεψε και σχεδίασε ο Ρέντσο Πιάνο με στόχο την αισθητική και λειτουργική αρμονία των δύο χώρων.

Μεταξύ των υποδομών που θα απολαμβάνουν στο εξής οι δημότες της Καλλιθέας συγκαταλέγονται ένα ανοικτό κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, μια παιδική πισίνα, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, μία παιδική χαρά, καθώς και τρία κτιριακά συγκροτήματα υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, συνολικού εμβαδού περίπου 1.000 τ.μ. Στον χώρο λειτουργεί επίσης αναψυκτήριο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τις ανάγκες του Δήμου Καλλιθέας.

Εκτός από την κατασκευή των ανωτέρω υποδομών το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλαβε τη δημιουργία χώρου στάθμευσης 70 θέσεων, τον φωτισμό αλλά και τη φύτευση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Το Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, σε συνεργασία με το τοπικό γραφείο Betaplan, και κατασκευάστηκε από την εταιρεία Μπαλλιάν Τεχνική.

* Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργη Γερόλυμπου και δημοσιεύθηκαν στο athensnotes του Δημήτρη Ρηγόπουλου

Keywords
Τυχαία Θέματα