Ελπίδες για τον αγροτικό τομέα: Έντονο το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων για την φετινή Agrotica

Μπορεί δύο χρόνια πριν, οι ασχολούμενοι με τον αγροτικό τομέα να δίσταζαν να επενδύσουν στην προβολή τους μέσω της συμμετοχής τους σε εκθέσεις- κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης -ωστόσο η διστακτικότητα φαίνεται να έχει δώσει πλέον τη θέση της στην παραδοχή πως μόνο με την ανάληψη ρίσκου μπορείς να πετύχεις.

Την εικόνα αυτή αποτυπώνουν οι «αριθμοί» της φετινής διοργάνωσης της διεθνούς έκθεσης γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων Agrotica, που ανοίγει τις πύλες της στις 30 Ιανουαρίου (στις

7 το βράδυ).

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος της διοργάνωσης Βασίλης Σπύρου, στην 25η Agrotica, που θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης έως τις 2 Φεβρουαρίου, ο αριθμός τόσο των εκθετών (από Κίνα, Ιταλία, Τσεχία, ΗΠΑ, Πολωνία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Ινδία, Κορέα, Καναδά και Ταϊβάν κ.α.), όσο και των επισκεπτών καταγράφονται διπλάσιοι συγκριτικά με την προηγούμενη διοργάνωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σπύρου, οι εκθέτες, Έλληνες και ξένοι, φθάνουν μέχρι στιγμής τους 1400 και θα αναπτυχθούν σε 30.000 τ.μ στεγασμένου χώρου. Πλούσιο καταγράφεται δε και το πλάνο των εκδηλώσεων, με τα υδροπονικά συστήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η υδροπονία υπερτερεί της παραδοσιακής καλλιέργειας σε μια σειρά από παραμέτρους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται από ειδικούς ότι με την υδροπονία πετυχαίνουμε ιδανική αναλογία θρεπτικών στοιχείων, που αναπροσαρμόζεται στο στάδιο ανάπτυξης των φυτών, ιδανική θρέψη των φυτών, με αποτέλεσμα πολύ υψηλή παραγωγικότητα και εξαιρετική ποιότητα, απομόνωση από επικίνδυνα παθογόνα του εδάφους αλλά και μια καλλιέργεια που μπορεί να ασκηθεί χωρίς βλαβερές και πολυέξοδες χημικές επεμβάσεις.

Παράλληλα, με την υδροπονία δεν μεταφέρονται ασθένειες του εδάφους και ζιζάνια παρά μόνο αν εισαχθούν από απροσεξία του καλλιεργητή, δεν απαιτείται προετοιμασία του εδάφους, ζιζανιοκτονία και η φύτευση είναι απλή και εύκολη μειώνοντας σημαντικά το εργατικό κόστος, ενώ πολύ σημαντικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι η υδροπονία , με τα κλειστά υδροπονικά συστήματα, έρχεται να δώσει λύση και σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί, την έλλειψη νερού.

Επιπλέον, με την υδροπονία, το κόστος θέρμανσης είναι μειωμένο, δίνει τη δυνατότητα καλλιέργειας σε ακατάλληλα ή μη γόνιμα εδάφη, ενώ μπορεί να επιτευχθεί και ταχύτατη εναλλαγή των καλλιεργειών αφού επιτρέπει την άμεση τροποποίηση περιβάλλοντος ρίζας. Επίσης, είναι δυνατή μεγαλύτερη πυκνότητα φύτευσης για ορισμένες καλλιέργειες, η παραγωγή δεν επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες, αφού πετυχαίνουμε ελεγχόμενο περιβάλλον και επιτυγχάνεται περιορισμός της σκληρής χειρωνακτικής εργασίας, που είναι αναγκαία στις καλλιέργειες εδάφους, όπως κατεργασία εδάφους, φύτεμα, ζιζανιοκτονία.

Από το πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζουν το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Agrotica, με θέμα "Στοχεύοντας στην αγροτική ανάπτυξη, η σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την παραγωγή", η ημερίδα με θέμα την εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας, η εκδήλωση για την ιχνηλασιμότητα και τις ελληνοποιήσεις και η παρουσίαση πετυχημένων πρακτικών (καλές πρακτικές αγροτικής επιχειρηματικότητας) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα