Ενιαίο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ- Μένει στο ευρώ, διαγράφει μέρος του χρέους αλλά δεν κρατικοποιεί

Την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα αποφάσισαν τα μέλη του κόμματος μετά από μερική υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα ως προς τον χρόνο διάλυσης των συνιστωσών, αλλά και την ήττα του Παναγιώτη Λαφαζάνη σε ότι αφορά θέματα πολιτικών θέσεων.

Σήμερα, τελευταία μέρα του συνεδρίου η μάχη θα επικεντρωθεί στην ψηφοφορία για την εκλογή των 200 μελών

της κεντρικής επιτροπής αλλά και την εκλογή του νέου προέδρου που αναμένεται να είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία. Με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει μια νέα εποχή στην ιστορία του καθώς είναι πλέον και επισήμως ενιαίο κόμμα.

Η ηγετική ομάδα παρά την αρχική απαίτηση για άμεση διάλυση των συνιστωσών τελικά υποχώρησε ελαφρά και έδωσε παράταση τριών μηνών για την αυτοδιάλυσή τους.

Παράλληλα κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το συνέδριο και η προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας, από κυβέρνηση της Αριστεράς, μετά από διαπραγμάτευση και λογιστικό έλεγχο. Αντίθετα η άποψη της Αριστερής Πρωτοβουλίας για κατ' αρχήν αμφισβήτηση του συνόλου του χρέους, την χρησιμοποίηση αυτής της αμφισβήτησης ως πολιτικού όπλου και τέλος την μονομερή διαγραφή του χρέους αν κάθε άλλη προσπάθεια αποβεί μάταιη, δεν βρήκε πολλούς υποστηρικτές.

Το Συνέδριο απέρριψε επίσης, την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο καθώς και για εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της Οικονομίας ενώ απέρριψε την τροπολογία σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος μίας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Τέλος υπερψηφίστηκε η πρόταση Τσίπρα για ενιαία λίστα στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής καθώς και η απευθείας εκλογή προέδρου από το Συνέδριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα