«Η αρχή της καταιγίδας» σηματοδοτεί την αλλαγή στρατηγικής των τζιχαντιστών

Η διασπορά του απόλυτου πανικού και η καλλιέργεια φανατισμού των προσφύγων μέσω της στοχοποίησης τους από τον δυτικό κόσμο, είναι σύμφωνα με τους αναλυτές τα ζητούμενα της νέας στρατηγικής του Ισλαμικού Κράτους, την οποία σηματοδοτούν οι συντονισμένες, «τυφλές» επιθέσεις στο Παρίσι.

Μέχρι τώρα το ISIS είχε προσπαθήσει να προκαλέσει τον αποτροπιασμό και τη φρίκη με αποκεφαλισμούς, μαζικές δολοφονίες και φρικιαστικές ιστορίες βασανισμού θυμάτων. Πλέον, με την «αρχή της καταιγίδας», όπως, τιτλοφόρησε το μακελειό στη Γαλλία,

δίνει άλλο νόημα –πιο κυριολεκτικό από ποτέ- στον όρο «τρομοκρατία»: σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα, η οποία πραγματοποιούσε θεαματικές επιθέσεις σε εμβληματικούς στόχους, το Ισλαμικό Κράτος επιλέγει τους αποκαλούμενους «εύκολους» στόχους, δηλαδή απλά, καθημερινά σημεία, μαζικής συνεύρεσης, τα οποία αφθονούν στον Δυτικό Κόσμο.

Οι τζιχαντιστές θέλουν να στείλουν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής στην καθημερινότητά του, σε καμία πόλη, σε καμία χώρα. Δεν χρειάζεται να «προκαλέσει» κανείς, δεν χρειάζεται να επισκεφθεί κάποιο σημείο «υψηλού κινδύνου» για να μπει στο στόχαστρο των τρομοκρατών.

Επιπλέον, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως το πλαστό συριακό διαβατήριο που βρέθηκε στο στάδιο και ανήκε σε έναν από τους δράστες είχε ακόμη μία χρησιμότητα στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση του σχεδίου τους.

Αφενός να ξεκινήσουν οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ με τη χώρα εισόδου -στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα-, να γίνεται δακτυλοδεικτούμενη από τις υπόλοιπες, και αφετέρου να ενισχυθούν οι φωνές που κατηγορούν τους πρόσφυγες ως εν δυνάμει τρομοκράτες.

Η λογική πίσω από αυτό είναι η εξής: Όσο περιθωριοποιούνται οι πρόσφυγες, όσο στοχοποιούνται και αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας, τόσο πιο ευάλωτοι θα είναι στα κηρύγματα μίσους και φανατισμού του Ισλαμικού Κράτους.

Ταυτόχρονα το χαλιφάτο από την πρώτη στιγμή προσπαθούσε να εμφανιστεί ως κρατική οντότητα που προσπαθούσε να εδραιωθεί στο Ιράκ, στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη και στη Λιβύη.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, έχει λάβει πλέον τη μορφή ενός «κράτους» που ναι μεν δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος του κόσμου, αλλά δεν παύει να έχει δομή, γραφειοκρατία και πρωτεύουσα. Δεν είναι μια οργάνωση που δρα εντός άλλων πολιτικών δομών.

Οι επιθέσεις που γίνονται εναντίον του, λοιπόν, εκλαμβάνονται από τα μέλη του ως «πόλεμος» και ο θάνατος των τζιχαντιστών στις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον δυτικών στόχων ενδύεται με ηρωισμό για χάρη του χαλιφάτου. Όποιος επιχειρεί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους γίνεται αυτομάτως στόχος και η Γαλλία ήταν ένας από αυτούς.

Οι «καμικάζι» σε πρώτο πλάνο

Ο ηγέτης του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έχει στείλει τους μαχητές του σε αποστολές αυτοκτονίας και φυσικά δεν είναι μόνο η Γαλλία που έχει υποστεί τα αντίποινα της οργάνωσης.

Οι εμπειρογνώμονες τείνουν να καταλήξουν ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες έπεσε το ρωσικό αεροσκάφος στο Σινά αποτελούν εκδίκηση για τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για τη βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό, εξαιτίας της Χεζμπολάχ, που πολεμά μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν.

Επιπλέον, η προπαγάνδα μέσω βίντεο έχει επεκταθεί πλέον και σε άλλες γλώσσες, πέραν των αραβικών. Το προπαγανδιστικό υλικό για την προσέλκυση νέων μαχητών απευθύνεται πια ανοιχτά στο δυτικό κοινό, αφού αρκετά βίντεο κυκλοφορούν στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ρωσικά. Στόχος είναι να δημιουργηθούν όσο περισσότεροι θύλακες είναι δυνατό στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ώστε να «ανατραφούν» πρόθυμοι μαχητές – καμικάζι σε εχθρικό έδαφος.

Πηγή: Έθνος

The post «Η αρχή της καταιγίδας» σηματοδοτεί την αλλαγή στρατηγικής των τζιχαντιστών appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα