Η Ευρώπη αναζητά νέες λύσεις για τη μετανάστευση μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα

Οι Ευρωπαίοι καλούνται σήμερα να εγκαταλείψουν τους εθνικούς τους εγωισμούς μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα και να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη απέναντι στους εταίρους τους που αντιμετωπίζουν μεγάλη εισροή προσφύγων που προσπαθούν να διαφύγουν από τους πολέμους και την αθλιότητα.

«Νέες λύσεις πρέπει να βρεθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας , η οποία αναμένεται να παρουσιάσει αυτή τη θέση και τις απαιτήσεις της κατά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

Σε

αυτό το εγχείρημα η Ιταλία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος της οποίας Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επισκέπτεται αύριο το νησί της Λαμπεντούζα.

Λαμπεντούζα είναι εφιάλτης", δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, θέτοντας το ερώτημα αν αυτή η τραγωδία "θα αφυπνήσει τους Ευρωπαίους και θα επιτρέψει ή όχι την αλλαγή της νομοθεσίας περί ασύλου". Οι δηλώσεις της αντανακλούν την αντίσταση που επιδεικνύουν οι βόρειες χώρες της Ευρώπης στην επίδειξη περισσότερης αλληλεγγύης προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετανάστευσης.

Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ισπανία αποτελούν τις πύλες εισόδου για τους μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι δρόμοι της μετανάστευσης περνούν από την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία. Πολλοί έρχονται δια θαλάσσης θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και ο προορισμός πολλών επίσης είναι συγγενείς εγκατεστημένοι στη Γερμανία, τη Γαλλία , το Βέλγιο και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση διαχειρίζεται μόνο τις αιτήσεις ασύλου, εξαιρώντας τους οικονομικούς μετανάστες. Και οι χώρες εισόδου των προσφύγων υποχρεούνται να στεγάσουν τους αιτούντες άσυλο και να διαχειρισθούν τις αιτήσεις τους.
Εδώ και χρόνια, οι χώρες της νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν τα κύματα της μετανάστευσης ζητούν την εφαρμογή μηχανισμού δικαιότερης κατανομής του φορτίου μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έρχονται αντιμέτωπες με την άρνηση των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά.

Η τραγωδία της Λαμπεντούζα επέβαλε και πάλι το θέμα στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων. Οι συνομιλίες των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο θα αρχίσουν μετά το μεσημέρι, όμως η άνοδος της επιρροής των λαϊκιστικών κομμάτων έχουν περιορίσει κατά πολύ τα περιθώρια δράσης των εθνικών κυβερνήσεων για το θέμα της μετανάστευσης.

Στη Γαλλία, ο Ζαν-Φρασνουά Κοπέ, ο πρόεδρος της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP, δεξιά αντιπολίτευση) έφθασε μέχρι του σημείου να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων έως και την αποβολή χωρών που δεν ελέγχουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά τους σύνορα.
"Οσο θα επιτρέπουμε σε εκατομμύρια ανδρών και γυναικών στον κόσμο να πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι μία ανοικτή ήπειρος στη μετανάστευση, ότι τα σύνορά μας είναι σημεία εισόδου, όσο θα υπάρχουν μαφιόζοι να τούς εκμεταλλεύονται , θα υπάρχουν πρόσφυγες έτοιμοι να τα παίξουν όλα για όλα για να φθάσουν στο έδαφός μας", είπε.

Μία τροποποίηση των ευρωπαϊκών κανόνων που διέπουν το άσυλο στην ΕΕ δεν φαίνεται πιθανή, δηλώνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να ταχθούν υπέρ της καταστολής των δικτύων που οργανώνουν την παράνομη μετανάστευση και της ενίσχυσης των δυνάμεων της Frontex, τηυς ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαχείρισης της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Frontex δεν διαθέτει ίδιους πόρους για τη λειτουργία της, είναι εξαρτημένη από την καλή θέληση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο προϋπολογισμός της έχει περικοπεί για τα επόμενα επτά χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα