Η Γερμανία αγνοεί τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα και οι γκρίνιες της Τουρκίας

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το προσφυγικό ζήτημα στη Γερμανία, καθώς όπως αποκαλύφθηκε την Πέμπτη (12/11), η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ αγνοεί τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής, αλλά και όσων έχουν διανεμηθεί στους δήμους της χώρας.

Η αποκάλυψη, που έγινε μετά από σχετική ερώτηση του κόμματος των Πρασίνων και απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις και σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Έζντεμιρ

κατηγόρησε την Άγκελα Μέρκελ και το κυβερνητικό σχήμα του οποίου ηγείται, ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει το προσφυγικό και να κυβερνήσει επαρκώς τη χώρα.

Την άγνοια του αριθμού των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και η γενική γραμματέας του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, Γιαζμίν Φαχίμι, η οποία τόνισε την καθυστέρηση στην καταγραφή των προσφύγων. Άσκησε, δε, δριμύτατη κριτική στον υπουργό Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος δεν έχει προχωρήσει στην αύξηση του προσωπικού ελέγχου και καταγραφής, όπως έχει αποφασιστεί, ενώ η κα Φαχίμι δήλωσε ότι ο υπουργός δεν υλοποιεί και άλλες αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα.

Αντιδράσεις υπήρξαν και για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι προσφυγικές ροές ενδέχεται να προσλάβουν διαστάσεις χιονοστιβάδας. Με αφορμή τη συγκεκριμένη θέση που εκφράστηκε, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, επιτέθηκε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «άνθρωποι σε κατάσταση ανάγκης δεν είναι θεομηνία» και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών «να μην ρίχνει άλλο λάδι στη φωτιά».

Δηλώσεις Ντεντέογλου στη Χουριέτ

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθηγήτρια Μπερίλ Ντεντέογλου, μιλώντας στην εφημερίδα Χουριέτ, αποκάλυψε ότι η ίδια εξεπλάγη όταν οι Βρυξέλλες έκαναν μια «απρεπή πρόταση», όπως λέει, προς την τουρκική πλευρά, συνδέοντας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.
Και όλα αυτά λίγο καιρό αφότου η Τουρκία απέρριψε τις επικρίσεις που περιέχονται στην έκθεση καταπέλτη της ΕΕ, όπου γίνεται λόγος για «οπισθοδρόμηση στα θέματα δημοκρατικών ελευθεριών και δικαίου».

Συγκεκριμένα η αρμόδια υπουργός δήλωσε σχετικά με το παρασκήνιο των επαφών:

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας», αναφέρει, «είχαμε έντονες συζητήσεις για το προσφυγικό και για το θέμα των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης. Δεν είχαμε στην ατζέντα των συζητήσεων ακόμη την έκθεση προόδου. Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου ένα νεαρό άτομο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να συνδέσει την έκθεση προόδου με το προσφυγικό. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πιο ήπιο το περιεχόμενο της έκθεσης, μου είπε, αν βρεθεί λύση στο προσφυγικό. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θυμάμαι πόσο έντονα του απάντησα, δεδομένου ότι δεν προέρχομαι από το διπλωματικό σώμα. Αλλά περίπου του είπα, ‘να την εκδώσετε την έκθεση, ποιος τη φοβάται, αυτοί είμαστε αν σας αρέσει'».

«Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους κάποιες διαπιστώσεις είναι πραγματικά υπερβολικές, αλλά γνωρίζουμε ότι εμείς ως πολίτες επιθυμούμε να ζήσουμε σε μια καλύτερη χώρα και υπάρχουν μέθοδοι αυτό να επιτευχθεί», δήλωσε η κ. Ντεντέογλου, αποτυπώνοντας την παραδοχή πως η έκθεση περιέχει πράγματα για τα οποία κανείς λυπάται και δεν θέλει να τα ακούει.. Στην επισήμανση της έκθεσης ότι η Άγκυρα θα πρέπει να επαναλάβει τον διάλογο στο Κουρδικό, η κ. Ντεντέογλου λέει ότι ήταν μια καλή προειδοποίηση. «Ο τρόπος να βγούμε από το περιβάλλον βίας είναι αυτή αλλά και παρόμοιες διαδικασίες διαλόγου».

Παρά τη σοβαρότητα των κατηγοριών που εμπεριέχονται στην έκθεση της ΕΕ, αυτή «πυροδότησε» νέες εξελίξεις στο θέμα του προσφυγικού. Ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είχε χτες συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου, για ένα πιθανό κοινό πρόγραμμα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης με παράλληλη επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Από την πλευρά του, ο κ. Σινιρίογλου φέρεται να είπε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για το άνοιγμα των κεφαλαίων 17, 23, 24, 26 και 31 και ότι αναμένει την κατάργηση της βίζας εισόδου για Τούρκους πολίτες από τον Ιούλιο του 2016 και όχι από 2017, όπως είχε συμφωνηθεί, και ότι αυτό θα θέσει ταυτόχρονα σε ισχύ τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

The post Η Γερμανία αγνοεί τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα και οι γκρίνιες της Τουρκίας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα