Η κρίση έχει «τσακίσει» τις τράπεζες που μετράνε ζημιές 100 δισ. ευρώ

14:03 9/2/2014 - Πηγή: KoolNews

Καταστροφική αποδείχτηκε η κρίση για τις τράπεζες που μετράνε μέχρι στιγμής απώλειες ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο προσδιορισμός των νέων κεφαλαιακών αναγκών αναμένεται να ανακοινωθεί στις 20 Φεβρουαρίου και οι τράπεζες ελπίζουν ότι αυτή τη φορά ο λογαριασμός θα είναι πολύ μικρότερος.

Οι ζημιές 100 δισ. ευρώ είναι ένα πολύ υψηλό νούμερο, σύμφωνα με την Καθημερινή. Πιο συγκεκριμένα, το τραπεζικό σύστημα επιβαρύνθηκε

με ζημιές ύψους 45,3 δισ. ευρώ λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων του Δημοσίου και των δανείων σε κρατικές επιχειρήσεις, ενώ στα 45 δισ. ευρώ προσδιορίστηκαν, από την BlackRock, οι ζημίες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Παρ’ όλα αυτά, το 55% των ζημιών από τα «κόκκινα» δάνεια καλύφθηκε από προβλέψεις που είχαν διενεργήσει οι τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες έχασαν περίπου 10 δισ. ευρώ από την επαναγορά των ομολόγων τους και από αυτό βγαίνει το συμπέρασμα ότι το πραγματικό «κούρεμα» με το οποίο επιβαρύνθηκαν προσέγγισε το 73,4%.

Το 2011 ήταν καταστροφικό

Η κρίση του 2011 έκλεισε για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με ζημίες 28,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2012 οι ζημίες τους ανήλθαν στο επίπεδο των 5,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ανευ προηγουμένου αρνητικό ρεκόρ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Καθημερινή.

Οι συνολικές απώλειες για τη διετία 2011 – 2012, ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τα συνολικά κέρδη που ανήλθαν στα 18 δισ. ευρώ από την «χρυσή» δεκαετία 2001 – 2010. Από τα κέρδη, ένα μέρος κατέληξε στους μετόχους μέσω μερισμάτων: το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της επιθετικής, μέσω εξαγορών, επέκτασης των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή της Βαλκανικής.

Το 2010, πριν από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, τα κεφάλαια των μετόχων των τραπεζών διαμορφώνονταν στα 25 δις ευρώ. Στα τέλη του 2012, οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες έχασαν το σύνολο των κεφαλαίων και των μετοχών και σαν να μην φθάνει αυτό, θεωρητικά οι μέτοχοι χρωστούσαν κιόλας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, αυτός ήταν ο λόγος που φθάσαμε στην ανακεφαλαιοποίηση, όπου με τα περίπου 28 δισ. ευρώ –εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ τα κατέβαλε το ΤΧΣ και 3 δισ. συγκέντρωσε ο ιδιωτικός τομέας– καλύφθηκε η τρύπα των συστημικών τραπεζών και επιπλέον απέκτησαν και πάλι την απαιτούμενη κεφαλαιακή βάση ώστε να θεωρούνται βιώσιμες και να λειτουργούν.

Ζημίες μετόχων

Χαρακτηριστικό της καταστροφής που βίωσαν οι μέτοχοι των τραπεζών, ήταν το γεγονός ότι το 2007 η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς είχε διαμορφωθεί στα 55 δισ. ευρώ. Λίγο πριν την ανακεφαλαιοποίηση τους, στις 22 Απριλίου 2013 η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών ανερχόταν στα 1,6 δισ. ευρώ.

Πέραν των 25 δισ. ευρώ προς τις συστημικές τράπεζες, το ΤΧΣ διέθεσε επιπλέον 13,4 δισ. ευρώ για την εξυγίανση «βαριά» προβληματικών τραπεζών όπως η ΑΤEBank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Proton, η Τ-Bank, η FBB, καθώς και 3 συνεταιριστικών τραπεζών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Καθημερινή.

Από τα 25 δις. Τα 12,3 διατέθηκαν για να καλυφθούν τα δανεικά και αγύριστα που είχαν μοιραστεί στις ημέρες της ευφορίας και το 1 δις διατέθηκε ως κεφάλαιο στη νέα Proton Bank και στο νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Φωτογραφία Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα