Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΓΙΑ ΟΜΠΑΜΑ – ΠΟΥΤΙΝ

12:33 3/5/2014 - Πηγή: KoolNews

Η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι τόνοι μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον έχουν ανεβεί. Παρά τις συνεχείς συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαίων, Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων, η κατάσταση δείχνει να διαιωνίζεται.

Ενώ η Ουκρανία χρήζει άμεσης λύσης, τα παιχνίδια εξουσίας στην γεωπολιτική σκακιέρα δεν δείχνουν τον νικητή της αναμέτρησης.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Αμερικανού Λέσλι Γκέλμπ στον ιστιότοπο «The Daily Beast», στην Ουκρανία πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα κάνει το δυτικό τμήμα «ελκυστικό» και εν τέλει θα

γεφυρώσει το χάσμα με το ανατολικό.

Ο Γκέλμπ υποστηρίζει πως ο Ομπάμα πρέπει να στηριχτεί σε μια στρατηγική δυο αξόνων. Κατ’ αρχάς πρέπει να συμβάλει στην διαμόρφωση ενός ευνοϊκού κλίματος για τη Δυτική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια .Ο δεύτερος άξονας είναι να κερδίσει την υποστήριξη για την επιβολή κυρώσεων κάνοντας πιο κατανοητό και σε άλλες χώρες ότι πράγματι οι κυρώσεις μπορούν να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ανάπτυξη μακροπρόθεσμων δυνάμεις και η αποφυγή των βραχυπρόθεσμων λύσεων, είναι επιτακτικής σημασίας σε αυτή τη φάση.

Από την άλλη πλευρά ο Βλαντιμιρ Πούτιν, βρίσκεται σε εξίσου δεινή θέση καθώς ο ίδιος γνωρίζει πως είναι αδύνατον να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία παρά τις «νίκες» Ρώσων αυτονομιστών την περασμένη Πέμπτη στο Ντοντεσκ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα γεγονότα στα ανατολικά δεν ακολουθήθηκαν από κλήσεις του Κιέβου για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος γνωρίζει πως η «αχίλλειος πτέρνα» των Ευρωπαίων είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου αλλά και οι περιουσίες Ρώσων μεγιστάνων σε χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ευρώπης.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα πρώτα βήματα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη πρέπει να είναι μικρά, προσεκτικά αλλά και πολλά υποσχόμενα. Η οικονομική ενίσχυση που είχε υποσχεθεί μέχρι στιγμής το ΔΝΤ και άλλοι φορείς πρέπει να κατανέμονται σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές ανάγκες και όσο το δυνατόν αμεσότερα στον ουκρανικό λαό.

Η βραχυπρόθεσμη στρατηγική πρώτο βήμα πρέπει να είναι να βοηθήσει τους Ουκρανούς βοηθήσουν τον εαυτό τους να κάνει το δυτικό τμήμα του κράτους τους βιώσιμη και ελκυστική για όλους τους κατοίκους της Ουκρανίας.

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική κατά τον Γκέλμπ, είναι ένα πακέτο οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, κάτι πού χρήζει αμερικανικής ηγεσίας.

Παράλληλα πρέπει να μην έχει μεγάλο κόστος για τα κράτη-μέλη της ΕΕ που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ενεργειακά αποθέματα της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει ομοφωνία στην Ένωση είναι ο Ομπάμα και ο Κέρι που μπορούν να επηρεάσουν το κοινό της Ευρώπης προς μια κοινή πορεία.

Τέλος ο Γκέλμπ τονίζει το διακύβευμα ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Ουκρανίας ενώ αναζητά άμεσα από τις ΗΠΑ μια νέα και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Η περίπτωση της Ουκρανίας μάλιστα μπορεί να δώσει την έμπνευση σε άλλες υπερδυνάμεις να ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα