Η πόλη της ακολασίας που κατέστρεψε ο Θεός – Βρέθηκαν στην Ιορδανία τα βιβλικά Σόδομα

«Όταν ξημέρωσε, οι άγγελοι είπαν στο Λωτ: “Σήκω, πάρε τη γυναίκα σου και τις δυο σου κόρες, για να μην καταστραφείς για τις αμαρτίες της πόλης. Φύγε και μην κοιτάξεις πίσω σου και μη σταθείς πουθενά σε όλη την περιοχή”.

Όταν ο Λωτ απομακρύνθηκε, τότε ο Κύριος άφησε από τον ουρανό να βρέξει θειάφι και φωτιά στα Σόδομα και στα Γόμορρα. Οι πόλεις εκείνες και οι κάτοικοί τους καθώς και όλη η γύρω περιοχή και η βλάστηση της καταστράφηκαν. Η γυναίκα όμως του Λωτ παρέβη την προειδοποίησή του αγγέλου και κοίταξε πίσω για να δει τι συνέβαινε και αμέσως έγινε στήλη άλατος.

Σε όλη την περιοχή ανέβαινε από τη γη καπνός, σαν να έβγαινε από καμίνι…»

Η βιβλική πόλη την οποία οι αναφορές της παλαιάς και καινής διαθήκης ανέδειξαν ως συνώνυμο της ακολασίας και της φαυλότητας έμοιαζε για χιλιάδες χρόνια αποκύημα μυθολογίας αφού καμία προσπάθεια για την εξιχνίαση της δεν είχε αποφέρει καρπούς. Καμία έως και το σωτήριον έτος 2015, καθώς πλέον οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η πόλη που ανακάλυψαν στην κοιλάδα του Ταλ Ελ-Χαμάαμ, στη νότια Ιορδανία είναι τα Σόδομα.

Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν στην περιοχή το 2005, έχουν φέρει πια στο φως τα λείψανα μίας τεράστιας πόλης της Εποχής του Χαλκού, την οποία οι αμερικανοί αρχαιολόγοι ταυτίζουν με αυτήν που σύμφωνα με τις Γραφές καταστράφηκε ολοσχερώς από τον Θεό.

Η πλειονότητα των αναφορών για τα Σόδομα και τα Γόμορρα εμφανίζονται στο βιβλίο της Γένεσης. Οι δύο πόλεις ήταν βασίλεια στην πεδιάδα του Ιορδάνη ποταμού, βόρεια από τη Νεκρά Θάλασσα και περιγράφονται στη Βίβλο ως ανθισμένα, καταπράσινα και με πολλά νερά.

Ειδικότερα, τα Σόδομα, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 3500 και 1540 π.Χ., είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού που αναφέρονται σε όλο το βιβλίο της Γένεσης και την Καινή Διαθήκη. Είχαν χαρακτηριστεί ως εμπορικό πέρασμα και λόγω του μεγέθους της πόλης, αναφερόταν ως βαριά οχυρωμένη με πύργους και ψηλά χοντρά τείχη. Στην Αγία Γραφή, τα Σόδομα λέγεται ότι καταστράφηκαν από τον Θεό και τους αγγέλους γιατί δεν κατάφεραν να βρουν δίκαιους άνδρες μέσα στα τείχη της πόλης.

Το Ταλ Ελ-Χαμάαμ ήταν μία «τερατώδης» σε μέγεθος πόλη σε σύγκριση με άλλες στην περιοχή την ίδια περίοδο, είπε ο επικεφαλής της ανασκαφής Στιβ Κόλινς στο Popular Archaeology. Πρόσθεσε ότι με την ομάδα του έχουν ανακαλύψει ένα χρυσωρυχείο λειψάνων αρχαίων κτισμάτων και έργων τέχνης «που αποκαλύπτουν μία τεράστια πόλη-κράτος της Εποχής του Χαλκού, η οποία κυριαρχούσε στην περιοχή της νότιας Κοιλάδας του Ιορδάνη, ακόμα και κατά τη διάρκεια της περιόδου, που πολλές άλλες μεγάλες πόλεις των βιβλικών τόπων ήταν, είτε σε εγκατάλειψη, είτε σε σοβαρή ύφεση».

«Ελάχιστα ήταν γνωστά για την Κοιλάδα Γκορ της Ιορδανίας πριν ξεκινήσουμε τις ανασκαφές το 2005» εξηγεί ο Κόλινς.

«Ήταν μια ακατοίκητη έρημος για πάνω από 700 χρόνια, αλλά στη συνέχεια, μετά από αυτούς τους επτά αιώνες, άρχισε να ακμάζει και πάλι - όπως υποδεικνύεται από την τεράστια σιδερένια πύλη που οδηγεί στην πόλη».

«Ακόμη και οι αρχαιολογικοί χάρτες της περιοχής ήταν κενοί, ή σχεδόν κενοί. Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι μία τεράστια πόλη -κράτος που ήταν άγνωστη στους αρχαιολόγους πριν κάνουμε την ανασκαφή».

Με βάση τις βιβλικές αναφορές, για να βρει κάποιος τα Σόδομα θα έπρεπε να αναζητήσει τη μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή Κικάρ, στην εύφορη κοιλάδα ανατολικά του ποταμού Ιορδάνη, κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού (2000 - 1540 π.Χ.), δηλαδή τον καιρό του Αβραάμ και του Λωτ, εξήγησε ο Κόλινς.

Πώς ήταν τα Σόδομα; Σύμφωνα με τα ευρήματα του Κόλινς, η πόλη αναπτυσσόταν σε δύο επίπεδα, ένα υψηλότερο και ένα χαμηλότερο, είχε τείχος (κατασκευασμένο από πλίνθους) πάχους 5,2 μέτρων και ύψους 10 μέτρων, πύλες, πύργους και μία κεντρική πλατεία.

Η πόλη εγκαταλείφθηκε στο τέλος της Εποχής του Χαλκού, αλλά οι λόγοι παραμένουν άγνωστοι. Τα σενάρια κάνουν λόγο για ισχυρό σεισμό, άλλοι εμπειρογνώμονες όμως θεωρούν ότι η ερήμωση έγινε μετά από πτώση αστεροειδούς, που ερμηνεύθηκε ως θεϊκή οργή.

The post Η πόλη της ακολασίας που κατέστρεψε ο Θεός – Βρέθηκαν στην Ιορδανία τα βιβλικά Σόδομα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα