Η Τρόικα μας κάνει την δύσκολη αλλά ο Σαμαράς αρνείται να την συναντήσει

Η Τρόικα βρέθηκε για πρώτη φορά μετά από αρκετό διάστημα στην Αθήνα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, ο δρόμος όμως δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα που προκύπτουν από τις συναντήσεις με τους Υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη

και Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Μάλιστα, σήμερα το πρωί η Τρόικα θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εργασίας, όπου περιμένει ο Γιάννης Βρούτσης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει συμφωνία για το ευρύτερο πλαίσιο και απομένουν οι λεπτομέρειες του πακέτου, οι οποίες τώρα τίθενται σε διαπραγμάτευση. Άλλωστε, υπενθυμίζεται πως όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με την Τρόικα, με αποτέλεσμα να έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε θεμελιώδη ζητήματα. Επιπρόσθετα, η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή δεν αναμένεται να υπάρξει άμεση εμπλοκή του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει καθορίσει την ελληνική στάση από κοινού με τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά δεν πρόκειται να συναντήσει τους εκπροσώπους των δανειστών, αναδεικνύοντας έτσι και την στάση της κυβέρνησης, η οποία αναγνωρίζει πλέον στην Τρόικα ένα σώμα υπό προθεσμία.

Είναι πάντως γνωστό σε όσους εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση πως οι λεπτομέρειες που απομένουν είναι κρίσιμες, μιας και οι αποφάσεις λαμβάνονται εντός ενός πολιτικά πολωμένου συστήματος, το οποίο έχει μπει στην τελική ευθεία για τις ευρωκάλπες, οι οποίες αναδεικνύονται σε κρας-τεστ για την κυβέρνηση. Έτσι, σύμφωνα και με τα δεδομένα μέχρι αργά χθες το βράδυ, υπάρχουν τα εξής θέματα στο τραπέζι και το koolnews παρουσιάζει τι προτείνει η κυβέρνηση και τι απαντά η Τρόικα.

-Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων: η Τρόικα εμμένει σε απελευθέρωση των απολύσεων, η κυβέρνηση αντιπροτείνει μερική άρση των απολύσεων μόνο για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης και μάλιστα με πολύ αυστηρά κριτήρια, βασιζόμενη στην απόφαση του ανωτάτου συμβουλίου απασχόλησης. Η Τρόικα δεν είναι απόλυτα θετική σε αυτό το σενάριο αλλά ανώτατη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί συνολική αναθεώρηση του πλαισίου παρά μόνο επί μέρους διορθώσεις.

-Μείωση εργοδοτικών εισφορών: Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει ετήσια τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 300εκ. ευρώ, η οποία μπορεί να καλυφθεί με τη δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίας και των συνακόλουθων ασφαλιστικών εισφορών. Η Τρόικα δεν εμφανίζεται θετική σε αυτό το σενάριο, καθώς αμφισβητεί τις προοπτικές του σχεδίου της κυβέρνησης.

-Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων: Η Τρόικα έχει ζητήσει την κατάργησή τους, η κυβέρνηση αντιπροτείνει την περικοπή ορισμένων και την ένταξη των υπολοίπων στον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία σε αυτό το θέμα.

-Μείωση της τιμής του γάλακτος: πρόκειται για ένα δύσκολο πεδίο, λόγω της ιδιομορφίας της ελληνικής αγοράς. Από το Υπουργείο Ανάπτυξης προτείνεται να αντικατασταθεί η αναγραφή «φρέσκο γάλα» και να δηλώνεται η ημερομηνία παραγωγής π.χ. «Γάλα δύο ημερών». Η απόφαση δυσχεραίνεται και με δεδομένη την άρνηση πολλών βουλευτών, κυρίως της ΝΔ, να συναινέσουν σε οιαδήποτε περαιτέρω ζημίωση των κτηνοτρόφων.

-Απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων: η κυβέρνηση προτείνει να παραμείνει το καθεστώς διάθεσής τους μόνο μέσω των φαρμακείων, προτείνει όμως την κατάργηση της διατίμησης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον φαρμακοποιό να καθορίζει την τιμή. Δεν έχει συναντήσει την κάθετη άρνηση της Τρόικα.

Σημειώνεται πως η διαπραγμάτευση λαμβάνει χώρα με ορίζοντα το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, καθώς πρέπει να έχει επέλθει συμφωνία, να διαμορφωθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι, να ψηφιστούν από τη Βουλή και στη συνέχεια να λειτουργήσουν ως βάση εργασίας για το Eurogroup του Μαρτίου, όπου η κυβέρνηση αναμένει θετική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα και θετικές εισηγήσεις του Eurogroup και του Βερολίνου για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Επίσης, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, τον Απρίλιο πιθανότατα θα πρέπει να αναμένεται το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο για την περίοδο 2015-2017, το οποίο θα ενσωματώνει τα δημοσιονομικά μεγέθη που θα διαμορφωθούν το τρέχον έτος και δεν πρόκειται να εμπεριέχει πρόβλεψη για νέα μέτρα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα