ΙΟΒΕ: Εάν χαλάσει η… δουλειά στο Ελληνικό θα έρθουν νέα μέτρα και 14.500 άνεργοι

Μεγάλη συμβολή στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να έχει η αξιοποίηση του Ελληνικού καθώς σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, αναμένεται να δημιουργήσει 50.000 θέσεις εργασίας και θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 1,5%.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που διεξήχθη γα λογαριασμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η ανάπτυξη του Ελληνικού θα προσθέσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, την ώρα που εάν δεν υλοποιηθεί

το έργο, τότε θα προκληθεί απώλεια 14.500 θέσεων εργασίας, λόγω των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που θα έπρεπε να ληφθούν για να υποκαταστήσουν το δημοσιονομικό όφελος από την παραχώρηση.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής του έργου στο Ελληνικό, θα παρατηρηθεί σημαντική επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα στο τέλος της περιόδου εκτίμησης (έτος 2025) το ΑΕΠ να είναι κατά 1,2% υψηλότερο. Εφόσον δεν παραχωρηθεί η περιοχή του Ελληνικού, η αναγκαία ισοδύναμη δημοσιονομική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την ελάφρυνση του χρέους και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα οδηγήσει σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% τα δύο πρώτα χρόνια.

Η μελέτη φέρει τον τίτλο «Η παραχώρηση και αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού ως μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, μια αποτίμηση των μακροοικονομικών επιπτώσεων», και επικεντρώνεται στην αποτίμηση των αναπτυξιακών και δημοσιονομικών επιδράσεων στην ελληνική οικονομία από την παραχώρηση και την προτεινόμενη αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «οι εκτιμήσεις που παρουσιάζονται στη μελέτη βασίζονται σε στοιχεία που διατέθηκαν στο ΙΟΒΕ από το ΤΑΙΠΕΔ και αξιοποιούν τη στατιστική πληροφόρηση που ήταν διαθέσιμη έως τον Ιούλιο του 2013».

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής του έργου «θα παρατηρηθεί σημαντική επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, οφειλόμενη στη συνδυασμένη επίδραση της αυξημένης επενδυτικής ζήτησης και ιδιωτικής κατανάλωσης, με αποτέλεσμα στο τέλος της περιόδου εκτίμησης (έτος 2025) το ΑΕΠ να είναι κατά 1,2% υψηλότερο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχε παραχωρηθεί και αξιοποιηθεί η περιοχή». Φυσιολογικά, τα αποτελέσματα αυτά θα είναι πιο ισχυρά και διακριτά, ειδικότερα για την οικονομία της περιφέρειας της Αττικής. Επιπλέον, εφόσον δεν παραχωρηθεί η περιοχή του Ελληνικού, η αναγκαία ισοδύναμη δημοσιονομική πολιτική, που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, θα οδηγήσει σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% τα δύο πρώτα χρόνια. Παράλληλα, με βάση τα παραπάνω, η μη παραχώρηση της περιοχής θα έχει ως συνέπεια μια απώλεια περίπου 14.500 θέσεων εργασίας την περίοδο 2014-2015. Επομένως, καταλήγει το ΙΟΒΕ, «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εκχώρηση δεν έχει μόνο στενούς ταμειακούς δημοσιονομικούς στόχους αλλά έχει παράλληλα και ευεργετικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα και την απασχόληση».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ στην οποία θα γίνει το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της Lamda Development. Εφόσον το προσφερόμενο τίμημα κριθεί ότι δεν είναι αρκούντως ικανοποιητικό για τους πωλητές, τότε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή να βελτιώσει το προσφερόμενο τίμημα. Θα δώσει μάλιστα περιθώριο περίπου 10 ημερών προκειμένου ο μοναδικός ενδιαφερόμενος επενδυτής να βελτιώσει το τίμημα. Όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές θα βρουν τον δρόμο προς την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα