Καλύτερη ταινία η Μικρά Αγγλία – Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Ο Γιάννης Βόγλης με την Αν Λόμπεργκ, η Θέμις Μπαζάκα με τον Δημήτρη Καταλειφό, η Καίτη Παπανίκα με τον Άλκη Κούρκουλο, ήταν κάποια από τα κινηματογραφικά ζευγάρια του ελληνικού κινηματογράφου που παρέδωσαν βραβεία στους νικητές, «θερμαίνοντας» τη σχετικά αμήχανη τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ), χθες βράδυ στην φιλόξενη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Αυθεντική συγκίνηση επικράτησε στην αίθουσα της Κεντρικής Σκηνής, όταν ο Κώστας Γαβράς παρέλαβε το βραβείο με το οποίο τον τίμησε εφέτος η ψηφιακή πλατφόρμα NOVA:

«Πολλοί αναρωτιούνται αν είμαι Ελληνογάλλος , αν είμαι Γαλλοέλληνας, αν είμαι Γάλλος κ.λ.π. Στη Γαλλία τα έμαθα όλα, στην Ελλάδα, παίρνω αμπάριζα και βγαίνω» είπε ο Κώστας Γαβράς και καταχειροκροτήθηκε.

Συγκινητικά απλή και η κορυφαία του ελληνικού θεάτρου Ρένη Πιττακή, όταν παρέλαβε το βραβείο β΄γυναικείου ρόλου της ΕΑΚ. «Νιώθω ότι είμαι τουρίστρια στον κινηματογράφο, ότι είμαι περαστική» είπε ευχαριστώντας «την καταραμένη οικογένεια της Miss Violence». Αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη του Λευτέρη Βογιατζή «τον προξενητή της» στην ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά.

Δυνατή στιγμή της τελετής ήταν, επίσης, η τιμητική βράβευση της ΕΑΚ, στον Γιώργο Στάμου, επικεφαλής των εργαστηρίων της Φίνος Φιλμ.«Μετά από 55 χρόνια σε αυτή την δουλειά πάντα μου λείπει αυτός ο χώρος», είπε με σεμνότητα ο τεχνικός/colorist, παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τον σκηνοθέτη Γιώργο Πανουσόπουλο και τον διευθυντή φωτογραφίας Άρη Σταύρου.

Το χρηματικό βραβείο «Λουκίας Ρικάκη» σε ντοκιμαντέρ που προάγει τον κοινωνικό διάλογο και θέσπισε από πέρσι η οικογένειά της στη μνήμη της αδικοχαμένης σκηνοθέτιδας, παραγωγού, «κυνηγού νέων ταλέντων» Λουκίας, κέρδισε ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης για την ταινία του «Λάμπουν στο σκοτάδι».

Οικοδέσποινα της τελετής ήταν η Μίνα Ορφανού, βραβευμένη πρωταγωνίστρια της «Στρέλας» του Πάνου Κούτρα, και στην πορεία της βραδιάς μαζί της στον ρόλο παρουσιαστή ο απολαυστικός Μάκης Παπαδημητρίου, δίνοντας τον τόνο με το χαρακτηριστικό του χιούμορ.

Την τελετή άνοιξε η Μίνα Ορφανού καλωσορίζοντας επί σκηνής τον πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Βασίλη Κατσούφη, ο οποίος αναφέρθηκε στους νέους σκηνοθέτες, αφού «οι μισές από τις πολλές και καλές ταινίες της κινηματογραφικής παραγωγής είναι πρωτοεμφανιζόμενων». «Ευχόμαστε να μην χάσουν το θάρρος τους και να συνεχίσουν» πρόσθεσε ο κ. Κατσούφης και αναφέρθηκε στον υπουργό Πολιτισμού, τον οποίο όπως είπε, «προσκαλέσαμε αλλά δεν ήρθε». Ο πρόεδρος της ΕΑΚ, διαμαρτυρήθηκε για την αδιαφορία της ΝΕΡΙΤ, η οποία όπως είπε ο ίδιος, κληρονόμησε τα δικαιώματα της ΕΡΤ αλλά αρνείται να κληρονομήσει και τις υποχρεώσεις της.

Αναλυτικά τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου:

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

«Μικρά Αγγλία» ( Κατερίνα Χελιώτη και Γιάννης Ιακωβίδης).

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)

«Λάμπουν στο Σκοτάδι» (Παναγιώτης Ευαγγελίδης και Αμάντα Λιβανού)

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Γιώργος Τσεμπερόπουλος - «Ο Εχθρός μου»

Βραβείο Σεναρίου

«Ο Εχθρός μου» (Γιάννης Τσίρος)

Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου

Κόρα Καρβούνη -«September»

Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου

Θέμης Πάνου - «Miss Violence»

Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου

Ρένη Πιττακή - «Miss Violence»

Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου

Νίκος Γεωργάκης - «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς»

Βραβείο Φωτογραφίας

«Μικρά Αγγλία» (Σίμος Σαρκετζής)

Βραβείο Μοντάζ

«Ο Εχθρός μου» (Γιώργος Μαυροψαρίδης)

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

«Οι Αισθηματίες» (The boy - Αλέξανδρος Βούλγαρης)

Βραβείο Σκηνογραφίας

«Μικρά Αγγλία» (Αντώνης Δαγκλίδης)

Βραβείο Ενδυματολογίας

«Μικρά Αγγλία» (Γιούλα Ζωιοπούλου)

Βραβείο Ήχου

«Μικρά Αγγλία» ( Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης και Τάκης Γιαννόπουλος)

Βραβείο Μακιγιάζ

«Μικρά Αγγλία» (Εύη Ζαφειροπούλου)

Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας

«Από τη Γη στη Σελήνη» ( 'Αγγελος Σπάρταλης)

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Ελίνα Ψύκου - «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

«Washingtonia» - Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη
Keywords
Τυχαία Θέματα