Μας βοήθησαν, μας έδωσαν ρούχα και τροφή, λένε οι μετανάστες που διασώθηκαν στο Φαρμακονήσι

Σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς για βίαιη και απάνθρωπη συμπεριφορά στελεχών του λιμενικού σώματος, βρίσκονται οι καταθέσεις των διασωθέντων παράνομων μεταναστών από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι σε αυτές, το λιμενικό τούς περισυνέλεξε άμεσα από την επιφάνεια της θάλασσας και το πλήρωμα του σκάφους τούς βοήθησε να μην πνιγούν. «Όταν ξεκινούσαμε από την Τουρκία, ο Τούρκος διακινητής μας είπε να μπούμε, οι γυναίκες και τα παιδιά, μέσα στην καμπίνα

του αλιευτικού. Όταν αυτό χάλασε, ήρθε το σκάφος του λιμενικού, μας πέταξε σχοινί και μας ρυμούλκησε. Κάποια στιγμή στη διαδρομή, είχαν μπει νερά μέσα στο σκάφος. Φώναξα στον άνδρα μου. Ήρθε και πήρε εμένα και το παιδί μου έξω. Οι άλλοι άνδρες δεν ήρθαν να πάρουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους από μέσα. Δύο άτομα έπεσαν στη θάλασσα, αλλά δεν ξέρω γιατί. Πήγαν όλοι από τη μία πλευρά της βάρκας να δούνε και λίγο μετά αυτή αναποδογύρισε» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά μια από τις διασωθείσες μετανάστριες στην κατάθεσή της, και σημειώνει: «Πιστεύω ότι θα είχαμε πεθάνει όλοι μας, αν δεν μας είχαν βοηθήσει οι λιμενικοί. Όταν μας περισυνέλεξαν μας μετέφεραν στη ξηρά, μας έδωσαν ρούχα, νερό και φαγητό, και μας πήγαν στο νοσοκομείο».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας το πρωί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι έχει ζητήσει ήδη από το ναυτοδικείο Πειραιά να διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες τού ναυτικού δυστυχήματος στο Φαρμακονήσι. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν ζήτησε ΕΔΕ, καθώς την ευθύνη της ανάκρισης την έχει ο εισαγγελέας.

«Έχουμε δύο αποστολές ως σώμα, να προστατέψουμε τα σύνορά μας και να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα» προσέθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το συγκεκριμένος σκάφος που συνέδραμε στην επιχείρηση διάσωσης είναι καταδιωκτικό. Τα επίσημα στοιχεία του αρχηγείου του Λιμενικού αναφέρουν ότι το εν λόγω σκάφος, με το ίδιο πλήρωμα, έχει πάρει μέρος και σε άλλες αποστολές διάσωσης. Συγκεκριμένα, το 2012 συμμετείχε σε ένα περιστατικό παράνομης εισόδου μεταναστών διασώζοντας 24 άτομα και το 2013 συμμετείχε σε ένα ακόμα περιστατικό παράνομης εισόδου μεταναστών, διασώζοντας από τη θάλασσα και τους 40 επιβαίνοντες.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της, από την πρώτη στιγμή, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να διεξάγει διαφανή και διεξοδική έρευνα των συνθηκών για το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα