Μεγάλα τα «βάρη» του Έλληνα εργαζομένου – Υπερφορολογείται και δεν έχει κέρδος

Η Ελλάδα εξακολούθησε και το 2013 να έχει μία από τις υψηλότερες φορολογίες στην εργασία, κατατασσόμενη στην 11η θέση μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ.

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση που αντιμετώπισε ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος το 2013 ανήλθε στο 41,6% του εργατικού κόστους, ενώ στο σύνολο του ΟΟΣΑ ανήλθε στο 35,9%, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Παράλληλα, παραμένει μεγάλο το

χάσμα στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι Έλληνες σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ καθώς καταβάλλουν 34,4% του εργατικού κόστους με τον μέσο όρο να είναι στο 22,5%. Μάλιστα, αν υπολογιστεί το τι λαμβάνει ο Έλληνας σε αντάλλαγμα γι αυτό που πληρώνει, η ψαλίδα μεγαλώνει εις βάρος των εργαζομένων σε σχέση με τις άλλες χώρες. Ενδεικτική είναι η φορολογική επιβάρυνση για τον άγαμο μισθωτό Έλληνα, του οποίου η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 0,3% μεταξύ 2009 και 2013 και συνολικά κατά 2,5%, από το 39,1% στο 41,6%, μεταξύ 2000 και 2013.

Παράλληλα, η φορολογία του μισθωτού με οικογένεια και δύο παιδιά ανέρχεται στο 44,4% του εργατικού κόστους, δηλαδή είναι η μεγαλύτερη στις χώρες του ΟΟΣΑ. Το έτος 2013 η χώρα μας εξακολούθησε να έχει μία από τις υψηλότερες φορολογίες στην εργασία, κατατασσόμενη στην 11η θέση μεταξύ των 34 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την μελέτη του ΟΟΣΑ για την φορολογία της μισθωτής εργασίας το 2013, σε γενικές γραμμές ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε και στις 34 χώρες καθώς οι περισσότερες χώρες μείωναν τις φοροαπαλλαγές και μείωναν το αφορολόγητο εισόδημα. Κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου, η Ελλάδα μείωσε την συνολική φορολογία της εργασίας κατά 1,35% του συνολικού εργατικού κόστους (περιλαμβάνει μικρό μισθό συν εργοδοτικές εισφορές). Παρ’ όλα αυτά, σε σχέση με το 2010 η συνολική φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε για τους Έλληνες μισθωτούς κατά 1,5% του συνολικού εργατικού κόστους.

Ένα αξιοπερίεργο της ελληνικής φορολογικής πολιτικής είναι ότι στην μισθωτή εργασία αυξήθηκε πολύ περισσότερο η επιβάρυνση για τους Έλληνες μισθωτούς που είχαν παιδιά σε σχέση με τους άγαμους και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα που εκτός όλων των άλλων δεινών που προκαλεί, απειλεί και με κατάρρευση τα ασφαλιστικά μας Ταμεία, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Η φορολογία, στην Ελλάδα, ενός μισθωτού με δύο παιδιά ανέρχεται στο 44,4% του εργατικού κόστους, δηλαδή είναι μεγαλύτερο από οποιασδήποτε άλλης χώρας στον ΟΟΣΑ. Ακολουθούν η Γαλλία και το Βέλγιο, δηλαδή δύο χώρες που προσφέρουν πολύ περισσότερα στους φορολογούμενους τους σε υποδομές, υπηρεσίες και επιδόματα απ’ όσα προσφέρει η Ελλάδα.

Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τις μονογονεϊκές οικογένειες με δύο παιδιά καθώς η φορολογία ανέρχεται στο 38,7% και είναι η βαρύτερη στον ΟΟΣΑ όπου ο μέσος όρος βρίσκεται στο 17,2%. Σε σημαντικό βαθμό αυτή η άδικη μεταχείριση των Ελλήνων εργαζομένων οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα οι ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται στο 34,4% ανεξαρτήτως του εισοδήματος του εργαζομένου.

Keywords
Τυχαία Θέματα